Οι οχτώ επιχειρηματίες που φέρνουν «big deals» στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού
Χρονιά μεγάλων deals και επενδύσεων θα είναι το 2020, με τους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού να πρωταγωνιστούν, ενώ οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί αναμένεται να γίνουν πόλος έλξης επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα έσοδα ύψους 2,4 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει για το 2020 το ΤΑΙΠΕΔ αποτελούν τη βάση για ακόμη υψηλότερες επενδύσεις που αναμένονται, με το μήνυμα να είναι ότι η Ελλάδα αλλάζει, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και αναπτύσσεται, ενώ οι συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης θα φέρουν τα πρώτα αποτελέσματα. Η πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος», για την οποία ενδιαφέρονται 10 σχήματα, η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η καταβολή της προκαταβολής για το Ελληνικό, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την Εγνατία, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων ακινήτων, μαρινών και λιμανιών βάζουν τη χώρα δυναμικά στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Την ίδια στιγμή, οι Ελληνες επενδυτές είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν τη νέα συγκυρία και κάνουν την αρχή υλοποιώντας σημαντικά σχέδια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κυβέρνησης, που πλέον παίζει ρόλο υποστηρικτικό στις προσπάθειές τους.
ΔΥΝΑΜΗ ΠΥΡΟΣ
Γερές βάσεις για την επιτυχή υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων και εξαγορών έχει βάλει ο όμιλος Μυτιληναίου ήδη από πέρυσι, αποκτώντας σημαντική δύναμη πυρός για νέες επενδύσεις, καθώς το 2019 ήταν χρονιά με ισχυρές ταμειακές ροές και σημαντική ανάπτυξη τζίρου, αλλά και μέσω του ομολογιακού των 500 εκατ. ευρώ. Το νέο πενταετές επενδυτικό πλάνο του ομίλου, που καταρτίζεται αυτή την περίοδο, περιλαμβάνει, εκτός από τις ετήσιες συντηρήσεις, τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου και επενδύσεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Περίπου 50-60 εκατ. ευρώ είναι οι ετήσιες επαναλαμβανόμενες επενδύσεις, ενώ κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στη μονάδα παραγωγής ενέργειας, ισχύος 826 MW, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. Στο πρώτο τρίμηνο φέτος θα ληφθεί και η επενδυτική απόφαση για τη νέα μονάδα αλουμίνας, επένδυσης 500 εκατ. ευρώ.
ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε νέα έργα ΑΠΕ και σε δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης, τα οποία, εφόσον ξεκινήσουν, θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας, προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο στόχος του Γιώργου Περιστέρη στον τομέα της ενέργειας είναι διπλός: αφενός, να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ και, αφετέρου, η είσοδος στην αποθήκευση ενέργειας με τις δύο επενδύσεις, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού στο Αμάρι της Κρήτης. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πέραν των υπερατλαντικών της επενδύσεων, που θα της δώσουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ κοντά στα 423 MW, τρέχει για τον στόχο των 2.000 MW με έργα στην Ελλάδα.
ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ
Σταθερά επενδύει στον εκσυγχρονισμό και την αποδοτικότητα των μεγάλων και σημαντικών βιομηχανιών του ο Όμιλος Βιοχάλκο, καταφέρνοντας να διατηρεί την ανταγωνιστικότητά τους στις αγορές του εξωτερικού. Στο αλουμίνιο ξεχωρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα των 150 εκατ. ευρώ, το οποίο από φέτος θα είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα των τελικών προϊόντων κατά 20% και των ενδιάμεσων κατά 50%, αλλά και επενδύσεις για παραγωγή υποθαλάσσιων σωλήνων χάλυβα (Σωληνουργεία Κορίνθου) και υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης (Ελληνικά Καλώδια-Fulgor). Ταυτόχρονα, εκτός από τη βιομηχανία, σχεδιάζει επενδύσεις στην ενέργεια, σε μονάδα παραγωγής από φυσικό αέριο, αλλά εξετάζει και επενδύσεις σε ΑΠΕ. Όσον αφορά στην ανάπτυξη ακινήτων, προχωρά στην ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να δημιουργήσει έναν πρότυπο πόλο πολιτισμού, αναψυχής και φιλοξενίας σε έκταση 65-70 στρεμμάτων. Η θυγατρική του, Noval ΑΕΕΑΠ, υλοποιεί ήδη ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως την επέκταση των υφιστάμενων εμπορικών κέντρων, με την προσθήκη νέων χρήσεων και επιπλέον χώρων εκμίσθωσης.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της ιστορικής σε μέγεθος ΑΜΚ, ύψους 650 εκατ. ευρώ, που ήταν η μεγαλύτερη μη τραπεζικού ιδρύματος που έχει πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία, αποτελεί ένα μικρό πρώτο δείγμα της επίδρασης που θα έχει στην οικονομία η επένδυση στο Ελληνικό. Στον σχεδιασμό της Lamda περιλαμβάνεται η έκδοση ομολογιακού δανείου έως 300 εκατ. ευρώ, αλλά και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της θυγατρικής της, Lamda Malls. Στην εταιρεία αυτή ανήκουν σήμερα το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos. Το έργο της ανάπλασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό θα ξεκινήσει μέσα στο έτος, εγκαινιάζοντας μια μεγάλη επένδυση, που θα έχει σημαντική επίδραση στην οικονομία και τον τουρισμό. Η Lamda έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την πρώτη φάση ανάπτυξης του Ελληνικού (περί τα 2 δισ. ευρώ).
