Σταϊκούρας στα Παραπολιτικά 90,1 για Ελληνικό: Μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε την επένδυση
«Το επόμενο διάστημα θα γίνει η μεταβίβαση των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε την επένδυση.
Ακόμη ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα γίνει η μεταβίβαση των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι η ΝΔ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ έκανε λόγο για σκοτεινή περίοδο.
Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ανάπτυξη 3,6% το 2021, ενώ είπε πως η ευρωπαϊκή επιτροπή ανεβάζει την ανάπτυξη στο 4,1%.
Επιπρόσθετα επισήμανε πως το υπουργείο είναι κοντά στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά το προηγούμενο διάστημα από την πανδημία.
Ακόμη τόνισε πως θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις πάγιες δαπάνες για τις επιχειρήσεις, που θα τρέξει από τον Ιούλιο και μετά.
Ανέφερε πως τρέχει το πρόγραμμα για την εστίαση και θα ανοίξει και για τον τουρισμό και τα γυμναστήρια.
Είπε πως γίνονται συζητήσεις για τα ενοίκια του Ιουνίου.
Ο υπουργός εκτίμησε ότι η οικονομία θα αρχίσει να λειτουργεί σε μια νέα κανονικότητα, ενώ είπε πως προσδοκία είναι ο τουρισμός να είναι στο 45% των εσόδων του 2019.
Τέλος σημείωσε πως στόχος είναι η χώρα να έχει το 2021 διατηρήσιμους ρυθμού ανάπτυξης.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνένετυξη του Χρήστου Σταϊκούρα στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό
«Ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη, άλλωστε ξέρετε ότι χθες στη Βουλή όταν παρουσίασα την κύρωση της σύμβασης κατέθεσα στα πρακτικά 14 συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, νομοθετικές πρωτοβουλίες οι περισσότερες που ελήφθησαν μόνο από το υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία 2 χρόνια προκειμένου να ξεμπλοκάρει η επένδυση και να ξεκινήσει. Κάθε φορά ανακαλύπταμε και καινούργιες δυσκολίες, για παράδειγμα έπρεπε πρόσφατα να βγάλουμε πράξη υπουργικού συμβουλίου για μη υπογραφή από συναρμόδιους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 της σύμβασης παραχώρησης. Δηλαδή είχε ολοκληρωθεί ο νόμος του ’14, είχε περάσει ο νόμος του ’16 του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπέγραφαν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ από τον ’16 την πράξη υπουργικού συμβουλίου για να προχωρήσει η διαδικασία. Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και επενδύσεις είναι έννοιες ασύμβατες, ουσιαστικά ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούσε και αυτή την επένδυση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
«Το τελευταίο τετράμηνο κάθε Δευτέρα έχουμε διευρυμένη σύσκεψη τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου κάθε βδομάδα με χρονοδιάγραμμα την επόμενη εβδομάδα να αντιμετωπίσουμε θέματα και νομίζω ότι φτάνουμε στο τέλος», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Στις μεγάλες επενδύσεις χρειάζεται να διασφαλιστεί και η ασφάλεια. Μεταξύ των 14 ενεργειών μια δύσκολη ενέργεια, χρονοβόρα και από τις δύο πλευρές και από την πλευρά του ιδιώτη ήταν η διανομή του χώρου. Η διανομή του χώρου δεν υπήρχε. Το να πούμε ότι θέλουμε το Ελληνικό αλλά να μην έχει κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση τη διανομή του χώρου ξέρετε ότι αυτό θέλει μεγάλη προσοχή. Έχουμε κοινόχρηστους χώρους, έχουμε κοινωφελείς χώρους, έχουμε τρεις δήμους οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τα αντίστοιχα ανταλλάγματα για τους δημότες τους και συνολικά για την κοινωνία, έχουμε ουσιαστικά προσθήκες στην επένδυση από την πλευρά του ιδιώτη με ξενοδοχεία άρα αυτά όλα άλλαζαν τα δεδομένα από όλες τις πλευρές», επισήμανε ο υπουργός.
