Κοροναϊός: Όλα τα μέτρα για τον Τουρισμό, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους - Τι ανακοίνωσαν Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Βρούτσης και Θεοχάρης
Την εξειδίκευση των μέτρων ύψους 7 δισ. ευρώ που εξήγγειλε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκαναν οι αρμόδιοι υπουργοί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Η εξειδίκευση των μέτρων έγινε από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Πρώτος τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος, αφού μίλησε για τις προβλέψεις της Κομισιόν, αναφέρθηκε στις 4 φάσεις των οικονομικών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση στη μάχη της με τον κοροναϊό.
Σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, έκανε λόγο για εξαιρετικά θετική έκθεση. Στόχος του προγράμματος είναι η ταχύτερη και πιο ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σταϊκούρας: Σχέδιο σε τέσσερις φάσεις
Πρώτος τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος, αφού μίλησε για τις προβλέψεις της Κομισιόν, αναφέρθηκε στις 4 φάσεις των οικονομικών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση στη μάχη της με τον κοροναϊό.
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για σχέδιο σε τέσσερις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, είχαμε περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Όπως είπε, δόθηκαν μεταξύ άλλων φορολογικά κίνητρα, ενώ έγιναν μειώσεις ενοικίων
Σε δεύτερη φάση, η οποία αφορά τη σταδιακή επαναλειτουργία επιχειρήσεων, είπε πως η κυβέρνηση διατήρησε κάποια από τα μέτρα της πρώτης φάσης, απλώνοντας δίχτυ προστασίας σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.
Η τρίτη φάση, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, αφορά την προοδευτική ανάκαμψη της οικονομίας, με βάση τέσσερις πυλώνες που αφορούν την απασχόληση, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα φορολογικά μέτρα και το ιδιωτικό χρέος.
Η τέταρτη φάση από το φθινόπωρο θα έχει να κάνει με την ανάταξη της οικονομίας, βάσει πολιτικών με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά στα πεδία της πράσινης οικονομίας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, ώστε η χώρα να μπει σε τροχιά.
Το σχέδιο 4 φάσεων της κυβέρνησης:
Μάρτιο και Απρίλιο: Είχαμε περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.
Σταδιακή επαναλειτουργία επιχειρήσεων.
Ιούνιος μέχρι τον Οκτώβριος: Ανάκαμψη της οικονομίας.
Το φθινόπωρο θα έχουμε καλύτερη πορεία της οικονομίας.
Ενώ, σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, έκανε λόγο για εξαιρετικά θετική έκθεση. Στόχος του προγράμματος είναι η ταχύτερη και πιο ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας.
Από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο, έχουμε 4 πυλώνες:
Η συνέχιση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης.
Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεωνσ
Πρόσθετα στοχευμένα φορολογικά μέτρα
Αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.
15 συγκεκριμένες πολιτικές:
Επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών
Επεκτείνεται στο 100% η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό
Πρόγραμμα στήριξης της Εργασίας
Παρέχεται επιδότηση εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους
Δυνατότητα αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών σε κλειστές επιχειρήσεις και στον τουρισμό/εστίαση/μεταφορές για τον
Ιούνιο.
Επέκταση δυνατότητας έκπτωσης ενοικίου για Ιούνιο για τις επιχειρήσεις. Ίδια δυνατότητα για όσες επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Μάιο.
Δεύτερο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής.
Μείωση προκαταβολής φόρου για το 2021. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο και θα αφορά τις επιχειρήσεις που είδαν μείωση τζίρου.
Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές έως 31/10 στο 13%. Αφορά τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.
Μείωση ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτα
Μείωση ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα
Μείωση ΦΠΑ σε εισιτήρια ΦΠΑ στο 13% έως 31/10
Δημιουργία μητρώου start ups για την υποστήριξη του οικοσυστήματος. Δίνεται κίνητρο σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν σε
επιχειρήσεις με έκπτωση φόρου.
Επιδότηση μέρους των δόσεων με δάνεια που έχουν υποθήκη την Α’ κατοικία.
Καλύπτει και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Θέτει δικλίδες ασφαλείας το σχέδιο για να μην ωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
Τρεις άξονες
Ο κ. Βρούτσης μίλησε για νέα φάση στήριξης της οικονομίας και κοινωνίας σε τρεις άξονες: επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τους μήνες Μάϊο Ιούνιο και Ιούλιο, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ενίσχυση εποχικών εργαζομένων και ανέργων.
Για τον Μάιο, όπως είπε, επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μπορούν να κρατήσουν έως 60% των εργαζομένων σε αναστολή. Οι κλειστές επιχειρήσεις μπορούν να κρατήσουν σε αναστολή το 100% των εργαζομένων, ενώ παρατείνεται η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ.
Για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, παρατείνεται το μέτρο της αναστολής σύμβασης στο 100% των εργαζομένων, για όσες επιχειρήσεις συνεχίσουν να είναι κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, οι οποίες πλήττονται.
Οι εργαζόμενοι επίσης θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ. Όμως παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.
Ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Σχετικά με το μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο κ. Βρούτσης είπε ότι είναι ένας μηχανισμός οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, οι οποίοι θα επιστρέψουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον με νέα δεδομένα.
