Νέο «colpo grosso» µε την «Ιριδα»
Το παιχνίδι της κυβέρνησης και η ασφυξία για τις εφηµερίδες
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην εκτυπωτική µονάδα «Ιρις», το management της οποίας βρισκόταν µέχρι πρόσφατα στα χέρια του Φώτη Μπόµπολα, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες -σε συνέχεια των καταγγελιών των δανείων της «Πήγασος» - αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτόκλητη Γενική Συνέλευση και να ορίσουν νέο ∆ιοικητικό Συµβούλιο, παίρνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο της επιχείρησης.
Η συγκεκριµένη εξέλιξη, ωστόσο, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για ένα νέο «colpo grosso» στον χώρο του Τύπου, που σχεδιάζεται στο παρασκήνιο και υπαγορεύεται από την εµπεδωµένη, πλέον, προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει πλήρως την ενηµέρωση.
Και αυτό διότι η συγκεκριµένη εξέλιξη δηµιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τις εφηµερίδες που εκτυπώνονται στα συγκεκριµένα πιεστήρια (µεταξύ άλλων, «Πρώτο Θέµα», «Βήµα», «Νέα», «Real News»), ενώ την ίδια ώρα ο εκδότης του «Πήγασου» βρίσκεται αντιµέτωπος µε το ενδεχόµενο ενός «ξαφνικού θανάτου» των ιστορικών εφηµερίδων «Εθνος» και «Ηµερησία».
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η πλευρά Μπόµπολα, σύµφωνα µε πληροφορίες και σχετικά δηµοσιεύµατα που δεν διαψεύστηκαν, αρνήθηκε πρόταση των εργαζοµένων να διακοπούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον «Πήγασο» και να συνεχίσουν να εκδίδονται οι εφηµερίδες, προκειµένου ο όµιλος εν λειτουργία να µπορεί να χρησιµοποιήσει το «εργαλείο» της ειδικής εκκαθάρισης, όπως και στην περίπτωση του ∆ΟΛ.
Αυτή η ενέργεια εκτιµάται από πολλούς ότι είναι στο πλαίσιο µιας άτυπης συµφωνίας µε την κυβέρνηση, που δεν θα έβλεπε µε κακό µάτι το ενδεχόµενο να οδηγηθούν σε ασφυξία και πιθανή αναστολή έκδοσης ορισµένες εφηµερίδες που θα ήταν πλέον δύσκολο να εκτυπωθούν σε περίπτωση… ατυχήµατος στην «Ιριδα», µία από τις µεγαλύτερες εκτυπωτικές µονάδες στα Βαλκάνια.
Υπενθυµίζεται ότι η πλευρά Μπόµπολα κατέχει το 50% των µετοχών της εκτυπωτικής µονάδας (οι οποίες είναι ενεχυριασµένες στις τράπεζες), ενώ το υπόλοιπο 50% θα περάσει στα χέρια του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, όταν ολοκληρωθεί και µε τη δικαστική επικύρωση η διαδικασία του πλειστηριασµού του ∆ΟΛ.
Ωστόσο, µε δεδοµένο ότι το τελευταίο διάστηµα η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς ουσιαστική διοίκηση, λόγω και της παραίτησης µελών του ∆.Σ. που θέτουν θέµατα νόµιµης συγκρότησης του συµβουλίου, ο κίνδυνος ενός ατυχήµατος φαντάζει ιδιαίτερα πιθανός.
Από την πλευρά τους, οι πιστώτριες τράπεζες, µετά και τη σύσταση του νέου ∆.Σ., φαίνεται ότι προσανατολίζονται στην αναδιάρθρωση του δανεισµού της «Ιριδας», που έχει δανειακές συµβάσεις ύψους περίπου 75 εκατοµµυρίων οι οποίες δεν εξυπηρετούνται, είτε µέσω της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης είτε µέσω της υπαγωγής στο άρθρο 106Β.
Αυτό που επιτάχυνε τη συγκεκριµένη απόφαση φαίνεται ότι ήταν η µεταβίβαση στον Ιβάν Σαββίδη -ένα αγνοία των τραπεζών- του ποσοστού του Φώτη Μπόµπολα στο Mega, γεγονός που οδήγησε στην άµεση καταγγελία των δανείων.
Πάντως, τόσο οι διοικήσεις των τραπεζών όσο και η κυβέρνηση, που φαίνεται να ευνοείται από τη συγκεκριµένη εξέλιξη, θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις έντονες αντιδράσεις των εκδοτών των εφηµερίδων, που κινδυνεύουν να συνθλιβούν σε αυτή τη µιντιακή διαµάχη, και των χιλιάδων εργαζοµένων στον χώρο του Τύπου, που πλέον έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.