Ξεκίνησε από 1ης/1/20 η χορήγηση του επιδόµατος γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί σε περίπου 83.000 γονείς, οι οποίοι για να το λάβουν πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Υπάρχουν, δηλαδή, κριτήρια χορήγησης, όπως εισοδηµατικά, το κριτήριο της χρονικής παραµονής στη χώρα και αυτό της φορολογικής τακτοποίησης σε έναν από τους δύο γονείς.
Να δούµε µέσα από ερωτήσεις που θέσαµε στη δικηγόρο Ολυµπία Νικολοπούλου πώς χορηγείται το επίδοµα:
Ποιος φορέας καταβάλλει το επίδοµα;
Το επίδοµα γέννησης το καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ σε 2 δόσεις.
Πώς θα χορηγηθεί;
Η πρώτη δόση των 1.500 ευρώ αµέσως µετά τη γέννηση του παιδιού. Η δεύτερη, των 500 ευρώ, εντός εξαµήνου.
Υπάρχει εισοδηµατικό κριτήριο;
Το εισοδηµατικό κριτήριο είναι για µονογονεϊκή οικογένεια στα 60.000 ευρώ και για ζευγάρι χωρίς άλλο παιδί στα 70.000 ευρώ. Το όριο ανεβαίνει κατά 10.000 ευρώ για κάθε άλλο παιδί που υπάρχει στην οικογένεια.
Στην περίπτωση των διδύµων τι ισχύει;
Το ποσό του επιδόµατος για ένα παιδί είναι τα 2.000 ευρώ και στην περίπτωση των διδύµων φτάνει τα 4.000 ευρώ.
Υπάρχει κριτήριο εντοπιότητας;
∆ικαιούχοι είναι οι γονείς, ο ένας εκ των οποίων διαµένει νόµιµα και µόνιµα στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια πριν από το έτος γέννησης του παιδιού. Ειδικά για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020 και 2021 το επίδοµα χορηγείται εφόσον η µητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας, διαµένει νόµιµα και µόνιµα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν. Αν εκκρεµεί ενώπιον δικαστηρίου η ανάθεση της επιµέλειας του παιδιού, το επίδοµα δεν χορηγείται πριν από την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης.
Τι ισχύει φορολογικά για το επίδοµα;
Το επίδοµα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση. Επίσης, δεν συµψηφίζεται στα εισοδηµατικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής.
Ισχύει άλλη προϋπόθεση για τη χορήγηση;
Προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόµατος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος για το προηγούµενο της γέννησης φορολογικό έτος, όπως και της πράξης διοικητικού προσδιορισµού φόρου από τον έναν ή και τους δύο γονείς.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 4/11