Εργάζεται στο ραδιόφωνο συνεχώς από το 1991. Υπήρξε διευθυντικό στέλεχος για σχεδόν δύο δεκαετίες στον ΑΝΤ1, τον City και τον Real, ενώ σήµερα είναι διευθυντής προγράµµατος στον Παραπολιτικά 90,1 FM. Ο λόγος για τον Γ. Χουδαλάκη, η σχέση του οποίου µε τους ακροατές είναι ειλικρινής.

Γι' αυτό και διατηρείται ισχυρή για σχεδόν τρεις δεκαετίες. «Με το ραδιόφωνο είµαστε “παντρεµένοι” και εξακολουθώ να είµαι ερωτευµένος», δηλώνει στο «S», ενώ αποκαλύπτει και τη φιλοσοφία του, που περνάει µέσα από την καθηµερινή παρουσία του στο ραδιόφωνο, 6 µε 8 κάθε πρωί. «Προσπαθώ να είµαι ευδιάθετος. Οταν οι ειδήσεις είναι δυσάρεστες, θυµάµαι µια φράση του Σαραµάγκου: “Κάθε πρωί ξυπνάω αισιόδοξος. Μετά διαβάζω τις εφηµερίδες”».  

Πώς αισθάνεστε στο νέο σας σπίτι, τον Παραπολιτικά 90,1 FM;

Σαν στο σπίτι µου. Με καλοδέχθηκαν κάποιοι παλιοί συνεργάτες και κάναµε και νέους φίλους.  

Ως διευθυντής προγράµµατος του ραδιοφώνου, ποιος είναι ο στόχος σας και ποιες οι προτεραιότητές σας;

Προτεραιότητα είναι ένα ραδιόφωνο που να το εµπιστεύονται οι ακροατές στην ενηµέρωση και ταυτόχρονα να τους κάνει καλή παρέα. Στόχος είναι η πολλή και καλή δουλειά, που µε βάση την εµπειρία αποδεδειγµένα οδηγεί πάντα σε εξαιρετικά αποτελέσµατα.  

Τι σηµαίνει το ραδιόφωνο για εσάς;

Οταν κάνεις αυτό που σου αρέσει, τότε η δουλειά είναι και η γυναίκα σου και το αίσθηµά σου. Με το ραδιόφωνο είµαστε «παντρεµένοι» από το 1991 και εξακολουθώ να είµαι ερωτευµένος.  

Υπάρχει κάποια γραµµή που θέλετε να ακολουθούν οι παραγωγοί;

Ναι: τη δική τους. Είναι τεράστιο λάθος για ένα ραδιόφωνο που στηρίζεται σε προσωπικότητες να τις «ευνουχίζει» και να προσπαθεί να τις χειραγωγήσει.  

Γιατί ο κόσµος να «βάλει τη βελόνα» στους 90,1;  

Για τους παραγωγούς του. Με κάποιον οι ακροατές θα ταυτιστούν, κάποιοι θα εκνευριστούν, αλλά η επικοινωνία µεταξύ τους είναι ειλικρινής. Αυτή η ειλικρίνεια είναι και ο σηµαντικότερος λόγος να συντονιζόµαστε στους 90,1.  

Μέσα από τη δική σας εκποµπή ενηµερώνετε τον κόσµο για ό,τι συµβαίνει στην Ελλάδα και στον κόσµο. Πόσο δύσκολο είναι να λέτε µια δυσάρεστη είδηση πρωί-πρωί;

Είµαι προσαρµοσµένος στο «αθλητικό» ωράριο και προσπαθώ να είµαι ευδιάθετος. Οταν οι ειδήσεις είναι δυσάρεστες, θυµάµαι µια φράση του Σαραµάγκου: «Κάθε πρωί ξυπνάω αισιόδοξος. Μετά διαβάζω τις εφηµερίδες». Είναι, ευτυχώς, και τα µηνύµατα των ακροατών που βοηθούν να ξεπεράσουµε όλοι µαζί τα δύσκολα.  

