Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματική η κατάργηση της 13ης-14ης σύνταξης στο Δημόσιο
Αποζημίωση διεκδικούν οι συνταξιούχοι για την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστησαν από την κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας κατ΄εφαρμογή του νόμου 4093/2012. Το ζήτημα συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τον επίτροπο Επικρατείας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Αντώνιο Νικητάκη να υποστηρίζει πως για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι συνταγματική και νόμιμη η κατάργηση από 1.1.2013 των δώρων των Χριστουγέννων και του Πάσχα, όπως και του επιδόματος της θερινής άδειας (13η και 14η σύνταξη) στους συνταξιούχους του Δημοσίου τομέα.
Οι συνταξιούχοι ζητούν να τους επιδικαστεί σε κάθε έναν από τους προσφεύγοντες και το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, που υπέστησαν από τις μνημονιακές νομοθεσίες.
Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές αντίκειται σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος, όπως είναι τα άρθρα περί ισότητας των πολιτών, της αρχής της ασφάλειας του δικαίου και του κράτους δικαίου, της αρχής της διακρίσεως των εξουσιών, του κατοχυρωμένου δικαιώματος της ακροάσεως, της αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των συνταξιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, κ.λπ.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε προς οριστική επίλυση από το τρίτο Τμήμα.
Σήμερα, κατά την ακροαματική διαδικασία, ο κ. Νικητάκης επισήμανε ότι δεν είναι δυσανάλογη, ούτε υπέρμετρη η περικοπή των δώρων στις συντάξεις που έγινε με τον νόμο 4093/2012 και η περικοπή έγινε για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.
Ακόμη, ο Επίτροπος Επικρατείας τόνισε ότι είναι συνταγματική και νόμιμη η διάταξη του άρθρου πρώτου, της παραγράφου Β, της υποπαραγράφου Β.3 του ν. 4093/2012, που προβλέπει την περικοπή της 13ης και 24ης σύνταξης στον Δημόσιο τομέα.
Από την πλευρά του δικηγόρου των παρεμβαινόντων υπέρ της επαναφοράς των δώρων, επισημάνθηκε ότι με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης επέρχεται κατάργηση περιουσιακού δικαιώματος των απόμαχων της εργασίας και παράλληλα παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Οι συνταξιούχοι όταν εξήλθαν της ενεργού υπηρεσίας τους ξεκίνησαν με 14 συντάξεις και σήμερα μαζί με τις έμμεσες περικοπές που έχουν γίνει κατά την μνημονική εποχή, οι συντάξεις έχουν περιορισθεί ουσιαστικά στις 10, δηλαδή, η υποβάθμιση αυτή για το 40% των συνταξιούχων του Δημοσίου είναι στο κατώφλι του κατώτερου ορίου της φτώχειας, προσέθεσε η νομική υπεράσπιση.
Μετά την οποία απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την κατάργηση των τριών επιδομάτων-δώρων η υπόθεση θα αναπεμφθεί και πάλι στο τρίτο Τμήμα για να επιλυθούν και άλλα νομικά θέματα που έχουν τεθεί.