Τουρισμός: τον Ιούλιο η έναρξη της φετινής σεζόν - Τι λένε οι επικεφαλής του κλάδου στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»
Αίτημα στον Χ. Θεοχάρη να δώσει προτεραιότητα εμβολιασμών στον Τουρισμό - Γ. Ρέτσος, Θ. Κόντες, Αντ. Ηλιόπουλος, Λ. Καρανάσιου-Ζούλοβιτς δίνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για το 2021
Οι θετικές εκτιμήσεις βασίζονται κυρίως στην υιοθέτηση των ‘πιστοποιητικών εμβολιασμών’ που θα λειτουργούν ως διαβατήριο εισόδου. Η Ελλάδα άλλωστε είναι στους κορυφαίους σε προτίμηση προορισμούς, και σύμφωνα με το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον έτσι όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες αλλά και τις εκτιμήσεις της TUI, η χώρα μας φέτος θα ανταγωνιστεί τις Κύπρο, Τουρκία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Πάντως, από το περιβάλλον του υπουργείου Τουρισμού οι πληροφορίες που έρχονται είναι πως υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η ανακούφιση, όπως λένε θα φανεί εφόσον εμβολιαστούν όλα τα κράτη-πελάτες της ελληνικής τουριστικής αγοράς.
Μετά τη συνάντηση του υπ. Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη με την Ισραηλινή ομόλογό του Orit Farkash-Hacohen και την επισφράγιση της στενής συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ, το επιτελείο της Βασ. Αμαλίας θα στραφεί επιτακτικά προς τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας - δυνατού πελάτη της ελληνικής τουριστικής αγοράς.
Θετικά αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τη συζήτηση, που έχει ανοίξει, για διμερείς συμφωνίες με χώρες εκτός Ε.Ε., οι οποίες αναμένεται να έχουν βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα μέσα στο 2021. «Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ενιαίο ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, το οποίο θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη, χωρίς να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό», σχολίασε σε επικοινωνία με την Εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» την Τετάρτη (10/02) ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Η δική του αισιοδοξία, όπως χαρακτηριστικά είπε, βασίζεται στο δίχτυ προστασίας που άπλωσε η ελληνική κυβέρνηση με μια σειρά σημαντικών μέτρων που δίνουν ανάσα ζωής και ελπίδα για ένα καλύτερο 2021. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η κρίση είναι δυναμική, πολυπαραγοντική και τα δεδομένα αλλάζουν κυριολεκτικά κάθε ώρα που περνάει. Ετσι, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η επίτευξη του 50% των εσόδων του 2019, που εκτιμούσαμε λίγους μήνες πριν, είναι μάλλον ένας πολύ φιλόδοξος στόχος».
Τη στιγμή που τα δημοσιονομικά φτάνουν στα όριά τους, τα μέτρα πρέπει να είναι πολύ στοχευμένα, ανάλογα με ποσοστά απώλειας τζίρου στο εννεάμηνο Μαρτίου -Δεκεμβρίου 2020
Ως προς τις προσδοκίες και τα πλάνα για τα έσοδα του 2021 ο κ. Ρέτσος κρίνει πως θα πρέπει να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
«Θα διαμορφωθούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της. Στις παραμέτρους που φαίνεται ότι θα επηρεάσουν τις εξελίξεις, είναι η εκτίμηση από μεγάλους διεθνείς Οργανισμούς ότι η μείωση των κρουσμάτων λόγω εμβολιασμών δεν θα έρθει πριν το δεύτερο μισό του 2021, κάτι που μαζί με τις πολύ πρόσφατες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, μας οδηγεί προς τα δυσμενέστερα σενάρια».
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε πως ο τουρισμός θα χρειαστεί στήριξη για αρκετούς μήνες ακόμα. «Τη στιγμή που τα δημοσιονομικά φτάνουν στα όριά τους, τα μέτρα πρέπει να είναι πολύ στοχευμένα, ανάλογα με ποσοστά απώλειας τζίρου στο εννεάμηνο Μαρτίου -Δεκεμβρίου 2020».
ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Τι γίνεται όμως με τη Σαντορίνη, το νησί μασκότ του ελληνικού τουρισμού, από το οποίο ο πρωθυπουργός απηύθυνε πέρσι το μήνυμα «Ελάτε στην Ελλάδα» εγκαινιάζοντας το άνοιγμα μετά τη λήξη του πρώτου lockdown; «Φέτος, οι μήνες Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος είναι χαμένοι», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης. Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν στον δημοφιλή προορισμό ξεκινά κατά παράδοση νωρίτερα, από τον Απρίλιο, και ολοκληρώνεται στα μέσα Νοεμβρίου. «Για φέτος τον Απρίλιο οι κρατήσεις είναι μηδενικές. Όλοι οι ξενοδόχοι έχουμε μεταθέσει το άνοιγμα της σεζόν για τον Μάιο. Αλλα δεν ξερουμε αν θα έχουμε ι τα απαραίτητα έσοδα για να στηρίξουμε την δραστηριοτητα. Επομένως βλέπουμε να πηγαίνουμε με μηδενικά νούμερα μέχρι τον Ιούνιο και η σεζόν να διαρκεί έως τον Σεπτέμβρη», σχολίασε μουδιασμένος, εξηγώντας πως τα πιο μικρα ξενοδοχεία που είναι οικογενειακές επιχειρήσεις θα μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα το 2021, σε σύγκριση με τα πιο μεγαλα, από σαράντα κλίνες και άνω.
Προβλέπουμε ενα 40% με 50% των εσόδων του 2019
«Προκαταβολές δεν υπάρχουν ούτε από τους tour operators και τα γραφεία του εξωτερικού, ούτε από ιδιώτες. Κανείς δεν θέλει να έχει το ρίσκο να χασει τα χρήματα του, ούτε να πάρει ένα voucher για το 2022».
Ως προς το θέμα εσόδων, όπως λέει, όλα θα εξαρτηθούν από την υγειονομική κατάσταση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των υπολοίπων κρατών αλλά και το πως θα κινηθεί το θέμα της καραντίνας (14 ημερών) που είναι παράγοντας ανασταλτικός. «Προβλέπουμε ενα 40% με 50% των εσόδων του 2019».
Εδώ, ο κ. Ηλιόπουλος θέτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. «Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα με τους εμβολιασμούς στους εργαζομενους του τουριστικού κλάδου. Να δείξουμε μια ακόμη πιο ασφαλή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Προσωπικά έχω καταθέσει πρόταση στον υπουργό Τουρισμού και στον ΕΟΤ και μου έχουν πει οτι μελετάται για υλοποίηση. Πρέπει να προχωρήσει, άμεσα, στους επόμενους δύο μήνες».
Για το αν πρέπει να λειτουργεί το εμβόλιο ως “διαβατήριο” ταξιδιού απάντησε: «Βλέπουμε γενικώς πως οι εμβολιασμοί στον πληθυσμό της χώρας εξελίσσεται σε μια πολύ αργή λύση που δεν προφταίνει τελικά την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Εμείς, ζητάμε να εφαρμοστεί το υγειονομικό διαβατήριο. Θα αποφεύγεται η καραντίνα και θα αποτελέσει προϋπόθεση για να ταξιδεύουν οι τουρίστες υποχρεωτικά και όχι προεραιτικά».
ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ-ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ
Ως προς το νέο αυστηρό lockdown που τέθηκε σε ισχύ από την Πέμπτη στην Αττική, δεν υπάρχουν τροποποιήσεις στα λιγοστά ξενοδοχεία που είναι μεν ανοιχτά, χωρίς πελάτες, δε.
«Η Αττική έχει πληγεί ιδιαίτερα. Υπέφερε και θα υποφέρει πολύ ακόμα», είπε στην εφημερίδα η Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού, εξηγώντας πως τα λίγα ξενοδοχεία που λειτουργούν αυτή την περίοδο είναι μόνο τα μεγάλα 5 αστέρων και ελάχιστα 4 αστέρων, και πολύ λίγα πιο μικρά που εξυπηρετούν τοπικά τις περιοχές.
