«Φαγώθηκε» το υπερπλεόνασμα του 2019 στις προεκλογικές υποσχέσεις του Τσίπρα
Θα χρειαστούν νέα μέτρα για να καλυφθεί το κόστος των «μόνιμων παροχών» που ψηφίστηκαν στη Βουλή
Ξανά… ταπί. Τα έδωσε όλα ο Τσίπρας για να παραμείνει στην εξουσία, αλλά το μόνο που κατάφερε είναι να «φαγωθεί» το υπερπλεόνασμα στις προεκλογικές του υποσχέσεις και τώρα να χρειάζονται νέα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για τις «μόνιμες παροχές» που έταξε.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με την έκθεσή του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς σημειώνει ότι το υπερπλεόνασμα για το 2019 έχει… εξαντληθεί. Δίνει σαφώς το πράσινο φως στις παροχές που ήδη έχουν ψηφιστεί στη Βουλή, καθώς επικαλείται το κόστος της αρχικής εκτίμησης που έγινε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο με τη σειρά της άντλησε από τους υπολογισμούς και τη μελέτη επιπτώσεων που του έδωσαν έτοιμα τα ίδια τα επισπεύδοντα υπουργεία, Εργασίας και Οικονομικών.
Στην έκθεση τη Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην ουσία παίρνει αποστάσεις από τους… αριθμούς και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται, υπογραμμίζει όμως ότι μόνο με νέα μέτρα θα καλυφθούν οι «μόνιμες παροχές».
Επισημαίνει μάλιστα ότι ο δημοσιονομικός χώρος ουσιαστικά εξαντλήθηκε, αναλώνοντας πριν τα μέσα της χρονιάς το 0,55% από το 0,6% του ΑΕΠ που είναι ο ετήσιος στόχος.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην Εισαγωγή της Έκθεσης, «το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η χώρα στην ΕΕ προβλέπει διατήρηση των πρωτογενών και συνολικών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια καθώς και την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ για το 2019» (αλλά) «οι προβλέψεις αυτές αναθεωρούνται εκ των πραγμάτων μετά την ψήφιση μιας σειράς επεκτατικών μέτρων που περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ σε επεξεργασμένα τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, την αναμόρφωση των συντάξεων χηρείας, την καταβολή ειδικού συνταξιοδοτικού επιδόματος (13η σύνταξη) και τη δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις των οφειλών προς την εφορία , τα ασφαλιστικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η συνολική επίπτωση των μέτρων για το 2019, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι κοντά στο 0,55% του ΑΕΠ και μπορεί να καλυφθεί από τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο».
Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι η αντιστάθμιση θα είναι πλήρης και τα επεκτατικά μέτρα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Με δεδομένο τον μόνιμο χαρακτήρα τους, η επίπτωσή τους θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των ετήσιων προϋπολογισμών ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
Με άλλα λόγια προειδοποιεί ότι τα μέτρα είναι και «μιας χρήσης» και πρέπει να βρεθούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν το κόστος τους, εφόσον ψηφίστηκαν για να θεωρούνται «μόνιμα» και στα επόμενα χρόνια.
Το κόστος των παροχών
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπως εξήγησε σήμερα κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο επικεφαλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ, υπολογίζει τον «λογαριασμό» των μέτρων σε 0,554% του ΑΕΠ, ως εξής:
441 εκατ. ευρώ η προβλεπόμενη (για το β΄εξάμηνο) επίπτωση από τις μειώσεις ΦΠΑ
830 εκατ. ευρώ η επίπτωση από την λεγόμενη 13η σύνταξη
80 εκατ. ευρώ η επίπτωση από τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας.
Ωστόσο προβλέπεται -με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπουργείων- να υπάρξει και αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 59 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ρύθμισης των 120 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και άλλα 233 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αντίστοιχης ρύθμισης στην εφορία.
Έτσι ο λογαριασμός των μέτρων βγαίνει στα 1,059 δισ. ευρώ, έναντι εξαγγελίας για παροχές 1,14 δισ. από τον Πρωθυπουργό στις αρχές του μήνα.