Αλαλούµ προκλήθηκε µε την προγραµµατισµένη για την ερχόµενη Παρασκευή 4 Μαΐου συζήτηση ενώπιον της Ολοµέλειας του Συµβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Αρχικά έγινε γνωστό ότι η συζήτηση αναβλήθηκε, ωστόσο, µόλις λίγες ώρε µετά, το ΣτΕ µε ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι η διαδικασία θα πραγµατοποιηθεί κανονικά.

Ενώπιον του Συµβουλίου της Επικρατείας έχουν καταθέσει προσφυγές τόσο οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθµοί όσο και η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθµών Εθνικής Εµβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Συγκεκριµένα, οι ΣΚΑΪ, Star, Alpha, ANT1 και Mega όπως και η ΕΙΤΗΣΕΕ έχουν καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης της υπ’ αριθµόν 1/2017 προκήρυξης του διαγωνισµού για τη χορήγηση των επτά τηλεοπτικών αδειών µε τιµή εκκίνησης τα 35.000.000 ευρώ η κάθε µία.

Τα επιχειρήµατα τα οποία επικαλούνται οι προσφεύγοντες και τα οποία θα αξιολογηθούν την προσεχή Παρασκευή από την Ολοµέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού ∆ικαστηρίου, µε πρόεδρο τον Ν. Σακελλαρίου και εισηγητές τους συµβούλους Επικρατείας, Ηλ. Μάζο και ∆. Μακρή, αφορούν µεταξύ άλλων το γεγονός, όπως υποστηρίζουν, πως τόσο η προκήρυξη όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονοµικών για τις δηµοπρατούµενες άδειες έρχονται σε σύγκρουση µε το Σύνταγµα, τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νοµοθετικούς κανόνες αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύµβαση ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου.

Επιπλέον, µε τις προσφυγές υποστηρίζεται ότι είναι παράνοµος ο περιορισµός του αριθµού των αδειών σε επτά. Σε κάθε περίπτωση, ακόµη κι αν είχε ισχύσει η αναβολή, δεν θα επηρεαζόταν η διαδικασία στο αδειοδότησης στο ΕΣΡ και µάλιστα κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι θα υπήρχε επιτάχυνσή της τις αµέσως επόµενες µέρες ακόµη και µε ανακοίνωση των προσωρινών υπερθεµατιστών.

Πλέον αναµένεται µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συζήτηση την ερχόµενη Παρασκευή ενώπιον της ολοµέλειας του ΣτΕ και η κρίση του Ανωτάτου Ακυρωτικού ∆ικαστηρίου για το αν η προκήρυξη του διαγωνισµού για τις άδειες θα κριθεί συνταγµατική ή µη.

Πηγή: SECRET