«Μετά την ασφαλιστική µεταρρύθµιση του Νόµου 4670 δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε να µεταβληθεί κανένα όριο ηλικίας συνταξιοδότησης». Η δήλωση αυτή του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, έρχεται σε ιδιαίτερα σηµαντική στιγµή, καθώς οι φωνές της αντιπολίτευσης για το Σχέδιο Πισσαρίδη πληθαίνουν. Συµπληρώνει, µάλιστα, στη δήλωσή του ο υπουργός: «Θέλω να καθησυχάσω όλο τον κόσµο ότι µε τον νόµο αυτόν µπορεί να κινείται στο πλαίσιο του εργασιακού του βίου χωρίς καµία ανησυχία. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει». Επιπρόσθετα, ο υπουργός αναφέρει ότι «ισχύουν τα 50 ένσηµα για την κάλυψη της ανεργίας, εξέλιξη που νοµοθέτησε η κυβέρνηση το περασµένο δίµηνο και αφορά τις εποχικές επιχειρήσεις».
Ο κ. Βρούτσης εξηγεί ότι για τον Νοέµβριο καταβλήθηκαν χρήµατα σε 675.000 εργαζοµένους µε το ποσό των 440 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον ίδιο, από τον Μάρτιο έχουν δοθεί 2,5 δισ. ευρώ σε πάνω από 3,4 εκατ. δικαιούχους. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν λάθη στις αιτήσεις σε 24.000 δικαιούχους, αναφέρει ότι θα γίνει άµεσα η πληρωµή έως τις γιορτές. Σε ό,τι αφορά τους εργαζοµένους σε τουρισµό και επισιτισµό, «το υπουργείο προχώρησε σε µείωση εργοδοτικών εισφορών, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για να µη χαθούν συνταξιοδοτικά δικαιώµατα, επέκταση επιδοµάτων ανεργίας για 2 µήνες και για αυτόν τον κόσµο και για τους άλλους ανέργους».
ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ
Τι πρέπει να έχετε κάνει έως τη λήξη του 2020 Σχεδόν το σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων περνάει λόγω κορονοϊού στον επόμενο χρόνο. Τα συνολικά χρέη προς την Εφορία του 2020 φτάνουν στα 6,5 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 4% του ΑΕΠ. Δεν αποκλείεται έως τότε να έχουμε πρόσθετες ενισχύσεις.
— Όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις έως 30/4 2021 δεν πληρώνουν τίποτε.
— Οι όποιες πληρωμές ξεκινούν από την 1η/5/2021.
— Θα ισχύουν οι 12 ή οι 24 δόσεις. Οι 12 δεν θα έχουν επιτόκιο, ενώ οι 24 δόσεις θα έχουν επιτόκιο 2,5%.
— Οι 100 και οι 120 δόσεις ισχύουν κανονικά στην πληρωμή τους, αφού, αν κάποιος πληρώσει την απολεσθείσα δόση του Νοεμβρίου, πληρώνει έως τον Δεκέμβριο και καθαρίζει! Στα δανειακά των επιχειρήσεων έχουμε ξεπάγωμα των δόσεων των δανείων, όπως και την πληρωμή των παγωμένων επιταγών. Και στα δύο, ωστόσο, έρχεται ειδικό πρόγραμμα στήριξης, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»: «Με το νέο ΕΣΠΑ και τους πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης ήδη εξετάζουμε πρόγραμμα πληρωμής των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων». Να σημειωθεί ότι έως τις 30 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει πληρωθεί η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου. Ακόμα, έως 31/12/2020 πρέπει να έχουν επανενταχθεί στις 100 ή τις 120 δόσεις οι φορολογούμενοι που πλήττονται και απώλεσαν τις ρυθμίσεις Μαρτίου - Νοεμβρίου.
ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Πρέπει να πληρωθεί η έβδομη δόση του φόρου εισοδήματος, η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του μήνα Δεκεμβρίου.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021 πρέπει να πληρωθούν η όγδοη δόση του φόρου εισοδήματος, η έκτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Ιανουαρίου και τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Έως τις 31 Μαρτίου 2021 πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση εκκαθάρισης του ΕΦΚΑ στις εισφορές του 2019 για 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Ποσό κοντά στα 1.356 ευρώ.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Έως τις 30 Απριλίου 2021 υπάρχει αναστολή πληρωμής των φόρων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Αυτό γιατί ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου ανεστάλη.
ΜΑΪΟΣ
Ξεκινάει η 12μηνη ή η 24μηνη πληρωμή των φόρων που δεν πληρώθηκαν το 2020. Οι 12 δόσεις είναι άτοκες και οι 24 έχουν επιτόκιο 2,5%.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Ξεκινάει η νέα πληρωμή φόρων του 2021.
ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» απευθύνθηκαν σε ειδικούς. Ρώτησαν τα πώς και τα γιατί με τα όρια ηλικίας και ιδού οι απαντήσεις που έλαβαν.
— Τι ισχύει για όσους έχουν κατοχυρώσει έως τα τέλη του 2021;
— Ουδεμία αλλαγή θα έχουν όσοι είχαν κατοχυρώσει έως 31/12/2021.
— Δηλαδή;
— Ούτε η ηλικία ούτε και τα χρόνια εργασίας. Δηλαδή, αν ο ασφαλισμένος πληροί τις προϋποθέσεις να υποβάλει τα χαρτιά του, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του «Ατλας», για να πάρει τη σύνταξή του, θα τη λάβει κανονικά.
— Τι ισχύει για ασφαλισμένους μέχρι τις 31/12/2021;
— Όσοι έχουν συγκεντρώσει και τον κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την προβλεπόμενη ηλικία θα μπορούν και μετά την 1η/1/2022 να συνταξιοδοτηθούν με βάση τα σημερινά, ευνοϊκά μεταβατικά όρια ηλικίας για σύνταξη.
— Τι ισχύει για εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2021;
— Ακόμα και όταν συμπληρώνουν τα μεταβατικά ηλικιακά όρια μετά την 1η/1/2022, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά, ευνοϊκά ηλικιακά όρια, όπως αυτά προβλέπονται από τον νόμο.
— Ασφαλισμένος που έχει συμπληρώσει την 40ετία που απαιτείται για σύνταξη στα 62, αλλά το έτος της ηλικίας του το 2022 είναι 60, τι κάνει;
— Θα πρέπει να περιμένει άλλα δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί το 2024 με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα.
— Όσοι ασφαλισμένοι την περίοδο των μεταβατικών διατάξεων δεν είχαν συμπληρώσει ούτε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η/1/2022 τι κάνουν;
— Αυτοί θα συνταξιοδοτηθούν στα 67, με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης ή στα 62 με μειωμένη σύνταξη ή με πλήρη, αν έχουν 40 συντάξιμα έτη.
— Η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος πότε ισχύει;
— Όταν ο ασφαλισμένος πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις: να έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και να έχει πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη λήψη του ποσού που αναλογεί.
— Τι σημαίνει «κατοχυρωμένο δικαίωμα»;
— Είναι η δυνατότητα του εργαζομένου να πάρει σύνταξη ή να κλειδώσει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης.
— Τι θα ισχύει από το 2022;
— Ορίζεται γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος το 62ο έτος, δηλαδή 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης, και το 67ο έτος (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
— Αλλάζει κάτι άλλο από 1ης/1/2021;
— Ο νόμος ορίζει αλλαγές και οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 6 μήνες για σύνταξη με 35ετία από Δημόσιο, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και Τύπου και κατά 11 μήνες για σύνταξη με 37ετία από το Δημόσιο, με προϋπόθεση την 25ετία έως το 2010.