Κοινωνικά επιδόματα με όρους - Η κυβέρνηση διορθώνει στρεβλώσεις και αδικίες
Με έναν πρώτο επανασχεδιασμό της πολιτικής των επιδομάτων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, για να διορθωθούν στρεβλώσεις και να αποκατασταθούν αδικίες. Οι παρεμβάσεις -είτε νομοθετικές είτε με τη μορφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ)- αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες και σε κάθε περίπτωση πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ θα περιλαμβάνουν και την εμβληματική για την κυβερνητική πολιτική επιδότηση της κάθε γέννας με το ποσό των 2.000 ευρώ. Το λεγόμενο «επίδομα γέννας» θα θεσπιστεί και θα δίνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2020 για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.
Το συνολικό ποσό που προϋπολογίζεται για το επίδομα του κάθε παιδιού που γεννιέται στις νέες οικογένειες ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ για το 2020 και σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάσει τα 180 εκατ. ετησίως από το 2021 και στο εξής. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, αναμένεται να καλύψει τη συντριπτική πλειονότητα των οικογενειών με νεογνά, καθώς θα εξαιρείται μόνο το 10% των νέων γονιών με τα υψηλότερα εισοδήματα. Το επίδομα αυτό θα δίνεται κατά πάσα πιθανότητα σε τρεις δόσεις:
Η πρώτη θα καταβάλλεται λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού, ενώ οι επόμενες δύο μέσα στο πρώτο εξάμηνο της ζωής του. Οπως έχει τονίσει η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, «το επίδομα γέννας είναι ένα μέτρο που εντάσσεται στην πολιτική μας για την αντιστροφή της αρνητικής τάσης στο δημογραφικό. Φυσικά, κατανοούμε ότι το μέτρο δεν αποτελεί από μόνο του κίνητρο ώστε να αυξηθούν οι γεννήσεις. Ωστόσο αποτελεί μια έμπρακτη στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας για να καλυφθούν τα έξοδα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους».
Επαναπροσδιορισμός
Με τις πρωτοβουλίες που προαναφέραμε και οι οποίες θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα, θα επαναπροσδιορίζεται η επιδοματική πολιτική με τρεις ρήτρες, που θα εισαχθούν για όσους δικαιούνται επιδόματα: Πρώτη ρήτρα: τα ανήλικα παιδιά των δικαιούχων να πηγαίνουν σχολείο, να παρακολουθούν δηλαδή τα μαθήματα στα 11 έτη υποχρεωτικής εκπαίδευσης (από το προνήπιο μέχρι την Γ’ Γυμνασίου). «Δεν μπορεί να δίνεται επίδομα παιδιού και το παιδί να έχει εγκαταλείψει το σχολείο», είναι η κυβερνητική συλλογιστική.
Δεύτερον, η μόνιμη κατοικία που θα δηλώνουν θα διασταυρώνεται με τα αρχεία της ΔΕΗ (ή του όποιου παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος) προς επιβεβαίωση. Στο επίδομα ενοικίου αυτό έχει ήδη θεσμοθετηθεί και ο ενοικιαστής υποχρεούται από 1ης Ιανουαρίου 2020 να έχει στο όνομά του το ρολόι του μετρητή κατανάλωσης ενέργειας.
Η τρίτη ρήτρα αφορά στους αλλοδαπούς, καθώς αυξάνεται από πέντε σε δέκα χρόνια το κατώτατο όριο παραμονής στην Ελλάδα πολίτη τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να λαμβάνει επίδομα. Με την αύξηση (θα εφαρμοστεί σταδιακά) του ελάχιστου χρόνου διαμονής θα διασφαλίζεται ότι πράγματι οι αλλοδαποί δικαιούχοι έχουν συμβάλει επί σειράν ετών στο ασφαλιστικό σύστημα και στα έσοδα του κράτους μέσω της φορολογίας και δικαίως λαμβάνουν το όποιο επίδομα.
Ο ανασχεδιασμός αφορά και στις βάσεις δεδομένων, με στόχο να δημιουργηθεί μία κεντρική ψηφιακή βάση και έτσι εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του πολίτη τόσο το κράτος όσο και ο ίδιος ο πολίτης να βλέπουν συνολικά πόσα και ποια επιδόματα δικαιούται. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, το συνολικό ετήσιο ύψος των επιδομάτων που δίνονται στη χώρα μας αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το 90% αυτών πηγαίνει σε Ελληνες πολίτες.
Μετά τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις σχεδιάζονται και νέες, την επόμενη χρονιά, με στόχο τον περιορισμό των φαινομένων απάτης, τον περιορισμό της ταλαιπωρίας των δικαιούχων και την παροχή πιο στοχευμένων επιδομάτων. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το επιτελείο της κ. Μιχαηλίδου προχωρά άμεσα στη ρύθμιση για την πληρωμή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων, που είχαν περάσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον ΟΠΕΚΑ και δεν είχαν βγει οι απαραίτητες αποφάσεις για την πληρωμή τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