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Τον προσεχή Μάιο θα λειτουργήσει η νέα μονάδα του ξενοδοχειακού ομίλου Μεταξά, στη Βλυχάδα της Σαντορίνης, με δυναμικότητα 68 δωμάτια, μια επένδυση που θα ανέλθει στα 11,5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει η έτερη -και πολύ μεγαλύτερη- επένδυση του ομίλου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Θόλος Καβουσίου, στην Ιεράπετρα (Λασίθι), στην Ανατολική Κρήτη, ύστερα από τις πρόσφατες εγκρίσεις του project. Πρόκειται για το Cape Tholos Luxury Resort, σε ιδιόκτητη έκταση 1.400 στρεμμάτων, το οποίο θα περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία και 208 κατοικίες (τουριστικό χωριό), με δυναμικότητα 1.542 κλίνες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προχωρούν οι αδειοδοτήσεις ώστε σε δύο-τρία χρόνια να ξεκινήσουν οι εργασίες.
ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΑ
Με επίκεντρο της δραστηριότητάς της την ανάπτυξη ακινήτων, η Dolphin Capital υλοποιεί στην Ελλάδα το Kilada Hills Golf Resort, στο Πόρτο Χέλι, και το One & Only Kea Island στην Τζια. Το Kilada Hills Golf Resort θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται την άνοιξη, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, προέρχεται από την εταιρεία και από επενδυτές που συμμετέχουν στο σχήμα, ενώ το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Το resort θα καταλαμβάνει συνολική έκταση 2.026 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ Jack Nicklaus Signature 18 οπών και Club House, πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων. Το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα One & Only Kea Island ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον περασμένο Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί το 2021 - μια επένδυση που θα ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ. Επόμενο project η αγορά κρουαζιερόπλοιου και η διαμόρφωσή του σε πλωτό ξενοδοχείο, που θα πλέει και θα σταθμεύει στις ελληνικές θάλασσες από το 2021, το πιο πολυτελές ξενοδοχείο στον κόσμο, μια επένδυση που μπορεί να προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ.
ΕΠΕΚΤΑΣΗ
Το βήμα επέκτασης στην Αμερική είναι μία από τις σημαντικότερες κινήσεις στην ιστορία της Sunlight, μια στρατηγική επιλογή, που μπορεί να φέρει την περαιτέρω ισχυροποίησή της στον κλάδο των βιομηχανικών μπαταριών, όπου ήδη αποτελεί ισχυρό διεθνή παίκτη. Σε πλήρη λειτουργία, η νέα μονάδα αναμένεται να αλλάξει συνολικά τα δεδομένα όσον αφορά την παρουσία της Sunlight στην παγκόσμια αγορά. Θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με την αρχική επένδυση να ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ (6,5 εκατ. δολάρια) για εξοπλισμό και υποδομές, ενώ συνολικά μέσα στην επόμενη τριετία θα επενδυθούν περί τα 9 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εταιρεία, που έχει σχέδια και για παραγωγική μονάδα στην Ασία, πρόκειται να επενδύσει και στην επέκταση της παραγωγικής της δυναμικότητας στην Ελλάδα, με αύξηση του μεγέθους του εργοστασίου στην Ξάνθη και παράλληλες επενδύσεις στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Κομοτηνή.
ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Η επένδυση για την ολοκλήρωση του πλωτού σταθμού της Αλεξανδρούπολης ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ και η οριστική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί με την ολοκλήρωση της δεύτερης και δεσμευτικής φάσης του market test, που θα πιστοποιήσει τη βιωσιμότητα του έργου. Πρόκειται για ένα έργο γεωστρατηγικής σημασίας, που θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και της Ευρώπης, ανοίγοντας νέους δρόμους στην προμήθεια αερίου.
Στο έργο FSRU (Floating Storage and Regasification Unit), εκτός από τον ιδρυτή του έργου, που είναι η Gastrade, συμμετέχει με 20% η GasLog, που δραστηριοποιείται στη μεταφορά διά θαλάσσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) (συμφερόντων Λιβανού). Μετά την ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της Blugartransgaz, πολύ κοντά είναι και η συμφωνία για τη συμμετοχή και του 5ου μετόχου, που σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα θα είναι η ρουμανική κρατική εταιρεία αερίου Romgaz.