Στο 8% με 10% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αττικής
«Οι πληρότητες είναι εξαιρετικά χαμηλές, κινούνται με ποσοστό από 8% έως 10% ενδεικτικά», πληροφορεί προβλέποντας - στο πιο αισιόδοξο σενάριο - τα ξενοδοχεία Αττικής να αγγίξουν το 40% με 50% των εσόδων του 2019.
Στο κατά πόσο θεωρεί οτι οι πρόσφατες επαφές Ελλάδας-Ισραηλ επηρεάζουν την τουριστική κίνηση Αττικής και Αργοσαρωνικού απάντησε: «Θα παίξουν καταλυτικό ρόλο. Ήδη καταγράφεται από το Ισραηλ ένα κύμα ενδιαφέροντος για διακοπές και συχνές επισκέψεις. Ελπίζουμε η δραστηριότητα της πρωτεύουσας και των κοντινών νησιών μας να αρχίσει να κινείται μέσα στον Μάιο, δεδομένου ότι θα αυξηθούν και οι εμβολιασμοί. Αυτό βέβαια, θα ειναι το καλό σενάριο. Βλέπω πιο πιθανή μια επανεκκίνηση προς τον Ιούλιο», εκτίμησε παρατηρώντας πως η τακτική “ακορντεόν” φέρνει ανισορροπία και στην ψυχολογια του τουρίστα. «Αν δεν υπάρχει η ψυχολογία πως θα ταξιδέψει ο κόσμος που είναι ήδη κουρασμένος λόγω πανδημίας;».
ΣΤΟΝ «ΠΑΓΟ» Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
Πολλά ερωτηματικά παραμένουν ως προς την επανεκκίνηση κρουαζιέρας, όπου η κατάσταση παραμένει, και εκεί, σε πλήρη αδράνεια, παρά την έναρξη των εμβολιασμών.
«Σε αυτή τη φάση περιμένουμε τις αποφάσεις των εταιρειών κρουαζιέρας, αλλά βλέπουμε ότι υπάρχουν διαρκώς αναβολές», είπε σε επικοινωνία με τα «Π» ο Θεόδωρος Κόντες πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η MSC Cruises που ενώ αναμενόταν να επανεκκινήσει τα δρομολόγια με προορισμό την χώρα μας αύριο, Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, ανέβαλε κάθε δραστηριότητα για τον Απρίλιο.
Το καλύτερο σενάριο είναι να φτάσουμε το 20% της κίνησης του 2019
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζει από τη μια την εμπιστοσύνη του ταξιδιώτη και από την άλλη, πολλα από τα λιμάνια που παραμένουν κλειστά όπως στη Βόρεια Ευρώπη. Ελπίζουμε να ανοίξουν τον Μάιο».
Σύμφωνα με τον κ. Κόντε τα κρουαζιερόπλοια που θα ξεκινήσουν πρώτα θα είναι τα μικρότερα σε μέγεθος που ανήκουν στην κατηγορία υπερπολυτελών πλοίων. «Σε αυτά επιβαίνουν από 200 έως 500 άτομα και θεωρούνται πιο ασφαλή καθώς ελέγχονται πιο εύκολα από τα μεγαλύτερα που παίρνουν 4.000 επιβάτες ξέχωρα από το πλήρωμα που είναι γύρω στα 1.500 άτομα».
Με αυτά τα δεδομένα οι προβλέψεις για μια πλήρη επαναλειτουργία στον κλάδο φτάνουν προς το 2025. «Οσον αφορά το 2021, το χειρότερο σενάριο είναι να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με το 2020 (σ.σ. απώλειες 94%) και το καλύτερο να φτάσουμε το 20% της κίνησης του 2019» προέβλεψε ο κ. Κόντες.
ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com
*ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΣΤΙΣ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021