Η εποχή είναι δύσκολη, ενώ οι καταστάσεις δεν επιτρέπουν περισσότερους περιορισµούς. Έτσι, λοιπόν, το υπουργείο Οικονοµικών προχώρησε σε αύξηση των ορίων απαλλαγής από τον φόρο µεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας. Η ενίσχυση της αγοράς των ακινήτων είναι προφανής, λόγω του παγώµατος εξαιτίας του κορονοϊού. Μετά την εξέλιξη αυτή, για να πετύχει ένας δικαιούχος απόκτησης πρώτης κατοικίας να εξαιρεθεί από τον φόρο µεταβίβασης ακινήτων, πρέπει ο αγοραστής ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του να µην έχουν στην κατοχή τους ακίνητο εµβαδού 70 τ.µ., συν 20 τ.µ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και 25 τ.µ. για το τρίτο και τα επόµενα τέκνα. Εως εδώ ο αγοραστής απαλλάσσεται από τον φόρο µεταβίβασης ακινήτων. Πάνω από αυτό το όριο έχει φόρο.
Να δούµε τη ρύθµιση:
— Τα όρια αυξάνονται σε 70 τ.µ. για τον άγαµο ή το ζευγάρι, συν 20 τ.µ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα τους και 25 τ.µ. για το τρίτο και τα επόµενα τέκνα. ∆ηλαδή, τριµελής οικογένεια µπορεί να αποκτήσει αφορολόγητη πρώτη κατοικία αν έχει ήδη σπίτι το οποίο είναι µέχρι 90 τ.µ.
— Ακόµα, τετραµελής οικογένεια έχει τη δυνατότητα απόκτησης αφορολόγητης πρώτης κατοικίας αν έχει σπίτι έως 110 τ.µ. Τέλος, το όριο της απαλλαγής για την πενταµελή οικογένεια αυξάνεται στα 135 τ.µ.
— Παρ’ όλα αυτά, δεν αλλάζουν τα όρια της αξίας της κατοικίας που αγοράζει µια οικογένεια για να µην πληρώσει φόρο µεταβίβασης.
Όλα αυτά τα ποσά προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόµενα τέκνα.
Σε περίπτωση που η αξία του ακινήτου ξεπερνάει αυτά τα αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή δίδεται έως το αντίστοιχο αφορολόγητο ποσό και για το επιπλέον θα καταβάλλεται φόρος µεταβίβασης. Αν έχουµε αγορά κατοικίας µε θέση στάθµευσης, τότε στο ποσό της απαλλαγής περιλαµβάνεται και η αξία της για επιφάνεια έως 20 τ.µ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα µε το ίδιο συµβόλαιο αγοράς.