«Ένεση» με 11 δισ. για την πανδημία - Ανάσες ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την κυβέρνηση
Μέχρι τον Δεκέμβριο με «όπλο» το μαξιλάρι των 37 δισ.
Η βίαιη επιστροφή του κοροναϊού φαίνεται ότι αιφνιδίασε χρονικά και την ελληνική κυβέρνηση, που προσδοκούσε ότι η επανεμφάνιση της πανδημίας θα γινόταν αργότερα, με μικρότερη ένταση κι ενδεχομένως σε συνδυασμό με ένα εμβόλιο, κάτι που θα αποδυνάμωνε την ισχύ της. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και, έτσι, ανεβαίνει ο «πυρετός» των διεργασιών για ενίσχυση των μέτρων οικονομικής στήριξης. Το μεγάλο «όπλο» σε αυτόν τον σχεδιασμό είναι το γεμάτο ταμειακό «μαξιλάρι», το οποίο διαθέτει περί τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού αποτυπώνεται ο «λογαριασμός» των έως τώρα μέτρων στήριξης και ο έως τώρα απολογισμός για το 2020 είναι πραγματικά εντυπωσιακός: 21,5 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι έκτακτες παρεμβάσεις στο πεδίο της Υγείας, τα αναδρομικά των συνταξιούχων, οι έκτακτες αποζημιώσεις για τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, κ.λπ. «Ακούγοντας» την αγορά και αξιολογώντας ως πρώτη προτεραιότητα σε αυτήν την κρίσιμη καμπή την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, το οικονομικό επιτελείο σε συνεννόηση με τις τράπεζες ετοιμάζεται να κάνει έως το τέλος του έτους «ενέσεις» ρευστού, που ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ.
Από τις 23 έως τις 30 του μήνα περίπου 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα δουν στους λογαριασμούς τους 1,4 δισ. ευρώ. Τα αναδρομικά αυτά, που φτάνουν έως και τα 7.200 ευρώ για τους απόμαχους «ευγενών» Ταμείων, εκτιμάται ότι θα πέσουν στην αγορά, καθώς όλες οι έρευνες καταναλωτικής συμπεριφοράς δείχνουν ότι οι συνταξιούχοι δεν αποταμιεύουν, αλλά, ως επί το πλείστον, καταναλώνουν.
Στο διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του έτους τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών θα κλείσουν ακόμα μία εκκρεμότητα προς τους συνταξιούχους. Περί τα 460 εκατ. ευρώ από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με τον νέο Νόμο Βρούτση θα καταλήξουν στους λογαριασμούς Στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού αποτυπώνεται ο «λογαριασμός» των έως τώρα μέτρων στήριξης και ο έως τώρα απολογισμός για το 2020 είναι πραγματικά εντυπωσιακός: 21,5 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι έκτακτες παρεμβάσεις στο πεδίο της Υγείας, τα αναδρομικά των συνταξιούχων, οι έκτακτες αποζημιώσεις για τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, κ.λπ. «Ακούγοντας» την αγορά και αξιολογώντας ως πρώτη προτεραιότητα σε αυτήν την κρίσιμη καμπή την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, το οικονομικό επιτελείο σε συνεννόηση με τις τράπεζες ετοιμάζεται να κάνει έως το τέλος του έτους «ενέσεις» ρευστού, που ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ. των δικαιούχων. Μέσα στον Οκτώβριο οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγαλύτερες, θα δουν το... φως της γ’ φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ. Οι αιτήσεις γι’ αυτά τα φθηνά κρατικά δάνεια ξεπέρασαν τις 174.000. Τον Νοέμβριο, με διαδικασίες fast track, θα ανοίξει και η δ’ φάση επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα είναι, όμως, διαφοροποιημένη από τις προηγούμενες. Το αρχικό κονδύλι είναι 600 εκατ. ευρώ, αλλά, αναλόγως της πορείας της πανδημίας είναι πολύ πιθανόν να φθάσει έως το 1 δισ. ευρώ. Η διαφορά από τις τρεις προηγούμενες φάσεις θα είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της -ίσως το 50%- θα είναι μη επιστρεπτέα, κοινώς δεν θα είναι δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις/επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις που επλήγησαν σφόδρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έπληξε ο «Ιανός».
ΣΤΗΡΙΞΗ
Παράλληλα, πέφτουν άμεσα στην αγορά περί τα 725 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Η συνήθης επιτάχυνση της διαδικασίας αιτήσεων/πληρωμών αυτήν τη φορά είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα ήδη ανακοίνωσε τον β’ κύκλο του προγράμματος των κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπολογίζεται ότι στους μήνες που ακολουθούν θα μοχλευθούν δάνεια τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους. Το 75% έως 90% των νέων δανείων απευθύνεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας, που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Κρίσιμο μέγεθος χαρακτηρίζονται τα δάνεια που θα μοχλευθούν μέσω των εγγυήσεων που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αν και οι καθυστερήσεις είναι δεδομένες στη διαδικασία έκδοσης ομολόγου από την ΕΤΕΠ, μέσω του οποίου θα ανοίξει «ομπρέλα» στις ευρωπαϊκές οικονομίες, στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι από τον Νοέμβριο μπορεί να ξεκινήσει ένας κύκλος φθηνών δανείων περίπου 3,5 δισ. Ευρώ.
Πέρα από την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που μένουν σε αναστολή σύμβασης, αλλά και την επιδότηση της μισθολογικής διαφοράς του 60% στις περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στο «Συν-Εργασία», το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) θα εκταμιεύσει έως το τέλος της χρονιάς περί τα 150 εκατ. ευρώ για την αναλογική κάλυψη του Δώρου Χριστουγέννων όλων αυτών των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στα ειδικά καθεστώτα, καθώς και άλλα 200 εκατ. ευρώ για την επέκταση κατά δύο μήνες της επιδότησης ανεργίας για όσους έληξε έως τον Αύγουστο. Επιπλέον, στον σχεδιασμό έχει προβλεφθεί κονδύλι 80 εκατ. ευρώ για την 6μηνη επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί, επίσης, το «πακέτο» επιχορηγήσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια Αττικής, για κεφάλαια κίνησης έως 50.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν δομικά από την κρίση.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»