«Πράσινο φώς» από τον SSM στις λύσεις για τα κόκκινα δάνεια
Προχωρά το σχέδιο για τιτλοποιήσεις με εγγύηση του δημοσίου.
Ενα βήμα μπροστά προς τη νομοθέτηση λύσης για τη μείωση των κόκκινων δανείων έκανε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών και αρμόδιου για τον τραπεζικό τομέα Γιώργο Ζαββό με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και αρμόδιου για την εποπτεία των ελληνικών συστημικών τραπεζών Αντρέα Ένρια την Τρίτη στη Φρανκφούρτη.
Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του προτεινόμενου από την ελληνική κυβέρνηση Σχήματος Εγγύησης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Protection Scheme) και της πορείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Ένρια εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για το πολιτικό πλαίσιο και τη στρατηγική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την πλήρη επάνοδο των τραπεζών στην κανονικότητα και εξέφρασε την υποστήριξή του στη λειτουργία του Asset Protection Scheme που έχει προτείνει το ΤΧΣ για τη συλλογική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Για να «τρέξει» το σχήμα αυτό θα απαιτηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα συντονισμένη συνεργασία πολλών πλευρών, με στόχο το APS να λάβει την έγκριση της DGComp εντός του Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για στόχο που θεωρείται εφικτός από την κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ετοιμάσει άμεσα το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση του APS έτσι ώστε να ψηφιστεί κατά προτεραιότητα.
Σημειώνεται ότι η λειτουργία του APS αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων, οι τράπεζες στοχεύουν σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά 25 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021.
Ακόμη ο SSM συζητά παράλληλα και τη λύση Στουρνάρα, το σχέδιο μείωσης των NPLs με αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου που έχει προτείνει η ΤτΕ, προκειμένου να βοηθηθούν περαιτέρω οι προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς να κλονίζονται οι ισολογισμοί τους.
Όπως σχολιάζουν πηγές με γνώση των διεργασιών το σχέδιο της ΤτΕ δίνει μόνιμη λύση στο πρόβλημα, αλλά τεχνικά είναι πολύ πιο δύσκολο να τρέξει άμεσα.
Έτσι σχεδιάζεται, αφού ξεκινήσει η υλοποίηση του Asset Protection Scheme να ενεργοποιηθεί ως συμπληρωματικό εργαλείο στο οπλοστάσιο των τραπεζών και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο βασίζεται στη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως η συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι εξαιρετική και κοινή βούληση όλων των εμπλεκομένων μερών είναι η άμεση απάντηση στις προκλήσεις που συνεχίζει να εγείρει για την ελληνική οικονομία το «βαρίδι» των κόκκινων δανείων.