Θεοδωράκης στα Παραπολιτικά: Ο Τσίπρας χειρίστηκε λάθος τις Πρέσπες
Στο στούντιο του σταθμού, καλεσμένος του Ανδρέα Παπαδόπουλου, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης
«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έπρεπε να είναι αντικείμενο ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπως γίνεται σε κάθε σοβαρή χώρα. Κάτι που είχα προτείνει στον Αλέξη Τσιπρα, αλλά δεν το δέχθηκε. Ο κ. Τσίπρας το χειρίστηκε λάθος και η ΝΔ άρπαξε την ευκαιρία. Αυτά είναι ανωριμότητες του πολιτικού συστήματος και για αυτό μένουμε πίσω» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και τους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Αθηναΐδα Νέγκα.
«Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη, πρέπει η Θεσσαλονίκη για να γίνει η πρωτεύουσα δύναμη στην περιοχή. Και αυτό δεν θα γίνει με φοβικά σύνδρομα» ξεκαθάρισε, ενώ για το αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών τόνισε πως «κερδίσαμε πράγματα. H περιοχή παύει να είναι έρμαιο τουρκικών και ρωσικών δυνάμεων, ενώ η ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ υποχρεώνει τους γείτονες να απαλείψουν από τα βιβλία τους τα περί διαδοχής του Μεγάλου Αλέξανδρου και της Μακεδονίας».
Σχετικά με τα σχόλια περί… περιέργων πιέσεων ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Εάν δεχτούμε ότι μια πρεσβεία πιέζει κάποιον να δεχτεί τη Συμφωνία, τότε πρέπει να δεχτούμε και ότι μια άλλη πρεσβεία πιέζει κάποιους άλλους να αρνηθούν τη Συμφωνία. Τα κόμματα που είπαν 'όχι' πιέστηκαν από την ρωσική πρεσβεια; Και να με πιέσει για ποιο πράγμα για να διατηρήσω την άποψη μου;»
Ακόμη είπε πως θα συνεχίσει μέχρι τέλους να λέει ΝΑΙ σε αυτά που ενδιαφέρουν την κοινωνία και ΟΧΙ σε αυτά που την βλάπτουν.
Σχετικά με την κατάσταση στο εσωτερικό του Ποταμιού και το μέλλον του κόμματος ανέφερε:
«Μετά τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επιστρέφει κόσμος στο Ποτάμι. Είτε γιατί έχει θυμώσει με όσα έχουν συμβεί -δεν αρέσει στους Έλληνες η αδικία- είτε γιατί ψάχνει ένα αποκούμπι σοβαρότητας στην πολιτική».
Με πικρία παραδέχθηκε πως δεν περίμενε να φύγουν κάποιοι άνθρωποι, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον μέλλον του κόμματος, ενώ τόνισε πως ο Γιώργος Μαυρωτάς ήταν ο μοναδικός από τους βουλευτές που ήταν και ιδρυτικό μέλος στο Ποτάμι «και συνεχίζει να υπερασπίζεται αυτά που πρεσβεύουμε».
Συμπλήρωσε δε: «Αν το Ποτάμι εξαφανιστεί σήμερα ξέρετε ποσα πράγματα θα χαθούν; Τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για παράδειγμα, πέρασαν από αυτή τη Βουλή εξαιτίας του Ποταμιού. Χωρίς έμας η Βουλή θα γείρει σε μια λιγότερο ευρωπαϊκη μεριά.»
«Εγώ δεν είμαι ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με την ΝΔ» ξεκαθάρισε σε άλλο σημείο και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχουν μόνο δύο επιλογές. Θα συνεχίσω να ψηφίζω αυτά που θεωρώ σωστά και να καταψηφίζω τα υπόλοιπα.»
«Στην Ελλάδα κάθε πρόβλημα είναι αιτία εμφυλίου. Ονειρεύομαι μία εθνική συνεννόηση που θα μας βγάλει από τον διχασμό τον οποίο ζουμε. Οι κοινωνίες που ζουν συνέχεια εμφυλίους δεν πάνε μπροστά.»
«Το Ποτάμι υποστηρίζει από την πρώτη μέρα κάποια πράγματα. Ένα από αυτά είναι ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας. Οι βουλευτές που μπήκαν στη Βουλή με το Ποτάμι και τώρα είναι στα έδρανα της ΝΔ, τι έχουν να πουν σήμερα γι αυτό; Είναι υπέρ ή κατά;» τόνισε.
Σχετικά με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση είπε: «Ο κ.Τσίπρας κυβερνάει με έξι πληρεξούσια. Είναι γελοίο. Εμείς μπορούμε να τον επικρίνουμε. Όμως πώς το κάνουν ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά, εφόσον και αυτοί έχουν κοινοβουλευτικές ομάδες με δανεικούς βουλευτές;»
Για την άνοδο της Χρυσής Αυγής: «Το πρόβλημα της ΧΑ λύνεται μόνο αν διαλύσουμε τα αίτια που δημιουργούν την ακρότητα. Όπως κάποτε οι Aγανακτισμένοι δημιούργησαν φαινόμενα άκρας αριστεράς, φοβάμαι ότι ο νέος διχασμός θα σπρώξει τον κόσμο στα δεξιότερα άκρα.»
Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «τα κόμματα δεν τελειώνουν με βάση τις ορέξεις κάποιων βουλευτών. Ο πυρήνας του Ποταμιού παραμένει αναλλοίωτος και όλοι μαζί θα αποδείξουμε ότι οι ιδέες του Κινήματός μας είναι ακόμα ζωντανές».
Τέλος, υπήρξε δηκτικός για το πόσο ευρωπαϊκά είναι ορισμένα πολιτικά κόμματα: «Ο κ.Τσίπρας είναι ευρωπαϊστής, αλλά είναι και με τον Μαδούρο. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ευρωπαϊστής, αλλά είναι και επιφυλακτικός με τον άνοιγμα της ΕΕ στα Βαλκάνια.»