Οπως πρώτο μετέδωσε το parapolitika.gr, ο οίκος πωλείται στην τιμή των 3,7 δισ. δολαρίων και η οριστική μεταβίβαση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019, αφού περάσει από τη γενική συνέλευση των μετόχων του Οίκου Sotheby’s.

Οι μέτοχοι του οίκου θα πάρουν από 57 δολάρια ανά μετοχή ή αλλιώς ένα σπάνια υψηλό premium για δημόσιες προτάσεις, της τάξης του 61% σε σχέση με την τιμή της μετοχής την ημέρα που ανακοινώθηκε η είδηση (και 56,3% από τη μέση τιμή του μήνα). Ο Sotheby’s θα αποχωρήσει από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπειτα από 31 χρόνια διαπραγμάτευσης και πλέον θα χρηματοδοτείται από τις εταιρείες του P. Drahi, κάτι που ο ίδιος ανακοίνωσε από το γραφείο Τύπου του Sotheby’s.

Auction-SIA_banner

Τόσο υψηλά premium δεν συνηθίζονται, γεγονός που οδηγεί τους αναλυτές να συμπεράνουν ότι η τιμή της μετοχής πριν από το deal ήταν υποτιμημένη.
Ενα εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση του Sotheby’s, το επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε αμέσως - ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, και η μετοχή άρχισε να καταγράφει άλμα: από τα 35,38 δολάρια πήγε στα 55,26, για να φτάσει την Τετάρτη το μεσημέρι, 19 Ιουνίου, τα 56,17 δολάρια.

stock_sothebys

«Το Δ.Σ. με ενθουσιασμό υποστηρίζει την πρόταση του κ. Drahi, η οποία φέρνει ένα σημαντικό premium στην αγορά για τους μετόχους μας», επισήμανε ο Domenico De Sole, πρόεδρος του Δ.Σ. του Οίκου Sotheby’s.

domenico_de_sole

«Πιστεύω ακράδαντα ότι από εδώ και στο εξής και για δεκαετίες, ο Οίκος Sotheby’s θα είναι σε εξαιρετικά χέρια με ιδιοκτήτη τον Patrick Drahi», τόνισε σχετικά ο Tad Smith, CEO του Οίκου Sotheby’s, ενώ δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Drahi είναι ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και νέων τεχνολογιών. Γεγονός που επιβεβαιώνει περίτρανα την ολοένα αυξανόμενη τάση για ανάπτυξη των διαδικτυακών συναλλαγών, έπειτα από την αύξηση πελατείας που έχει παρατηρήσει ο οίκος. To 2018 o τζίρος από τις διαδικτυακές συναλλαγές ήταν 220 εκατ. δολάρια.

tad-smith


«Με τιμά που το Δ.Σ. του Οίκου Sotheby’s αποφάσισε να προτείνει την προσφορά μου», είπε από την πλευρά του ο Patrick Drahi. «Οντας για χρόνια πελάτης και θαυμαστής του οίκου, πλέον τον αποκτώ μαζί με την οικογένειά μου», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως προχώρησε στη συγκεκριμένη επένδυση για το μέλλον της οικογένειάς του και πως θα συνεχίσει να παραμένει δραστήριος γύρω από τις τηλεπικοινωνίες (Altice Europe, Altice USA).

P_DRAHI_FORBES
Φωτογραφία από το Forbes

«Κάνω αυτή την επένδυση για την οικογένειά μου, από τα περιουσιακά μου στοιχεία, με μια μακροπρόθεσμη προοπτική», είπε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε ότι η Altice δεν θα είναι μέτοχος στον Sotheby’s, ούτε σκοπεύει να πουλήσει μετοχές της Altice Europe, εξηγώντας ότι θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά ρευστοποιώντας ένα μικρό μέρος από τις μετοχές της Altice USA.
Η στήλη απευθύνθηκε τόσο στον ίδιο τον Patrick Drahi, όσο και στους επικεφαλής του Οίκου Sotheby’s, αλλά, όπως είναι γνωστό, στο αμερικανικό χρηματιστήριο οι κανόνες εχεμύθειας είναι πολύ αυστηροί και ουδείς μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πριν από την επίσημη ολοκλήρωση.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ "LUX & ART BUSINESS" / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΦ/ΔΑΣ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»