Ανάγκη για την αναπλήρωση των επενδυτών από την Κίνα που θα συνεχίσουν να απουσιάζουν μέχρι νεωτέρας, προκύπτει αναφορικά με το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής Χρυσή Βίζα. Πριν από λίγες ημέρες, η κινεζική κυβέρνηση αυστηροποίησε τις μετακινήσεις των Κινέζων πολιτών στο εξωτερικό, λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας, ως αποτέλεσμα του πιο μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, το οποίο έχει ήδη εντοπιστεί σε τουλάχιστον 18 επαρχίες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα έχει αναστείλει την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων και διαβατηρίων σε Κινέζους πολίτες, προκειμένου να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στην πορεία του προγράμματος Χρυσή Βίζα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να επισκεφτούν την Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρώσουν την αγοραπωλησία ακινήτου, ώστε να αιτηθούν και την σχετική άδεια παραμονής.

Με δεδομένο ότι οι Κινέζοι απαρτίζουν πάνω από το 70% των αδειών που έχουν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος και μέχρι σήμερα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για ανάκαμψη των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας λόγω της επιστροφής των αγοραστών από την Κίνα, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μετουσιωθούν σε πράξη. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 εκδόθηκε συνολικά 903 άδειες, αριθμός μειωμένος κατά 73% σε σχέση με τις 3.503 άδειες που είχαν χορηγηθεί το 2019. Αντίστοιχα, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο του έτους, εκδόθηκαν μόνο 117 νέες άδειες, νούμερο πάντως που αναμένεται να αναθεωρηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς θα γίνει η επεξεργασία όλων των αιτήσεων που έχουν γίνει από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Από την έναρξη του προγράμματος έχουν χορηγηθεί συνολικά 8.692 άδειες παραμονής, εκ των οποίων οι 6.190 ή το 71% αφορούν Κινέζους επενδυτές.

Πάντως, επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κατοιτομέα της επενδυτικής μετανάστευσης τονίζουν ότι η συσσωρευμένη ρευστότητα που προκύπτει λόγω της πανδημίας, αλλά και το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι από τα ελκυστικότερα μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., συνηγορούν υπέρ της σταδιακής ανάκαμψης των εσόδων του προγράμματος Χρυσή Βίζα, αν όχι από το φετινό δεύτερο εξάμηνο, τουλάχιστον από το 2022 και μετά.

Σε πρόσφατη έρευνά της, η Astons, βρετανική εταιρεία που ειδικεύεται σε προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης, αναφέρει ότι «η Ελλάδα εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς σε ένα από τα δημοφιλέστερα επενδυτικά hotspots σε διεθνές επίπεδο για την απόκτηση κατοικίας. Με το ελάχιστο όριο να βρίσκεται στα 250.000 ευρώ, διαθέτει το πιο προσιτό πρόγραμμα στην Ε.Ε. Η διαδικασία της μετεγκατάστασης διαρκεί μόλις 60 ημέρες, ενώ είναι σημαντικό ότι εκτός από τον ίδιο τον επενδυτή, άδεια παραμονής χορηγείται και σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του με συγγένεια πρώτου βαθμού, συμπεριλαμβανομένης και της ελεύθερης μετακίνησης σε χώρες-μέλη της Ζώνης Σένγκεν».

Η εταιρεία προχώρησε και σε ανάλυση της εγχώριας αγοράς κατοικίας, σημειώνοντας ότι αυτήν την περίοδο, το 43% των πωλούμενων κατοικιών είναι αξίας άνω των 250.000 ευρώ, δηλαδή κατάλληλες για την απόκτηση άδειας παραμονής από ενδιαφερόμενους πολίτες εκτός Ε.Ε.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος όγκος εντοπίζεται στην Αττική και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Για παράδειγμα, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, το 83% των ακινήτων που πωλούνται, ή 18.719 επί συνόλου 22.581 κατοικιών, είναι αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ. Στα νότια προάστια, το 69% των κατοικιών, ή συνολικά 39.713 ξεπερνά το
όριο των 250.000 ευρώ, ενώ στις Κυκλάδες, το 74% των πωλούμενων κατοικιών ή 5.281 κατοικίες είναι κατάλληλες για επενδυτές, στο πλαίσιο του προγράμματος Χρυσή Βίζα.