Σε απευθείας µετάδοση από το Ηρώδειο και το ERT World live θα µεταδοθεί απόψε, στις 21.00, η συναυλία για την Κύπρο «Λαλώ σου ’πόψε λευτεριά!», η οποία είναι αφιερωµένη στον µισό αιώνα, τη «µαύρη επέτειο», από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο, που τη διχοτόµησε.

Στο πρώτο µέρος παρουσιάζεται το βραβευµένο Ορατόριο του Μάριου Ιωάννου Ηλία «Οι καµπάνες θα ηχήσουν και πάλι» σε διεύθυνση Πέτρου Στυλιανού. Συµµετέχουν η Εθνική Συµφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, µε σολίστες τον Μπάµπη Βελισσάριο, τη Λητώ Μεσσήνη και τον Σταύρο Σαλαµπασόπουλο. Τους συνοδεύει η Χορωδία του ∆ήµου Αθηναίων και οι Βυζαντινές Χορωδίες «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης», «Ιλισιώτες Ψάλτες» και «Ενήχηµα», σε συντονισµό Αχιλλέα Χαλδαιάκη.

Αφηγητής ο Γρηγόρης Βαλτινός, που µε την καθαρότητα, τη χαρακτηριστική ζεστασιά της φωνής και το πηγαίο πάθος του θα µας µεταφέρει στην τραγικότερη σελίδα της ιστορίας του νησιού.

*Διαβάστε ακομα: Λίνα Μενδώνη: "Η Ελλάδα βαδίζει σταθερά, μπροστά, με όραμα και σχέδιο" - Όσα δήλωσε η υπουργός στην παρουσίαση του νέου φωτισμού ανάδειξης του ναού Ποσειδώνος


Στο δεύτερο µέρος λαµβάνουν µέρος εξέχοντες καλλιτέχνες, όπως οι Μαρία Φαραντούρη, Μανώλης Μητσιάς, ο βετεράνος Κύπριος του πενταγράµµου Μιχάλης Βιολάρης, αλλά και οι Παντελής Θαλασσινός, Μαρία Αλεξίου, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Κώστας Χατζηχριστοδούλου. Μαζί τους η Χορωδία του Εθνικού Ωδείου Ηλιούπολης σε διεύθυνση της Βάνας Μαντζαβίνου.

Η εκδήλωση πραγµατοποιείται σε καλλιτεχνική επιµέλεια του µαέστρου Γιώργου Παγιάτη και τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου.

Στόχος να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώµη, τον ελληνικό λαό και κυρίως τους νέους για την παράνοµη κατοχή του 37% των εδαφών της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, µε τις δραµατικές συνέπειες τις βάρβαρης εισβολής. Επίσης, να διατρανώσει το χρέος, τη θέληση, την ελπίδα και την πίστη, ώστε «σύσσωµος ο οικουµενικός Ελληνισµός να αγωνιστεί για την απελευθέρωση της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύµατα κατοχής και τους εποίκους», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Την εκδήλωση θα τιµήσουν οι Προκαθήµενοι των Εκκλησιών Κύπρου και Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.