Ο Αλέξανδρος Κλώσσας από την φετινή σεζόν ανήκει στο δυναμικό του Παραπολιτικά 90,1 παρουσιάζοντας την εκπομπή «Πρώτο Πρωινό» καθημερινά 05:00-07:00.

Μιλώντας στο «Secret», ο δημοσιογράφος μεταξύ άλλων αναφέρεται στην συνεργασία του με το ραδιόφωνο του ομίλου Παραπολιτικά, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει το στοίχημα της νέας σεζόν και τις δύσκολες στιγμές στην καριέρα του.

Πρώτη φορά συνεργάζεστε με το ραδιόφωνο των Παραπολιτικών. Πώς αισθάνεστε;

Είναι μεγάλη χαρά μου να μπαίνω στην «οικογένεια» των Παραπολιτικών. Και μπορώ να πω ότι χαίρομαι δίπλα γιατί ήμουν ακροατής των Παραπολιτικών 90,1. Άρα ήρθα να δουλέψω σε ένα ραδιόφωνο που πρώτα απ όλα μου αρέσει να το ακούω.

Καθημερινά στα Παραπολιτικά 90,1 05:00-07:00 παρουσιάζετε την εκπομπή «Πρώτο πρωινό» λέγοντας την πρώτη καλημέρα αλλά και τα πρώτα νέα της ημέρας. Ποιο είναι το στοίχημα της φετινής χρονιάς;

Το ραδιόφωνο είναι παρέα και αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα, να σε επιλέξει ο ακροατής να κάνετε παρέα! Να νιώθει ο ακροατής ότι είσαι συνομιλητής του, ότι τον ακούς και του απαντάς. Αυτή είναι η ομορφιά και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη πρόκληση για όποιον κάνει ραδιόφωνο.

Μετράτε αρκετά χρόνια στον δημοσιογραφικό στίβο. Τελικά, τι είναι αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τον ακροατή σε µια καθημερινότητα γεμάτη από ειδήσεις;

Η αλήθεια και η ειλικρινή προσέγγιση στα γεγονότα. Οι πηγές πληροφόρησης είναι πλέον αμέτρητες, άρα ο ακροατής δεν θέλει μόνο να μάθει την είδηση, αλλά να έχει ουσιαστική ενημέρωση. Επιτυχία είναι να μπορείς να πας την είδηση «παρακάτω». Να εξηγήσεις την είδηση, να αναδείξεις όλες τις πτυχές των γεγονότων και τελικά να φωτίσεις τα σκοτεινά σημεία, ώστε ο ακροατής να είναι πραγματικά ενημερωμένος όχι απλά να έχει ακούσει την είδηση.

Μπορεί το ραδιόφωνο να κερδίσει το στοίχηµα της νέας γενιάς, που ενημερώνονται  από τα social media;

Το τοπίο αλλάζει και μαζί αλλάζουν και τα media και οι πηγές πληροφόρησης. Κάθε μέσο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τα δικά του προτερήματα. Είναι αλήθεια ότι παραδοσιακά μέσα υποχωρούν μπροστά στα social, όμως η ταχύτητα και η αμεσότητα που είναι από τα βασικά στοιχεία των social, αποτελούν βασικά στοιχεία και για το ραδιόφωνο. Άρα ναι μπορεί το ραδιόφωνο να κερδίσει το στοίχημα, αρκεί να παράγει προϊόν που να αφορά και τη νέα γενιά. Είναι λάθος η προσέγγιση ορισμένων ότι τα παραδοσιακά μέσα έχουν χάσει οριστικά το παιχνίδι με τη νέα γενιά. Αρκεί να ενδιαφερθούν τα παραδοσιακά μέσα να ακούσουν τη νέα γενιά και να απευθυνθούν (και) σε αυτή.

Ένα ευτράπελο που έχει συμβεί στον αέρα του ραδιοφώνου και το θυμάστε ακόμα και γελάτε. Είτε με ακροατή, είτε με σας.

Ευτυχώς δεν μου έχει τύχει ποτέ κάτι που να με φέρει σε αμηχανία. Θυμάμαι όμως ότι έχουμε κλείσει πολλές φορές τα μικρόφωνα γιατί δεν μπορούσαμε πλέον να μιλήσουμε από τα γέλια. Και αυτό είναι το πιο ωραίο, να γελάς αυθόρμητα, να περνάς καλά, να γίνεσαι μια παρέα με τον κόσμο και αυτό το καταλαβαίνουν οι ακροατές πάντα!

Εκτός από το ραδιόφωνο, κάνετε τηλεόραση, έχετε δουλέψει και σε εφημερίδες και site. Ποιό ή ποιά από όλα αγαπάτε περισσότερο;

Ευτυχώς έχω περάσει από όλα τα είδη και αυτό νομίζω ότι έναν δημοσιογράφο τον κάνει πληρέστερο στη δουλειά του. Όλα τα είδη έχουν τη μαγεία τους. Τα καλά τους και τα κακά τους. Τις ευκολίες και τις δυσκολίες τους. Υπάρχει όμως ένα ιστός που τα συνδέει και αυτός είναι ο δημοσιογράφος και ο τρόπος που κάνει τη δουλειά του. Άρα το θέμα είναι να ασκείς σωστά, τίμια και αληθινά τη δημοσιογραφία. Αν όμως έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω ένα απ όλα, τότε θα διάλεγα το ραδιόφωνο. Το ραδιόφωνο είναι έρωτας που σε κάνει να νιώθεις γεμάτος και να χτίζεις σχέσεις ουσίας με τους ακροατές.

Ποιά οι ποιές ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα σας

Προσπαθώ να μην έχω στιγμές που να με στοιχειώνουν. Πάντα είναι δύσκολα όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τον ανθρώπινο πόνο ή με την κρατική αναλγησία. Πάντα είναι δύσκολο όταν βλέπεις ανθρώπους να μην αντέχουν την αδικία. Και βέβαια, πάντα είναι δύσκολο όταν νιώθεις ότι δεν είσαι εσύ αυτός που μπορεί να δώσει τη λύση. Και αυτό το λέω γιατί παλιότερα ο κόσμος είχε την αίσθηση ότι μόνο στα ΜΜΕ μπορούσε να βρει το δίκιο του. Σίγουρα από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου ήταν όταν έκανα οικονομικό ρεπορτάζ στα χρόνια των μνημονίων. Όταν καθημερινά είχες να κάνεις με την κοινωνική κατάρρευση και την οικονομική καταστροφή. Νομίζω ότι αυτή η εποχή έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημοσιογραφική μου πορεία.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 5/10