Εφόσον ολοκληρωθεί και το δεσμευτικό market test -που διαρκεί 40 ημέρες-, στις αρχές του έτους θα «κλειδώσει» και η χρηματοδότηση, τόσο η τραπεζική όσο και η επιδότηση, και θα μπορεί να ληφθεί η επενδυτική απόφαση.
ΔΥΝΑΜΗ ΠΥΡΟΣ
Γερές βάσεις για την επιτυχή υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων και εξαγορών έχει βάλει ο όμιλος Μυτιληναίου ήδη από πέρυσι, αποκτώντας σημαντική δύναμη πυρός για νέες επενδύσεις, καθώς το 2019 ήταν χρονιά με ισχυρές ταμειακές ροές και σημαντική ανάπτυξη τζίρου, αλλά και μέσω του ομολογιακού των 500 εκατ. ευρώ. Το νέο πενταετές επενδυτικό πλάνο του ομίλου, που καταρτίζεται αυτή την περίοδο, περιλαμβάνει, εκτός από τις ετήσιες συντηρήσεις, τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου και επενδύσεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Περίπου 50-60 εκατ. ευρώ είναι οι ετήσιες επαναλαμβανόμενες επενδύσεις, ενώ κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στη μονάδα παραγωγής ενέργειας, ισχύος 826 MW, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. Στο πρώτο τρίμηνο φέτος θα ληφθεί και η επενδυτική απόφαση για τη νέα μονάδα αλουμίνας, επένδυσης 500 εκατ. ευρώ.
ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε νέα έργα ΑΠΕ και σε δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης, τα οποία, εφόσον ξεκινήσουν, θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας, προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο στόχος του Γιώργου Περιστέρη στον τομέα της ενέργειας είναι διπλός: αφενός, να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ και, αφετέρου, η είσοδος στην αποθήκευση ενέργειας με τις δύο επενδύσεις, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού στο Αμάρι της Κρήτης. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πέραν των υπερατλαντικών της επενδύσεων, που θα της δώσουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ κοντά στα 423 MW, τρέχει για τον στόχο των 2.000 MW με έργα στην Ελλάδα.
ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ
Σταθερά επενδύει στον εκσυγχρονισμό και την αποδοτικότητα των μεγάλων και σημαντικών βιομηχανιών του ο Όμιλος Βιοχάλκο, καταφέρνοντας να διατηρεί την ανταγωνιστικότητά τους στις αγορές του εξωτερικού. Στο αλουμίνιο ξεχωρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα των 150 εκατ. ευρώ, το οποίο από φέτος θα είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα των τελικών προϊόντων κατά 20% και των ενδιάμεσων κατά 50%, αλλά και επενδύσεις για παραγωγή υποθαλάσσιων σωλήνων χάλυβα (Σωληνουργεία Κορίνθου) και υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης (Ελληνικά Καλώδια-Fulgor). Ταυτόχρονα, εκτός από τη βιομηχανία, σχεδιάζει επενδύσεις στην ενέργεια, σε μονάδα παραγωγής από φυσικό αέριο, αλλά εξετάζει και επενδύσεις σε ΑΠΕ. Όσον αφορά στην ανάπτυξη ακινήτων, προχωρά στην ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να δημιουργήσει έναν πρότυπο πόλο πολιτισμού, αναψυχής και φιλοξενίας σε έκταση 65-70 στρεμμάτων. Η θυγατρική του, Noval ΑΕΕΑΠ, υλοποιεί ήδη ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως την επέκταση των υφιστάμενων εμπορικών κέντρων, με την προσθήκη νέων χρήσεων και επιπλέον χώρων εκμίσθωσης.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της ιστορικής σε μέγεθος ΑΜΚ, ύψους 650 εκατ. ευρώ, που ήταν η μεγαλύτερη μη τραπεζικού ιδρύματος που έχει πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία, αποτελεί ένα μικρό πρώτο δείγμα της επίδρασης που θα έχει στην οικονομία η επένδυση στο Ελληνικό. Στον σχεδιασμό της Lamda περιλαμβάνεται η έκδοση ομολογιακού δανείου έως 300 εκατ. ευρώ, αλλά και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της θυγατρικής της, Lamda Malls. Στην εταιρεία αυτή ανήκουν σήμερα το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos. Το έργο της ανάπλασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό θα ξεκινήσει μέσα στο έτος, εγκαινιάζοντας μια μεγάλη επένδυση, που θα έχει σημαντική επίδραση στην οικονομία και τον τουρισμό. Η Lamda έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την πρώτη φάση ανάπτυξης του Ελληνικού (περί τα 2 δισ. ευρώ).