«Η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι ολίγων εβδομάδων σε ότι αφορά τη μεταβίβαση των μετοχών και την καταβολή τμήματος του συνολικού τιμήματος αλλά εκκρεμεί να πάει στο κτηματολόγιο έχει γίνει ήδη προεργασία, υπάρχουν δηλαδή κάποια διαδικαστικά θέματα αλλά είναι ζητήματα ολίγων εβδομάδων για να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών. Παράλληλα ανεξάρτητα από την μεταβίβαση υπάρχουν οι μετεγκαταστάσεις γιατί πρέπει να μετακινηθούν κάποιες υπηρεσίες όπως είναι η Πυροσβεστική, παράλληλη διαδικασία η οποία γίνεται και παράλληλα ολοκληρώνεται και η διαδικασία για τις πρόδρομες εργασίες προκειμένου να ξεκινήσει η εταιρεία να υλοποιεί έργα. Ουσιαστικά ως υπουργείο Οικονομικών έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες που έχουμε να κάνουμε», διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Ερωτηθεις αν ήταν σκοτεινή περίοδος το 2015, ήταν νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Η πρόοδος δεν είναι ταμπέλες, η πρόοδος είναι μέσα από τις πράξεις, τις ενέργειες και τις πολιτικές που ασκεί η εκάστοτε κυβέρνηση και ο εκάστοτε πολιτικός. Τότε σας θυμίζω ότι αν δεν ήταν η ΝΔ να στηρίξει γιατί θυμάστε τα διαλυτικά φαινόμενα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα σήμερα θα ήταν σε άλλο καθεστώς, δεν θα ήταν στο ευρώ. Η ΝΔ στήριξε τότε με υπευθυνότητα τη διατήρηση της χώρας στο ευρώ. Αυτό για μένα είναι πρόοδος, είναι υπευθυνότητα που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει το παρόν τότε και το μέλλον της χώρας και ναι ήταν μια σκοτεινή περίοδος άλλωστε όλα τα στοιχεία συγκλίνουν σε αυτό».
Ερωτηθείς ποιες είναι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη το 2021, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Εκτιμούμε ότι θα έχουμε μια ανάπτυξη 3,6% το 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 4,1%».
Αναφορικά με τα 7,9 δις περιμένουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης
«Προσδοκούμε τόσα να εισρεύσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, διεκδικούμε τόσους πόρους μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στο 3,6% της ανάπτυξης το Ταμείο Ανάκαμψης συμβάλει περίπου κατά το 1/3 δηλαδή αν δεν υπήρχαν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης οι εκτιμήσεις μας είναι ότι η ανάπτυξη φέτος θα ήταν 2,4%. Η προσδοκώμενη ωφέλεια τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από την επόμενη προγραμματική περίοδο, την περίοδο ’21-’27, θα είναι πολύ μεγαλύτερη η επίδραση τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο υπουργός.
Ερωτηθείς ποια μέτρα στήριξης θα σταματήσουν και ποια θα συνεχίσουν μετά το άνοιγμα της οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε: «Κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα παρακολουθούμε την πραγματική οικονομία και προσπαθούμε να είμαστε κοντά στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί σημαντικά το προηγούμενο χρονικό διάστημα άρα επανεκτιμούμε την πραγματικότητα. Τα μέτρα που θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα είναι τα εξής. Πρώτα από όλα σήμερα θα γίνει μια δεύτερη καταβολή της ενισχυμένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που μείνανε κλειστές τον Απρίλιο. Έγιναν προχθές κάποιες καταβολές περίπου σε 46 χιλιάδες επιχειρήσεις, εκτιμούμε ότι τελικά ο αριθμός θα είναι κοντά στις 100 χιλιάδες επιχειρήσεις.
«Δεύτερον, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις πάγιες δαπάνες έτσι ώστε με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα, εκτιμούμε εμείς περίπου μέχρι τις 17/6 να υποβάλλουν στοιχεία, στην πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έτσι ώστε κάποια στιγμή μέσα στον Ιούλιο να έρθουν και να πιστωθούν οι λογαριασμοί των μελλοντικών καταβολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αυτών των επιχειρήσεων. Δηλαδή θα καλύψουμε τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αυτής της χρονιάς από τον Ιούλιο και μετά. Αυτό το πρόγραμμα εκτιμάται γύρω στα 500 εκ. και θα τρέξει από τον Ιούλιο και μετά», δήλωσε επεξηγηματικά.