Όπως είπε, η Πολιτεία πρόκειται να αναπληρώσει το εισόδημα των εργαζομένων, όπου υπάρξουν μειώσεις. Ο μηχανισμός θα ισχύει από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης.
Στον μηχανισμό εντάσσονται οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν το λιγότερο 20% μείωση του τζίρου τους κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, ενώ θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις.
Μεταξύ άλλων, το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προυπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.
Για τους εποχικούς εργαζόμενους
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας θα χορηγηθεί ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.
Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης, ενώ επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν το Μάιο.
Επιπλέον μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.
Γεωργιάδης : Μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έκτασης της ύφεσης ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
O υπουργός Ανάπτυξης προειδοποίηση ότι η ύφεση για το 2020 είναι αναπόφευκτη, στόχος είναι να μειώσουμε το εύρος της και να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία για να έχουμε ανάκαμψη το 2021.
Ως προς τη συνεργασία με την ΕΕ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πολύ γρήγορα η χώρα πέτυχε η αναπτυξιακή τράπεζα να γίνει εργαλείο παροχής ρευστότητας.
Σήμερα, Τετάρτη, άνοιξε και πάλι το ΤΕΠΗΧ 2. Μάλιστα, πάνω από 40.000 επιχειρήσεις κάνανε αίτηση από τις 12 το μεσημέρι.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί μόχλευση ρευστότητας 7 δις ευρώ: «Το σχεδιάσαμε και το υλοποιήσαμε σε λιγότερο από 50 ημέρες».
Εγκαινιάσαμε χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 1,88 δισ. ευρώ και με τη μόχλευση άλλα 5 δισ. ευρώ .
Για τις στρατηγικές επενδύσεις το σύνολο των νέων εγκρίσεων εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ.
Θα εγκριθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβάλει φάκελο, συνολικά δηλαδή περίπου 2.000 επιχειρήσεις.
Τέλος, εγκρίθηκαν έργα ΣΔΙΤ και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ΑΠΕ σε μόλις 16 ημέρες.
Στο νέο ΕΣΠΑ προστίθενται οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης.
Χάρης Θεοχάρης: Χωρίς τεστ και χωρίς καραντίνα οι επισκέπτες στη χώρα μας
Με δειγματοληπτικούς ελέγχους, αλλά χωρίς τεστ και καραντίνες ανοίγει η νέα περίοδος της τουριστικής αγοράς για τους επισκέπτες της χώρας μας από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος παρουσίασε τα βήματα για την επόμενη ημέρα του τουρισμού και τη δέσμη μέτρων για την επανεκκίνησή του.
Ο υπουργός Τουρισμού εξειδικεύοντας τα μέτρα για τον τουρισμό που λίγο πριν είχε αναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, τόνισε πως με όπλο την νίκη της χώρα μας στην κρίση της υγείας, ο ελληνικός τουρισμός μπαίνει σε μια νέα φάση προτάσσοντας την υγειονομική ασπίδα που εξασφάλισε με την νίκη απέναντι στην πανδημία.
Ο κ. Θεοχάρης μίλησε για έναν σχέδιο «συνεκτικό με ασφάλεια για τους επιχειρηματίες, τους εργοδότες, τους εργαζόμενους, αλλά και τους επισκέπτες της χώρας μας».
Ο υπουργός παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα της τουριστικής αγοράς ανέφερε ότι από 25 Μαίου έως τις 15 Ιουνίου ξεκινά η έναρξη της τουριστικής περιόδου, ενώ από 1η Ιουνίου η χώρα μας ανοίγει τα σύνορά της και στον εξωτερικό τουρισμό.
Όπως τόνισε πρώτα θα υπάρξουν οι σχετικές συνεννοήσεις με τα κράτη που έχουν την ίδια τακτική απέναντι στην πανδημία και έχουν εξασφαλίσει χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων.
Για τις πτήσεις του εξωτερικού ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι θα ξεκινήσουν από 1η Ιουνίου, και θα γίνει από όλες τις χώρες, αλλά πάντα με επιδημιολογικά κριτήρια.
Ο κ. Θεοχάρης αναφερόμενος στην λειτουργία των ξενοδοχείων μίλησε για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν σε κάθε περίπτωση επιχειρήσεων του τουρισμού.
Στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα, χωρίς όμως καραντίνες και τεστ.
Στα θέματα οικονομικής στήριξης ο κ. Θεοχάρης ανέφερε:
-Τη μείωση της φορολογίας, με στόχο να γίνει ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν και να ανοίξει ο δρόμος της έλευσης τουριστών στη χώρα.
-Την ενίσχυση του εσωτερικού τουριστικού κύματος.
-Τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για όλη την τουριστική περίοδο στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια και σε ροφήματα, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά,
-Τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα το επιλέξουν, αποτελούν σημείο-κλειδί για την στήριξη και ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ωστόσο και την ανάγκη στήριξης του εσωτερικού τουρισμού με πακέτα που θα προορίζονται για τους Έλληνες τουρίστες. Το πλαίσιο αυτό αφορά την προσέλκυση τουριστών και την οικονομική στήριξη του κλάδου. Πέραν των μειώσεων στον ΦΠΑ, για να γίνουν ανταγωνιστικά τα τουριστικά πακέτα έχουν σχεδιαστεί προγράμματα τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τα νησιά που σηκώνουν ιδιαίτερο βάρος και με το μεταναστευτικό.