Βαίνουν προς ενοποίηση η Αυγή, το «Κόκκινο» και το left.gr
Δυσαρέσκεια για την απήχηση των κομματικών Μέσων
Εξελίξεις αναμένονται από την αρχή του νέου χρόνου στον χώρο των κομματικών μέσων ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση και συγκεκριμένα στην «Αυγή», στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στον ιστότοπο left.gr. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο από τον Κώστα Νικόλτσιο, ο οποίος έχει αναλάβει επικεφαλής του Δ.Σ. στο «Κόκκινο», έχουν αποδώσει καρπούς στον οικονομικό τομέα, ωστόσο δεν είναι αρκετές για να συντηρήσουν τόσο το συγκεκριμένο ραδιόφωνο όσο και τα υπόλοιπα δύο Μέσα, στα οποία έχει επίσης λόγο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην Κουμουνδούρου επεξεργάζονται ξανά ένα πλάνο, το οποίο και στο παρελθόν είχε συζητηθεί, αλλά δεν είχε προχωρήσει, γιατί απαιτεί επώδυνες αποφάσεις. Πρόκειται για τη «σύμπτυξη» των τριών Μέσων σε έναν ενιαίο όμιλο, στον οποίο θα εργάζονται υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν (καθώς σε περίπτωση ενοποίησης μοιραία θα υπάρξει ανάγκη για περικοπές ή ακόμα και για απολύσεις προσωπικού). Βεβαίως, το σχέδιο αυτό είναι πολιτικά δύσκολα διαχειρίσιμο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιστεί να εφαρμόζει μεθόδους ελεύθερης αγοράς, που ήδη ακολουθούν άλλοι όμιλοι του ιδιωτικού τομέα, με δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζομένους.
«Δεν είναι δυνατόν η μισή κρατική επιχορήγηση που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ να απορροφάται από τρία Μέσα, που δεν έχουν την απήχηση που θα θέλαμε στο ευρύ κοινό», έλεγε στο «S» στέλεχος που ασχολείται ενεργά με τα επικοινωνιακά του κόμματος και γνωρίζει τις σκέψεις που υπάρχουν σε κυβερνητικό αλλά και σε κομματικό επίπεδο. Μάλιστα, συμπλήρωνε πως «σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχορηγείται ως κόμμα του 35% με 140 βουλευτές, οι οποίοι επίσης χρηματοδοτούν μέσω της μισθοδοσίας τους το κόμμα. Αν κάποια στιγμή το ποσοστό αυτό μειωθεί, η χρηματοδότηση και οι εισφορές των βουλευτών δεν θα φτάνουν για να συντηρήσουν τα τρία Μέσα έτσι όπως λειτουργούν σήμερα και μάλιστα χωρίς το αποτέλεσμα σε επίπεδο επιρροής της κοινής γνώμης που θα θέλαμε. Αρα, ίσως είναι καλύτερα να προχωρήσουμε τώρα σε μια κίνηση που θα φέρει τριγμούς παρά να αναγκαστούμε να το κάνουμε άρον-άρον στο μέλλον».
Πέραν του οικονομικού ζητήματος, πάντως, προβληματισμός υπάρχει και για την πορεία της «Αυγής», η οποία εξακολουθεί να μην έχει τις κυκλοφορίες που θα ήθελαν στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δεσμεύσεις του διευθυντικού της επιτελείου περί του αντιθέτου. Ετσι, με τον νέο χρόνο, ανεξάρτητα από το αν θα μπει μπροστά το σχέδιο ενοποίησης των τριών μέσων ενημέρωσης, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού και αναδιατάξεις στις διευθυντικές θέσεις.