«Τρίτο πρόγραμμα είναι οι στοχευμένες πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης μέσω του ΕΣΠΑ. Ήδη τρέχει το πρόγραμμα για την εστίαση, υπερβαίνει λίγο τα 300 εκ. και θα ακολουθήσουν όταν είναι έτοιμο το πλαίσιο αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τον τουρισμό, έχουμε πει για τα γυμναστήρια, εχουμε πει και για κάποιους άλλους χώρους όπως οι παιδότοποι και αναζητούνται επιπλέον πόροι για να βοηθηθούν στοχευμένα και άλλες επιχειρήσεις», υπογράμμισε.
«Και τέλος υπάρχει και το πρόγραμμα Γέφυρα το οποίο ήταν για φυσικά πρόσωπα έχει γίνει πλέον και για νομικά πρόσωπα δηλαδή για επιχειρήσεις. Περίπου 40 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση, αυτό κρατάει μέχρι τέλος Μαΐου και ξέρετε ότι θα νομοθετήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα γιατί βελτιώσαμε τους όρους του Γέφυρα ΙΙ μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Αυτό το οποίο δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να τοποθετηθώ αλλά είναι υπό συζήτηση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι τα ενοίκια για τον μήνα Ιούνιο. Θέλουμε να δούμε πως θα λειτουργήσει η οικονομία, ξέρετε ότι ήδη τον Μάιο περιορίσαμε αυτό το μέτρο σε σχέση με αυτό το οποίο ίσχυε. Θέλουμε να δούμε τα δεδομένα για να επαναξιολογησουμε την κατάσταση τον Ιούνιο. Το δεύτερο μέτρο το οποίο εξακολουθεί να ισχύει είναι το θέμα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους και το Συν-εργασία. Αυτό συνεχίζει να ισχύει αλλά σε ποιες επιχειρήσεις ισχύει ειδικά για τον τουρισμό έχει αναφερθεί το υπουργειο Εργασίας», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς ποια είναι η προσδοκία από την φετινή τουριστική περίοδο, απάντησε: «Εκτιμούμε ότι η οικονομία αρχίζει και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό πιο κανονικούς όρους. Δεύτερον υπάρχουν 22 δις αυξημένες καταθέσεις τους τελευταίους 15 μήνες, προσδοκούμε ένα κομμάτι αυτών να πέσει την πραγματική οικονομία ως κατανάλωση φέτος. Προσδοκούμε να εισρεύσουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους μέχρι 7,9 δις εκ των οποίων το ένα κομμάτι είναι η προκαταβολή και τέταρτον προσδοκούμε ο τουρισμός να είναι γύρω στο 45% των εσόδων του ’19. Κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει με 45% των εσόδων του ’19 αλλά πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 24% άρα μια σημαντική βελτίωση του τουριστικού εισοδήματος φέτος. Αν αθροίσετε αυτούς τους τέσσερις παράγοντες αυτοί αποδεικνύουν και καταδεικνύουν την ρεαλιστική αισιοδοξία που έχει το οικονομικό επιτελείο για την πορεία της χώρας το ’21 και ’22 για αυτό πιστεύουμε ότι μέσα στο ’22 θα έχουμε υπερκαλύψει όλη την απώλεια που έγινε το 2020».
Ερωτηθείς αν αρκεί το 45% των εσόδων του ΄19 στον τουρισμό για να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε: «Ο προϋπολογισμός που ψηφίσαμε πέρυσι έχει ουσιωδώς αλλάξει, με τις αλλαγές που έχουμε κάνει αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο καινούργιο δεδομένο άλλωστε τα στοιχεία τα στείλαμε στο εξωτερικό, όπως όλες οι χώρες της Ευρώπης όφειλαν να στείλουν τα στοιχεία τους στο πλαίσιο όχι μόνο της ενισχυμένης εποπτείας που θα αξιολογηθεί η χώρα την επόμενη εβδομάδα και είναι θέμα στο επόμενο Eurogroup αλλά και του συμφώνου σταθερότητας που υπάρχει στην Ευρώπη και θα καταθέσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής στο ελληνικό κοινοβούλιο άρα σε σχέση με τις εκτιμήσεις που κάναμε τελευταία δεν υπάρχει κάποια μεταβολή».
