Αυτοί θα είναι οι πρώτοι Τουρίστες στην Ελλάδα
H διαμόρφωση του νέου χάρτη για τον Ελληνικό Τουρισμό - Από ποιες χώρες έρχονται οι covid-free πελάτες - H μεγάλη ευκαιρία για high end tourism
Για την επανέναρξη της τουριστικής βιομηχανίας, της οποίας η ροή κόπηκε αιφνιδίως και βιαίως από τον COVID-19, εργάζονται πυρετωδώς την τελευταία εβδομάδα οι ηγεσίες στις περισσότερες χώρες. Τα σύνορα ανοίγουν σταδιακά, οι αεροπορικές εταιρείες ξαναβάζουν μπρος τους κινητήρες και το γεωγραφικό breakdown του τουρισμού επανέρχεται. Αλλά... με νέα δεδομένα.
Χώρες που ήταν στις πρώτες θέσεις της πελατειακής βάσης στην τουριστική αγορά της Ελλάδας πέφτουν πιο χαμηλά στην κατάταξη, ενώ άλλα κράτη, που μέχρι τώρα δεν «έπαιζαν» ανάμεσα στους «χρυσούς» πελάτες, ξαφνικά μετατρέπονται στους πιο πολύτιμους καταναλωτές του «live your myth in Greece».
Κορυφαίο παράδειγμα αποτελούν τα Βαλκάνια. Καταγράφουν άκρως επιτυχημένη πορεία στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας και για το καλοκαίρι του 2020 γίνονται ο Νούμερο 1 COVID-free πελάτης στον ελληνικό τουρισμό, καθώς μπορούν να αξιοποιήσουν και την εναλλακτική του οδικού τουρισμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», Σέρβοι, Μολδαβοί, Ρουμάνοι και Βούλγαροι προγραμματίζουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και ως επί το πλείστον τις περιοχές της Πιερίας και της Χαλκιδικής.
Τα ίδια θέρετρα εξετάζουν για τις διακοπές τους και οι τουρίστες από την Ουγγαρία. Ξενοδόχοι από τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα εκδηλώνουν τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας και αποκαλύπτουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως περιμένουν αρκετούς τουρίστες από Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία. Σε μικρότερο βαθμό καταγράφεται ενδιαφέρον διαμονής από Ρώσους πολίτες.
Την εξέλιξη των Βαλκανίων σε κορυφαίο πελάτη ενίσχυσε και η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντικείμενο τη διευκόλυνση των διασυνοριακών ανταλλαγών, των μεταφορών και των μετακινήσεων από την 1η Ιουνίου.
Ενα άλλο κράτος που επιμένει ελληνικά είναι η Ουγγαρία, με καλή επιδημιολογική πορεία, ενώ στην ίδια λίστα αναμένεται να προστεθούν τις επόμενες εβδομάδες οι Τσέχοι, οι Πολωνοί, οι Σλοβάκοι αλλά και οι Κύπριοι.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Οι ξενοδόχοι, ωστόσο, ανησυχούν για το αν το σχέδιο της κυβέρνησης θα πετύχει όσον αφορά τους τουρίστες από τις πιο επικίνδυνες υγειονομικά χώρες, που σημειώνουν πολλούς θανάτους και καταγράφουν καθημερινά νέα κρούσματα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Γερμανία. Αν και μετρά πάνω από 8.000 θανάτους, οι πτήσεις με μικρή συχνότητα (Μόναχο, Φρανκφούρτη, Ζυρίχη και Γενεύη) έχουν ήδη ξεκινήσει προς την Αθήνα, ενώ αναμένεται υψηλός τουρισμός.
Επιχειρηματίας από την Κρήτη που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του αποκαλύπτει πως από την 1η Ιουνίου αναμένεται να προσγειωθεί ο πρώτος μεγάλος αριθμός Γερμανών τουριστών, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον και από την Ολλανδία. Ωστόσο, ο ίδιος διαθέτει έξι ξενοδοχειακές μονάδες, από τις οποίες σκοπεύει να λειτουργήσει μόνο τις δύο.
Προτίμηση στα ελληνικά νησιά εκφράζεται όμως και από τη Γαλλία, που υπέστη ένα σοκ με πάνω από 28.000 θανάτους. Σύμφωνα με ξενοδόχο από την Κάλυμνο, πολλοί Γάλλοι προτιμούν τις διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος ή γιοτ, ενώ αγαπούν πολύ τόσο τον Αργοσαρωνικό όσο και τις μικρές Κυκλάδες αλλά και τα Δωδεκάνησα.
Ειδικότερα, η Κάλυμνος αναμένει μια ικανοποιητική μερίδα Γάλλων τουριστών όχι μόνο για τη θερινή σεζόν, αλλά και για τη φθινοπωρινή, μιας και η μορφολογία του νησιού ανεβαίνει στο prime interest των διακοπών, καθώς ενδείκνυται για αλπινισμό και αναρρίχηση.
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Εντονη επισκεψιμότητα αναμένεται και από το Ισραήλ, με το οποίο η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια συνάπτει ολοένα και πιο στενές επαφές και συνεργασίες αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μάλιστα,
σύμφωνα με μελέτη που είχε κοινοποιήσει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ, οι Ισραηλινοί έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα, ενώ ενισχύονται πλέον και οι αεροπορικές συνδέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, αλλά και η προώθηση τουριστικών πακέτων θεματικού τουρισμού, ακόμα και για τη φθινοπωρινή και χειμερινή σεζόν.
