«Οι μακροοικονομικές μας παραδοχές αναδεικνύουν την κρίσιμη σπουδαιότητα της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων- κλειδιά» σημειώνει στο προοίμιο της ειδικής της Έκθεσης για την Ελλάδα και το τοπίο μετά τις 8 Ιουλίου, η Bank of America- Merrill Lynch.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, μετά την άνετη επικράτηση της ΝΔ στις Ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανάλογο αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές και το ερώτημα είναι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα χρειαστεί να σχηματίσει κάποιο συνασπισμό. «Μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η Ελλάδα μπορεί να απολαύσει πολιτική σταθερότητα, καθώς δεν υπάρχει άλλη εκλογική αναμέτρηση για τα επόμενα 4 χρόνια.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο οικονομικός συντάκτης Γιώργος Παππούς, υπάρχει ρίσκο εφόσον η ΝΔ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές τον Αύγουστο και σε υψηλή αβεβαιότητα», επισημαίνει η BofA, στην ανάλυση που υπογράφει ο Α. Βαμβακίδης, FX Strategist της επενδυτικής τράπεζας.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση, που απευθύνεται στους πελάτες της επενδυτικής τράπεζας, η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια σειρά δύσκολων προκλήσεων.

Οι τρεις βασικές προκλήσεις

Ποια είναι τα τρία βασικά πεδία κατά την BofA;

η δημοσιονομική κατάσταση βρίσκεται εκτός τροχιάς,
ο τεράστιος όγκος των «κόκκινων» δανείων παραμένει ο αδύναμος κρίκος της Ελλάδας και το βασικό εμπόδιο για ταχεία ανάκαμψη,
οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Η ταχεία πρόοδος σε όλα αυτά τα πεδία, μετά τις εκλογές, θα είναι πολύ σημαντική, καθώς θα στείλει ένα πολύ ισχυρό σήμα «καθαρής» αποστασιοποίησης από το παρελθόν», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, την ώρα που η εικόνα στην αγορά των ομολόγων, αποτυπώνει τη «δίψα» των επενδυτών για αποφασιστικές κινήσεις μετά τις 8 Ιουλίου.

Περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις στην Bank of America
Αναμένοντας ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, η BofA δεν αποκλείει ευχάριστη έκπληξη, παίρνοντας ως παράδειγμα του τι συνέβη στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. «Παρά την κάποια πρόοδο των τελευταίων ετών, το επιχειρηματικό κι επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει μη φιλικό, σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες αναπτυγμένες οικονομίες.

Αυτό συνηγορεί στο ότι καλλίτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, μαζί με μειωμένη πολιτική αβεβαιότητα, μπορούν να οδηγήσουν σε θετικές εκπλήξεις ως προς την ανάπτυξη», τονίσει η επενδυτική τράπεζα, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενος εφησυχασμός από την πρόσφατη ευφορία στις αγορές και τα πρώιμα στάδια ανάκαμψης, θα είναι το ρίσκο για την επόμενη κυβέρνηση. «Αν κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας, τότε μπορεί να δούμε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ χαμηλότερους από 2%, επαναφέροντας τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του Χρέους», τονίζει η BofA.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι πιο θετική για τις αγορές, απ’ ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας. Θα είναι πιο εύκολο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να μειώσει το ρίσκο για εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της τετραετούς κυβερνητικής θητείας. Η ισχυρή απόδοση των ελληνικών τίτλων μετά τις Ευρωεκλογές μας δείχνουν ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει μια κυβέρνηση Μητσοτάκη και το μόνο ερώτημα είναι το σχήμα της κυβέρνησης και αν θα έχει μια ασφαλή πλειοψηφία», παρατηρεί η BofA.

Οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις
Ποιες μεταρρυθμίσεις κρίνονται κρίσιμες; Η επενδυτική τράπεζα ξεκινά με την επισήμανση ότι η βαθμολογία της Ελλάδας στους δείκτες επιχειρηματικότητας είναι πολύ χαμηλή και η χειρότερη μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών. «Μεταρρυθμίσεις- κλειδιά παραμένουν κολλημένες στο στάδιο της κορδέλας για χρόνια, όπως η ναυαρχίδα του Ελληνικού.

Το Κτηματολόγιο παραμένει ημιτελές, οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη δεν έχουν προχωρήσει και το εκπαιδευτικό σύστημα υποφέρει από αναποτελεσματικότητα, στρεβλώσεις, κακή διοίκηση και έλλειψη ανταγωνισμού, οδηγώντας σε φτωχά αποτελέσματα, για τα διεθνή standards» αναφέρει χαρακτηριστικά η BofA, παρατηρώντας ότι αν και κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα απαιτήσουν χρόνο, εφόσον η νέα κυβέρνηση τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για φιλοεπενδυτικές μεταρρυθμίσεις και κινηθεί γρήγορα, αυτό θα πυροδοτήσει θετικό momentum και θα βοηθήσει για τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν.

Βλέπει μείωση του φορολογικού βάρους η BofA
Ειδικά όσον αφορά στο «ευαίσθητο» πεδίο των δημοσιονομικών, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση θα κληθεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσει αποκλίσεις, λόγω των εκτεταμένων προεκλογικών παροχών. «Πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις για περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση θα πρέπει να αναβληθούν ή να ματαιωθούν. Παρά ταύτα, βλέπουμε χώρο για μείωση του φορολογικού βάρους αν η νέα κυβέρνηση βρει αρκετά οφέλη σε πεδία του Προϋπολογισμού και κόψει αχρείαστα υψηλές και μερικές φορές άχρηστες δαπάνες» σημειώνει η BofA, συμπληρώνοντας ότι μπορούν να εξασφαλιστούν πρόσθετα κονδύλια αντικαθιστώντας κάποια επείγοντα μνημονιακά μέτρα, με άλλα πιο αποτελεσματικά.

Η BofA «βλέπει» μεγαλύτερες υπεραποδόσεις για τα ελληνικά «χαρτιά», εφόσον η ΕΚΤ άρει τον περιορισμό που έχει επιβάλει στις ελληνικές τράπεζες ως προς την έκθεση τους στο ελληνικό Χρέος και υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της επενδυτικής βαθμίδας (raiting outlook) του αξιόχρεου της Ελλάδας, πόσο μάλλον εάν έτσι ενισχυθούν οι προσδοκίες συμμετοχής στο QE σε κάποιο στάδιο τα επόμενα χρόνια. «Εφόσον οι εκλογές οδηγήσουν σε καθαρή πλειοψηφία κι έτσι σηματοδοτήσουν πολιτική σταθερότητα, θα συμβουλεύαμε τους επενδυτές να τοποθετηθούν εν όψει περαιτέρω μείωσης του spread των ελληνικών ομολόγων» τονίζει η Έκθεση.

iefimerida.gr