Επίθεση της ΝΔ στην εφημερίδα «Δημοκρατία» του Γιάννη Φιλιππάκη
Αιχμηρή ανακοίνωση που... φωτίζει τη σχέση του εν λόγω εντύπου με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Ν∆ για την υπόθεση της Novartis, µε αφορµή δηµοσίευµα της εφηµερίδας «∆ηµοκρατία» του εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη. Το ενδιαφέρον στην ανακοίνωση της Πειραιώς εστιάζεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η αξιωµατική αντιπολίτευση επιλέγει µε τον πλέον επίσηµο τρόπο να φωτίσει τη σχέση του εν λόγω εντύπου µε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
«Το ποιος θέλει να λάµψει η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis θα φανεί αύριο, από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα αποδεχθούν επιτέλους την αυτονόητη πρόταση της Νέας ∆ηµοκρατίας να έρθουν στην Προανακριτική Επιτροπή όλα τα εµπλεκόµενα πρόσωπα και φυσικά οι ανώνυµοι µάρτυρες, παρουσία των τάχα κατηγορουµένων», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ν∆ και κατέληγε: «Αυτό επιτάσσει η διαφάνεια σε µια δηµοκρατία. Και δεν εννοούµε βέβαια την εφηµερίδα "∆ηµοκρατία" και τις εµφανείς, πια, σχέσεις της µε τα υπόγεια του Μαξίµου».
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο υποστηρίζουν ότι πρόκειται για µια ανακοίνωση που καθυστέρησε να έρθει, από τη στιγµή που αποτελεί κοινό µυστικό στο εσωτερικό της Ν∆ ότι η εφηµερίδα «∆ηµοκρατία» ακολουθεί µια πολιτική που βρίσκεται σίγουρα πιο κοντά στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Επί της ουσίας, µιλάµε για µια σχέση που οικοδοµήθηκε, στο σκέλος του ΣΥΡΙΖΑ, µετά τις εκλογές του 2015, αφού ο εκδότης του εντύπου Ιωάννης Φιλιππάκης δεν είχε ποτέ ιδεολογική συγγένεια µε το κυβερνών κόµµα. Απεναντίας, ως µαθητής στο κολέγιο ανέπτυξε δράση στην ακροδεξιά νεολαιίστικη οργάνωση των «Ελεύθερων Μαθητών» του Μάκη Βορίδη.
Ωστόσο, κάποια στιγµή αποκόπηκε από την ακροδεξιά και βρέθηκε κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά, µε τον οποίο διατηρούσε, εκτός των άλλων, φιλική σχέση. Κάποια στιγµή άρχισε να παίρνει αποστάσεις, γεγονός που είχε προκαλέσει έκπληξη στους παροικούντες τη νεοδηµοκρατική Ιερουσαλήµ.
Ο ισχυρισµός Φιλιππάκη προς τους φίλους του είχε να κάνει µε τη «γραµµή» της εφηµερίδας, που ήταν από την πρώτη στιγµή αντιµνηµονιακή. Το σχετικό επιχείρηµα άρχισε να αποδυναµώνεται µε την άνοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία, όταν ουσιαστικά κατέρρευσε ο µύθος του αντιµνηµονίου. Η πραγµατικότητα αυτή βρήκε την εφηµερίδα «∆ηµοκρατία» πιο κοντά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Στο παρασκήνιο κυκλοφορούσε εντόνως ότι το «προξενιό» ανάµεσα στον Φιλιππάκη και τους κυβερνώντες έγινε κατόπιν µεσολάβησης του αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος διατηρεί στενή φιλική σχέση µε τον εκδότη της «∆ηµοκρατίας».
Παράλληλα, και µε το πέρασµα του κυβερνητικού χρόνου, ο κ. Φιλιππάκης ήρθε πιο κοντά και µε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καµµένο. Κάποιοι µάλιστα λένε ότι «βασικό ρόλο για να αναπτυχθεί µια σταθερή φιλία ανάµεσα στους δύο άνδρες έπαιξε ο επιχειρηµατίας ∆ηµήτρης Μελισσανίδης».
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, εκείνο που πρέπει να επισηµανθεί (και επισηµαίνεται από τη Ν∆) είναι ότι η εφηµερίδα «∆ηµοκρατία» έχει ταυτίσει τη γραµµή της µε εκείνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Εκτός κι αν ισχύει η άποψη που διατυπώνεται µεταξύ σοβαρού κι αστείου και θέλει την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να έχει προσχωρήσει στη «γραµµή» της εφηµερίδας του κ. Φιλιππάκη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια του πολέµου ανάµεσα στη Ν∆ και τη «∆ηµοκρατία».
Πηγή: Secret