Η λέξη-κλειδί για τον τουρισμό είναι η «εμπιστοσύνη» και η Ελλάδα είναι σε ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση σε σχέση με άλλα κράτη. Κάτι που έσπευσαν να προβάλουν όχι μόνο τα διεθνή ΜΜΕ, αμέσως μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας και ειδικότερα του τουρισμού, αλλά και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Ο Zurab Pololikashvili, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» με θέμα την ανάκαμψη του τουρισμού, χαρακτήρισε τον συντονισμό και τη διεθνή συνεργασία απαραίτητα στοιχεία για να πετύχει το εγχείρημα της επανεκκίνησης.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Rafael Schvartzman, περιφερειακός αντιπρόεδρος της IATA Ευρώπης. «Οι ταξιδιώτες πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι ακολουθούνται κατά γράμμα οι διαδικασίες. Τα αεροδρόμια είναι ασφαλή μέρη και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα», τόνισε, επιμένοντας στην ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ή θα αποφασιστούν, από όλες τις πλευρές, καθώς ένα δεύτερο lockdown θα ήταν καταστροφή για όλους.
ΣΤΟ ΜΕΙΟΝ
Τόσο στην Αθήνα όσο και στα ελληνικά νησιά υποτονική κίνηση αναμένεται στην πρώτη φάση της επανεκκίνησης από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία αλλά και από ορισμένες ασιατικές χώρες.
Οι μεν πρώτες ακόμη δεν έχουν «ησυχάσει» σε υγειονομικό επίπεδο, ενώ οι Ασιάτες δε εγκλωβίζονται στις πτήσεις transfer, κάτι για το οποίο αναμένονται νέες ανακοινώσεις και πρόνοιες από τις αεροπορικές εταιρείες τις επόμενες ημέρες. Για την ώρα, το ενδιαφέρον από Αμερικανούς επικεντρώνεται στον εναλλακτικό και τον αθλητικό τουρισμό. Σύμφωνα με ξενοδόχο από την Πάρο που διαθέτει μονάδα μαζικού τουρισμού, οι εν λόγω τουρίστες αναμένεται να έρθουν προς τα τέλη Ιουλίου και έπειτα.
ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ GRAND RESORTS
Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται αναφορικά με τις πρώτες κινήσεις της τουριστικής επανεκκίνησης είναι σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στα grand resorts, όπου σίγουρα η άπλα των εγκαταστάσεων αλλά και η δυνατότητα για ιδιωτικά γεύματα και χρήση ιδιωτικής πισίνας διευκολύνουν την ασφαλή διαμονή. Ποιοι από τους ισχυρούς επισκέπτες έχουν δηλώσει πρόθεση;
Τα πράγματα παραμένουν θολά, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την επανεκκίνηση των αεροπορικών εταιρειών.
Ενας από τους μεγαλύτερους ομίλους φιλοξενίας, η Grecotel, αναμένει τους πρώτους τουρίστες στις μονάδες που βρίσκονται σε περιοχές που ευνοούνται από πλευράς οδικής πρόσβασης, όπως είναι το «Riviera Olympia & Aquapark» στην Κυλλήνη, το «Cape Sounio» αλλά και το «Casa Marron» και «Filoxenia» σε Αχαΐα και Καλαμάτα, αντίστοιχα. Για την ώρα, τα περισσότερα ονόματα στις κρατήσεις είναι ελληνικά, ενώ υπάρχει πρόθεση από Γερμανούς. Οσον αφορά στις μονάδες της Κρήτης αναμένονται επισκέπτες από τη Γερμανία και την Αυστρία, τις κατεξοχήν δηλαδή παραδοσιακές αγορές του ομίλου.
Σε ευνοϊκή τοποθεσία (Μεσσηνία) βρίσκεται και το «Westin Resort Costa Navarino», όπου, εκτός από τους Ελληνες, αναμένεται πελατεία από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, την Κύπρο, το Ισραήλ αλλά και τη Μέση Ανατολή.
Γάλλοι τουρίστες προβλέπεται να εμφανιστούν και στα ξενοδοχεία «Elounda Peninsula» και «Elounda Mare» στην Ελούντα, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αναμένονται για την ώρα από Γερμανία και Ρωσία.
ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ HIGH END ΤΟΥΡΙΣΜΟ;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η κρίση της πανδημίας μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλη ευκαιρία για τον luxury ελληνικό τουρισμό, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η κατηγορία των υπερπολυτελών διακοπών σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός (Γαλλική και Ιταλική Ριβιέρα) βρίσκεται πολύ πιο πίσω στη μάχη επανεκκίνησης λόγω του αρνητικού επιδημιολογικού επιπέδου.
το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ θα προχωρήσουν σε άμεση υλοποίηση, όπως γίνεται αυτό το διάστημα στην Κύπρο;
Πολλοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έχουν ζητήσει να εξεταστεί ένα ειδικό σχέδιο για στροφή στον υψηλό τουρισμό, που αποτελεί διαχρονικό ταμπού στην τουριστική αγορά.
Εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ θα προχωρήσουν σε άμεση υλοποίηση, όπως γίνεται αυτό το διάστημα στην Κύπρο; Θα μπορέσει η χώρα να επωφεληθεί από τους ισχυρούς οικονομικά τουρίστες από τις αραβικές χώρες, το Καζακστάν, τη Ρωσία κ.α.; Αρκεί κάποιος να κάνει απλούς υπολογισμούς.
Το κόστος διαμονής σε μία πολυτελή βίλα μπορεί να ισοδυναμεί με τον τζίρο περισσότερων από εκατό κλινών.
Οσο, δε, για το τεστ του COVID-19, ο πελάτης που πληρώνει τα έξοδα για ένα learjet δεν θα ενοχληθεί να δώσει 190 ευρώ για να επιβεβαιώσει επιτόπου την κατάσταση της υγείας του.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦ/ΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23/05/2020