BofA Merrill Lynch: Οικονομία εκτός τροχιάς παραδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας εκτροχιάστηκε προεκλογικά, κάτι που σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τις αποκλίσεις αυτές, προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch σε σημερινή της έκθεση με τον τίτλο «Greece after the elections».
«Έπειτα από τις μεγάλες υπερβάσεις των δημοσιονομικών στόχων κατά τα τελευταία χρόνια, φοβόμαστε ότι οι προεκλογικές δαπάνες παρατράβηξαν, θέτοντας το στόχο του 2019 σε κίνδυνο», αναφέρει μελέτη που φέρει την υπογραφή του Αθανάσιου Βαμβακίδη. Πραγματικά, η Τράπεζα της Ελλάδος περιμένει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3,5%. «Η αντιστροφή κάποιων από τις προεκλογικές δαπάνες ίσως να είναι αρκετή, όμως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.
Παρόλα αυτά, η Bank of America Merrill Lynch βλέπει περιθώρια για μείωση της φορολογίας, εάν η νέα κυβέρνηση εξοικονομήσει πόρους από τον προϋπολογισμό και περικόψει τις αδικαιολόγητα υψηλές και κάποιες φορές σπάταλες δαπάνες σε κάποιους τομείς. «Η αναθεώρηση κάποιων από τα μέτρα λιτότητας της κρίσης, τα οποία αποφασίστηκαν βιαστικά κατά τη διάρκεια ολονύχτιων διαπραγματεύσεων, και η αντικατάστασή τους από πιο αποδοτικά μέτρα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να εξοικονομηθούν πόροι», εξηγεί ο οίκος. «Και βέβαια, οι μεταρρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία γρηγορότερη ανάκαμψη, θα δημιουργήσουν τελικά κάποια περιθώρια για μειώσεις φόρων», προσθέτει.
Στο πλαίσιο αυτό, η BofA ML τονίζει πως είναι πολύ σημαντικό η επόμενη κυβέρνηση να κάνει γρήγορα πρόοδο σε όλα τα μέτωπα, ώστε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα κάνει μία νέα αρχή. Τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα πρέπει να αντιμετωπιστούν δυναμικά και γρήγορα, καθώς αυτό θα είναι ένα πολύ θετικό σημάδι για τις αγορές. «Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τονίζεται.
Μάλιστα, η ανάλυση επισημαίνει ότι η καλύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τη μειωμένη πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να φέρει θετικές εκπλήξεις από την οικονομία.