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγµή σας µέχρι σήµερα στο ραδιόφωνο;

Η εκποµπή µετά τον θάνατο του Γιάννη Καλαµίτση. Με τον κουµπάρο ήµασταν φίλοι είκοσι χρόνια και µοιραστήκαµε εννέα ραδιοφωνικές σεζόν. Μου λείπει πολύ και το σήµα της εκποµπής παίζει προς τιµήν του.  

Εχουν συµβεί ευτράπελα στον αέρα; Θυµάστε κάποιο από αυτά;

Εκανα εκποµπή ανήµερα τα Χριστούγεννα. Μια κυρία έστειλε µήνυµα ότι θα αυτοκτονούσε λόγω µοναξιάς. Τη µάλωσα λέγοντας ότι η εκποµπή ήταν αφιερωµένη σε αυτήν και πως δεν το εκτιµούσε. Την επόµενη ηµέρα µού έστειλε ένα τάπερ µε γαύρο ξιδάτο για να µε ευχαριστήσει και να µοιραστεί κάτι από το «γιορτινό» της τραπέζι...  

Πώς βλέπετε την πορεία εξόδου της χώρας από τα μνηµόνια; Εχει ρεαλιστική βάση η «καθαρή» έξοδος, όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση;  

∆εν ξέρω για την έξοδο, αλλά εµείς δεν καθαρίζουµε. ∆εν είναι θέµα µπλε, πράσινων ή κόκκινων κοµµατικών κόκκων το τέλος της λιτότητας. Η µεταµνηµονιακή εποχή θα µοιάζει αρκετά µε τη µνηµονιακή. Ζητούµενο είναι να υπάρξει ένα λειτουργικό κράτος, που θα ωθήσει την οικονοµία να αναπτυχθεί µέσα στις ασφυκτικές δεσµεύσεις που έχουν αναληφθεί για τα πολλά επόµενα χρόνια.    

Η αυξανόµενη προκλητικότητα της Τουρκίας σε συνδυασµό µε το Σκοπιανό µπορούν να δηµιουργήσουν µια νέα πολιτική κρίση στην Ελλάδα και να φέρουν πιο κοντά τις εκλογές;

Αν η Τουρκία δηµιουργήσει καταστάσεις τις οποίες απευχόµαστε, θα πρέπει να αντιµετωπιστούν από µια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης ή µια κυβέρνηση που θα έχει πραγµατικά ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη και ίσως και φρέσκια λαϊκή εντολή.  

Πρόσφατα στοιχεία της ΑΑ∆Ε έδειξαν ότι τα ληξιπρόθεσµα των πολιτών προς το ∆ηµόσιο το πρώτο τρίµηνο του 2018 έφτασαν στα 2,6 δισ. ευρώ. Πώς γίνεται να µιλάµε υπό αυτές τις συνθήκες για έξοδο από την κρίση;  

Πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν τους παράλογους φόρους. Εχουν αδειάσει τα σεντούκια και οι ψυχές µας. Ακούµε για ευηµερία αριθµών, που θυµίζω ότι είχαµε και πριν από τη χρεοκοπία. Ζητούµενο είναι η παράλληλη ευηµερία ανθρώπων και αριθµών.  

Ποιο είναι το µεγαλύτερο πρόβληµα της Ελλάδας σήµερα;

Η έλλειψη προοπτικής. ∆εν µπορεί η µετανάστευση να αποτελεί τη διέξοδο για εκατοντάδες χιλιάδες νέους. Αν δεν γεννήσουµε πραγµατική αισιοδοξία, κανένα σχέδιο, πολιτικό ή οικονοµικό, δεν θα έχει αποτέλεσµα.  

Δημοσιεύθηκε στο «Secret», ένθετο της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Σάββατο 21 Απριλίου 2018