Ανακοινώσεις για τις τηλεοπτικές άδειες τις επόμενες ημέρες
Τελευταίες πινελιές από ΕΣΡ και Παππά για τον διαγωνισμό.
Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση της ηµεροµηνίας και των όρων διεξαγωγής του διαγωνισµού για τις τηλεοπτικές άδειες βρίσκεται το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αν και επισήµως η κυβέρνηση δεν παρεµβαίνει στη διαδικασία, οι πληροφορίες του «S» αναφέρουν πως υπάρχει ατύπως συνεργασία µε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ο οποίος ήταν ο «αρχιτέκτονας» του προηγουµένου άκαρπου διαγωνισµού και το τελευταίο που επιθυµεί είναι να υπάρξει κάποια δυσµενής εξέλιξη και στην καινούργια διαδικασία.
Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, ο τρόπος µε τον οποίο θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία για τις επτά άδειες εθνικής εµβέλειας, µε κατώτατο ποσό προσφοράς τα 35 εκατοµµύρια ευρώ, θα έχει πολύ µεγάλες διαφορές µε όσα έγιναν πέρσι. ∆ηλαδή, τον πολυήµερο εγκλεισµό των ενδιαφεροµένων στη Γενική Γραµµατεία Ενηµέρωσης, τον αποκλεισµό τους από τον έξω κόσµο κ.λπ.
Πρόθεση των ανθρώπων που σχεδιάζουν τον διαγωνισµό είναι να τελειώσει σε πολύ σύντοµο χρόνο και να µην υπάρχουν διαδικασίες προσφοράς και αντιπροσφοράς µε διαδοχικά «χτυπήµατα». Κάτι τέτοιο, άλλωστε, ευνοείται από τον διευρυµένο αριθµό των αδειών σε σχέση µε τις τέσσερις που προέβλεπε ο νόµος Παππά, αλλά και από το ιδιαίτερα υψηλό αρχικό τίµηµα. Αν τα πράγµατα εξελιχθούν όπως επιθυµεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Παππάς, δεν αποκλείεται η ανακοίνωση από το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να γίνει µέσα στις πρώτες ηµέρες του Νοεµβρίου.
Στόχος είναι η διαδικασία να προχωρήσει µε τέτοιο τρόπο ώστε στις αρχές του 2018 να έχουν παραδοθεί οι άδειες σε όσους συµµετάσχουν στη διαδικασία. Στην κυβέρνηση εκτιµούν πως οι παρεµβάσεις που έχουν γίνει από ΣΚΑΪ και Star σε σχέση µε τη συνταγµατικότητα του περιορισµένου αριθµού αδειών αλλά και του τιµήµατος δεν θα αντιµετωπιστούν θετικά από το Συµβούλιο της Επικρατείας.
Αυτό τουλάχιστον λένε νοµικοί που έχουν διαχειριστεί το θέµα και στους οποίους δεν είχαν απευθυνθεί την προηγούµενη φορά. Ωστόσο, αποφεύγουν συστηµατικά, έως τώρα, να εκτεθούν µε δηλώσεις, µετά το περσινό κάζο, όταν ο πρωθυπουργός εκφραζόταν δηµοσίως στη ∆ΕΘ µε απόλυτη βεβαιότητα για τον νόµο Παππά και, τελικά, το αποτέλεσµα ήταν το γνωστό φιάσκο.