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Τον προσεχή Μάιο θα λειτουργήσει η νέα μονάδα του ξενοδοχειακού ομίλου Μεταξά, στη Βλυχάδα της Σαντορίνης, με δυναμικότητα 68 δωμάτια, μια επένδυση που θα ανέλθει στα 11,5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει η έτερη -και πολύ μεγαλύτερη- επένδυση του ομίλου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Θόλος Καβουσίου, στην Ιεράπετρα (Λασίθι), στην Ανατολική Κρήτη, ύστερα από τις πρόσφατες εγκρίσεις του project. Πρόκειται για το Cape Tholos Luxury Resort, σε ιδιόκτητη έκταση 1.400 στρεμμάτων, το οποίο θα περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία και 208 κατοικίες (τουριστικό χωριό), με δυναμικότητα 1.542 κλίνες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προχωρούν οι αδειοδοτήσεις ώστε σε δύο-τρία χρόνια να ξεκινήσουν οι εργασίες.
ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΑ
Με επίκεντρο της δραστηριότητάς της την ανάπτυξη ακινήτων, η Dolphin Capital υλοποιεί στην Ελλάδα το Kilada Hills Golf Resort, στο Πόρτο Χέλι, και το One & Only Kea Island στην Τζια. Το Kilada Hills Golf Resort θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται την άνοιξη, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, προέρχεται από την εταιρεία και από επενδυτές που συμμετέχουν στο σχήμα, ενώ το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Το resort θα καταλαμβάνει συνολική έκταση 2.026 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ Jack Nicklaus Signature 18 οπών και Club House, πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων. Το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα One & Only Kea Island ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον περασμένο Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί το 2021 - μια επένδυση που θα ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ. Επόμενο project η αγορά κρουαζιερόπλοιου και η διαμόρφωσή του σε πλωτό ξενοδοχείο, που θα πλέει και θα σταθμεύει στις ελληνικές θάλασσες από το 2021, το πιο πολυτελές ξενοδοχείο στον κόσμο, μια επένδυση που μπορεί να προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Θέλουν να εκμεταλλευθούν τη νέα συγκυρία και το υποστηρικτικό πλαίσιο που προσφέρει η κυβέρνηση
ΕΠΕΚΤΑΣΗ
Το βήμα επέκτασης στην Αμερική είναι μία από τις σημαντικότερες κινήσεις στην ιστορία της Sunlight, μια στρατηγική επιλογή, που μπορεί να φέρει την περαιτέρω ισχυροποίησή της στον κλάδο των βιομηχανικών μπαταριών, όπου ήδη αποτελεί ισχυρό διεθνή παίκτη. Σε πλήρη λειτουργία, η νέα μονάδα αναμένεται να αλλάξει συνολικά τα δεδομένα όσον αφορά την παρουσία της Sunlight στην παγκόσμια αγορά. Θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με την αρχική επένδυση να ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ (6,5 εκατ. δολάρια) για εξοπλισμό και υποδομές, ενώ συνολικά μέσα στην επόμενη τριετία θα επενδυθούν περί τα 9 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εταιρεία, που έχει σχέδια και για παραγωγική μονάδα στην Ασία, πρόκειται να επενδύσει και στην επέκταση της παραγωγικής της δυναμικότητας στην Ελλάδα, με αύξηση του μεγέθους του εργοστασίου στην Ξάνθη και παράλληλες επενδύσεις στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Κομοτηνή.
Mε τους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού να πρωταγωνιστούν οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί αναμένεται να γίνουν πόλος έλξης επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Η επένδυση για την ολοκλήρωση του πλωτού σταθμού της Αλεξανδρούπολης ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ και η οριστική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί με την ολοκλήρωση της δεύτερης και δεσμευτικής φάσης του market test, που θα πιστοποιήσει τη βιωσιμότητα του έργου. Πρόκειται για ένα έργο γεωστρατηγικής σημασίας, που θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και της Ευρώπης, ανοίγοντας νέους δρόμους στην προμήθεια αερίου.
Στο έργο FSRU (Floating Storage and Regasification Unit), εκτός από τον ιδρυτή του έργου, που είναι η Gastrade, συμμετέχει με 20% η GasLog, που δραστηριοποιείται στη μεταφορά διά θαλάσσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) (συμφερόντων Λιβανού). Μετά την ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της Blugartransgaz, πολύ κοντά είναι και η συμφωνία για τη συμμετοχή και του 5ου μετόχου, που σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα θα είναι η ρουμανική κρατική εταιρεία αερίου Romgaz.
Εφόσον ολοκληρωθεί και το δεσμευτικό market test -που διαρκεί 40 ημέρες-, στις αρχές του έτους θα «κλειδώσει» και η χρηματοδότηση, τόσο η τραπεζική όσο και η επιδότηση, και θα μπορεί να ληφθεί η επενδυτική απόφαση.