Το άνοιγμα των συνόρων και για τους επισκέπτες από χώρες εκτός Ε.Ε. αναμένουν στην αγορά ακινήτων, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα που έχει διαμορφωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, για τις εξαιρετικές προοπτικές του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων και γραφείων επενδυτικής μετανάστευσης αναμένουν τον πολλαπλασιασμό των εισροών κεφαλαίων και των αιτήσεων για νέες άδειες, ενδεχομένως και σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα του 2019, που αποτέλεσε το καλύτερο 12μηνο από καταβολής του προγράμματος.

Πρόκειται για το φαινόμενου του “ελατηρίου” εξηγούν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι έχει συσσωρευτεί σημαντική ρευστότητα μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών καθ΄όλη την διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, δηλαδή από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και κατασκευαστές δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς συνέχισαν να κατασκευάζουν πολυτελή ακίνητα, κατάλληλα για τους επενδυτές της «Χρυσής Βίζας», είτε για ίδια χρήση, είτε για αξιοποίηση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η αυξημένη αυτή προσφορά προβλέπεται να απορροφηθεί άμεσα, καθώς ήδη υφίστανται προσύμφωνα, που μένει να ολοκληρωθούν, μόλις διευκολυνθούν οι μετακινήσεις.

Πριν από λίγες ημέρες, η Γεν. Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής προχώρησε σε αναθεώρηση των στοιχείων για το 2020 κι έδωσε ένα μικρό “στίγμα” για την πορεία του προγράμματος φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, εν τέλει το 2020 χορηγήθηκαν συνολικά 938 άδειες, αντί για 403 που εμφανίζονταν μέχρι πρότινος στα σχετικά στοιχεία.

Η αναθεώρηση αυτή προς τα πάνω έγινε, επειδή οι αιτήσεις χορήγησης αδειών παραμονής, που είχαν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, είχαν γίνει εντός του 2020 κι απλώς επεξεργάστηκαν κι έγιναν αποδεκτές από τις αρμόδιες υπηρεσίες τους πρώτους μήνες του 2021.

Ως εκ τούτου, η πτώση το 2020 διαμορφώθηκε σε 73% με βάση τον αριθμό των αδειών, αντί για 88,5%.

Αντίστοιχα, εντός του 2021 έχουν μέχρι στιγμής εκδοθεί μόλις 117 νέες άδειες. Τα αναθεωρημένα στοιχεία επιβεβαιώνονται και από την πορεία των εισροών ξένων κεφαλαίων για την αγορά ακινήτων.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2020 εισέρρευσαν στην Ελλάδα 875 εκατ. ευρώ, από περίπου 1,45 δισ. ευρώ το 2019, αλλά και υπερδιπλάσια από τα 415 εκατ. ευρώ που είχαν επενδυθεί στη χώρα το – όχι και τόσο μακρινό – 2017.

Συνολικά, από την αρχή του προγράμματος μέχρι σήμερα, ο αριθμός των αδειών παραμονής ανέρχεται σε 8.692, ενώ τα συνολικά έσοδα που έχουν εισρεύσει στην χώρα υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2,17 δισ. ευρώ, ενώ πηγές της αγοράς ανεβάζουν το σχετικό νούμερα σε πάνω από 2,5 δισ. ενδεχομένως και 3 δισ. ευρώ, καθώς πάνω από το 50% των επενδυτών έχουν αγοράσει ακίνητα αρκετά υψηλότερης αξίας από το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό των 250.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, πριν από δύο χρόνια, επενδυτής από την Κίνα, είχε αγοράσει ένα ξενοδοχείο στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης, αντί ποσού 5 εκατ. ευρώ.

Οι Κινέζοι παραμένουν – και μάλιστα με διαφορά από τον δεύτερο – η πολυπληθέστερη ομάδα επενδυτών, καθώς το 71% των αδειών ή 6.190 από τις συνολικά 8.692, αφορούν ανθρώπους από την χώρα της Ασίας.

Ακολουθούν οι Τούρκοι επενδυτές με 541 άδειες και ανοδικές τάσεις, ενώ σημαντική αύξηση σημειώνεται επίσης από Ρώσους επενδυτές, οι οποίοι διαθέτουν πλέον 474 άδειες, από 322 με βάση την προηγούμενη καταμέτρηση στο τέλος του 2020.

Η άνοδος αυτή αποδίδεται στην αναστολή του αντίστοιχου προγράμματος στην Κύπρο, του οποίου αποτελούσαν βασικοί “τροφοδότες”, λόγω της δυνατότητας που παρείχε για την έκδοση και διαβατηρίου.

Σημαντική αύξηση καταγράφουν επίσης οι επενδυτές από τον Λίβανο με 226 άδειες (από 178 στο τέλος του 2020) και από την Αίγυπτο με 199 άδειες (από 166 στο τέλος του 2020).