Οι «Πρωταγωνιστές» ξεκινούν την τηλεοπτική σεζόν µε οδοιπορικό στην αποκαλούµενη «αλβανική Ριβιέρα» αύριο στις 23.45 από τη συχνότητα του Alpha. Ο Σταύρος Θεοδωράκης περιηγήθηκε στις ακτές όπου κολυµπούν άνθρωποι που µιλούν την ίδια γλώσσα µε εµάς, που έχουν τους ίδιους καηµούς αλλά και έναν παραπάνω.

Εξαµίλι, Άγιοι Σαράντα, Χειµάρρα, Αυλώνας είναι κάποιοι από τους σταθµούς αυτού του ρεπορτάζ, όπου ο δηµοσιογράφος επιχειρεί να καταγράψει την καθηµερινότητα και τις δυσκολίες τους. Πόσο µετέχουν και οι πολίτες ελληνικής καταγωγής στην τουριστική έκρηξη της περιοχής, τι συµβαίνει µε τις περιουσίες τους, πώς είναι η ζωή τους µε τους πολίτες του αλβανικού βορρά που πλέον αναζητούν µια καλύτερη ζωή στα παράλια;

Οι «Πρωταγωνιστές» µεταξύ άλλων συναντούν: Τη γιαγιά Ερµιόνη Μπρίγκου, την «κυρά της Χειµάρρας», που συνεχίζει να φυλάει τους τάφους Ελλήνων φαντάρων που σκοτώθηκαν στον πόλεµο του ’40. Τον Ντίνο Κατσελάνο, που έµαθε τη δουλειά στο Μικρολίµανο και τώρα έχει το δικό του εστιατόριο στην παραλία. Τον µπαρµπα-Βαγγέλη Μένικο, στέλεχος της Οµόνοιας, που δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Χειµάρρα. Τον Μάριο Χατζίου, που γεννήθηκε στην Ηγουµενίτσα από Αλβανούς γονείς -σήµερα ζει στη Γερµανία- και περνά τα καλοκαίρια του στα Σύβοτα και στο Εξαµίλι. Επίσης, την Άντζελα Καραβοκύρη από τη Νάρτα -ένα αµιγώς ελληνικό χωριό-, που είναι δικηγόρος και η οποία σύντοµα θα προσπαθήσει να µπει στο δικαστικό σώµα. Ακόµα, τον Ιλίρ Πάτσο, που παρουσιάζει κεντρικά δελτία ειδήσεων εδώ και δεκαετίες στα Τίρανα, και ο οποίος, µε τη σύνταξή του, θέλει να επιστρέψει στο χωριό του, την Παλάσα.

Τέλος, οι «Πρωταγωνιστές» επισκέφθηκαν τον «Όµηρο», το ελληνικό σχολείο της Χειµάρρας, που είναι γεµάτο από παιδιά ελληνικής καταγωγής αλλά και αλβανικών οικογενειών. Τα υπόλοιπα στην οθόνη.