Η κυβέρνηση, λόγω των εξελίξεων µε την πανδηµία του κορονοϊού, έχει φροντίσει να λάβει µέτρα µέριµνας και για τους 120.000 ανέργους, οι οποίοι είναι εγγεγραµµένοι στον ΟΑΕ∆. Οπως τονίζει ο διοικητής του ΟΑΕ∆, Σπύρος Πρωτοψάλτης, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», «περί τους 120.000 άνεργοι των οποίων η επιδότηση λήγει µέχρι τις 31 Μαρτίου θα λάβουν 2 µηνών ακόµα επίδοµα ανεργίας. Αυτό αφορά και το επίδοµα ανεργίας, αλλά και το βοήθηµα για τους ελεύθερους επαγγελµατίες». Κατά τον κ. Πρωτοψάλτη, «θα εισπράξουν τους δύο µήνες και εκείνοι για τους οποίους έληξε η ανεργία τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο».

ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ:

1. Επίδοµα ανεργίας. Κατά τη δικηγόρο Ολυµπία Νικολοπούλου, πρόκειται για επίδοµα το οποίο «χορηγείται σε µισθωτούς, ασφαλισµένους στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕ∆, των οποίων η εργασιακή σχέση είτε έληξε -σύµβαση ορισµένου χρόνου- είτε καταγγέλθηκε από τον εργοδότη, µε χρονική διάρκεια από πέντε έως 12 µήνες, ανάλογα µε τις ηµέρες εργασίας που έχουν πραγµατοποιήσει οι δικαιούχοι σε συγκεκριµένα χρονικά διαστήµατα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης, που ορίζονται ως κρίσιµα. Το ποσό είναι 399,25 ευρώ, ενώ για κάθε µέλος της οικογένειας του ανέργου το επίδοµα προσαυξάνεται κατά 10%». Ουσιαστικά, κατά την κ. Νικολοπούλου, «οι άνεργοι που λαµβάνουν το επίδοµα ανεργίας και λήγει 31/3 θα λάβουν για άλλους δύο µήνες το ποσό περίπου των 798,5 ευρώ».

2. Επίδοµα µακροχρόνια ανέργων. ∆ικαιούχοι του επιδόµατος αυτού είναι Ελληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι ασφαλισµένοι κατά της ανεργίας. Το ποσό είναι 200 ευρώ και δίδεται στον ίδιο τον δικαιούχο για όσο χρονικό διάστηµα είναι άνεργος και σε καµία περίπτωση πέρα από 12 µήνες. Το επίδοµα αυτό δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν µεταβιβάζεται. Οσοι άνεργοι λαµβάνουν το εν λόγω επίδοµα και αυτό λήγει 31/3 θα λάβουν ακόµα δύο µήνες, δηλαδή 400 ευρώ.

3. Βοήθηµα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελµατίες. Αφορά ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοτελώς απασχολουµένους οι οποίοι είναι ασφαλισµένοι του ΕΦΚΑ – τέως ΟΑΕΕ και τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Προϋπόθεση αποτελεί να διέκοψαν αποδεδειγµένα το επάγγελµά τους, να µην αυτοαπασχολούνται και να µην αναλαµβάνουν µισθωτή απασχόληση. Επίσης, να έχουν εξοφλήσει ή ρυθµίσει τις οφειλόµενες ασφαλιστικές εισφορές τους ή τυχόν οφειλές τους από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγονται, να είναι ενήµεροι µε τους όρους της ρύθµισης και να µη λαµβάνουν σύνταξη για οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το ∆ηµόσιο ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής. Το ποσό του επιδόµατος είναι 360 ευρώ τον µήνα χωρίς προσαύξηση, ανάλογα µε τον αριθµό προστατευόµενων µελών της οικογένειας του δικαιούχου. Οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό των 720 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 28/3