«Σε σχέση με τον προϋπολογισμό που ψηφίσαμε υπάρχουν ουσιώδεις μεταβολές. Εκτιμούσαμε τον Νοέμβριο ότι θα χρειαστούν 7,5 δις μέτρα στήριξης και χρειάστηκαν τα διπλάσια. Το έλλειμμα της χώρας θα είναι μεγαλύτερο, θα είναι όσο περίπου και το 2020, γύρω στο 7% και το χρέος θα είναι υψηλότερο. Το θετικό στοιχείο όμως είναι ότι όλες οι εκθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αυτές που θα ακολουθήσουν θα επιβεβαιώνουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο γιατί έχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια από το 2012 και μετά. Κοινώς το προφίλ του χρέους, το κόστος δανεισμού, τα επιτόκια και η ελικτότητα των ομολόγων είναι προνομιακά πεδία αξιολόγησης του ελληνικού χρέους σε σχέση με αντίστοιχα άλλων κρατών μελών», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τους στόχους της χώρας, σημείωσε: «Θα σας πω τους πέντε στόχους που έθεσα ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο και αυτούς θέλουμε να πετύχουμε. Ο πρώτος στόχος είναι η χώρα από φέτος να έχει υψηλούς διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και φαίνεται όχι από το τι λεει η κυβέρνηση αλλά από το τι λένε όλοι οι θεσμοί ότι το επιτυγχάνει και μάλιστα με πολύ υψηλότερους όρους από τον ευρωπαϊκό. Ο δεύτερος στόχος είναι η χώρα να έχει μονοψήφιο ύψος κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα το 2022 για να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Τρίτος στόχος είναι η χώρα να επανέλθει σε δημοσιονομική σταθεροποίηση μέσα από την ανάπτυξη και όχι από τα μέτρα λιτότητας το 2022 και σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023. Ο τέταρτος στόχος είναι να έχουμε πετύχει επενδυτική βαθμίδα το 2023. Νομίζω ότι είναι εξαιρετική επιτυχία για την ελληνική κοινωνία και τις θυσίες της, για την οικονομία και για την κυβέρνηση το γεγονός ότι έχει πετύχει αναβαθμίσεις της οικονομίας μέσα στην υγειονομική κρίση».
Αναφορικά με τις μελέτες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ ότι θα είναι αναπόφευκτη η επιλογή μέτρων λιτότητας στην μετά κορονοιό εποχή, ξεκαθάρισε: «Σε καμία περίπτωση άλλωστε ήδη έχουμε αποδείξει ότι στην μετά covid εποχή το μόνο που έχουμε ήδη νομοθετήσει κιόλας είναι μειώσεις φόρων. Μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, μειώσεις φόρων για τα φυσικά πρόσωπα, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και το ’21 και το ’22. Ακολουθούμε ορθολογική δημοσιονομική πολιτική στην κατεύθυνση στοχευμένων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών»
Για τις φορολογικές δηλώσεις, διευκρίνισε: «Φέτος αργήσαμε λίγο να ανοίξουμε το σύστημα των φορολογικών δηλώσεων γιατί θα έπρεπε να ενσωματώσουμε πολλές θετικές ενέργειες, πρωτοβουλίες και πολιτικές που κάναμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τους φορολογούμενους. Σας θυμίζω το ζήτημα που αφορά τα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης όπου δεν φορολογούνται όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρχε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας. Δεύτερον σας θυμίζω το σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών γιατί κάποιοι πολίτες δεν μπόρεσαν να πιάσουν το 30%. Τρίτον θυμίζω το ζήτημα της προκαταβολής φόρου το οποίο είναι μειωμένο και στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55% και στις επιχειρήσεις, όλα αυτά είναι μέσα. Άρα αργήσαμε να ανοίξουμε για να μην υπάρχουν οι δυσκολίες του περσινού καλοκαιριού που υπέβαλλαν πολλοί πολίτες συμπληρωματικές δηλώσεις».