Πώς θα γίνει η ρύθμιση χρεών για τους πυρόπληκτους
Για ποιους θα ληφθούν ειδικά μέτρα στήριξης
Αναστολές συμβάσεων εργασίας, ρυθμίσεις οφειλών στον e-ΕΦΚΑ και πρωτοβουλίες του ΟΑΕΔ για εργαζόμενους και ανέργους περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης πυρόπληκτων επιχειρήσεων και εργαζομένων που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να εφαρμοστούν το προσεχές διάστημα.
Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ
Για επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά και για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους Δήμους Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών:
Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι 31 Ιουλίου 2021 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις
Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2021 και δεν επιβαρύνονται κατά το διάστημα αυτό με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις
Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές, κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες, σε 12 ως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και η καταβολή τους ξεκινά από Φεβρουάριο 2022 με εξόφληση ως και Φεβρουάριο 2024.
Ειδικά μέτρα στήριξης για Ανέργους και Επιχειρήσεις
Για όλες τις επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά:
Καταβάλλεται πανελλαδικά έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας) για τους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας.
Χορηγείται πανελλαδικά το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων) για όσους εργαζόμενους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας και διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους.
Ειδικότερα για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας Ευβοίας, θα εφαρμοστούν επιπλέον και τα ακόλουθα ειδικά μέτρα:
Παρέχεται η δυνατότητα για Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού Εργαζομένων, σε όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες σε πυρόπληκτες περιοχές, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξαρτήτως αν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι, με αναστολή στις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, για διάστημα έως και 3 μηνών. Για όσο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση του μέτρου της αναστολής, είναι άκυρες οι τυχόν καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και η μείωση του προσωπικού.
Ανανεώνονται αυτόματα όλα τα Δελτία Ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021.
Ανανεώνεται αυτόματα η Δήλωση Παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ, οι οποίοι έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021.
Διπλασιάζεται από 6 σε 12 βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων για τουριστικά καταλύματα του μητρώου παροχών του ΟΑΕΔ στο τρέχον Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου 2022 και στο επόμενο πρόγραμμα 2022-2023.
Τα σχέδια για όσους επλήγησαν επαγγελματικά από την καταστροφή του δάσους
Την πρόθεση της κυβέρνησης να απασχοληθούν στην ανασυγκρότηση της Εύβοιας οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν επλήγησαν επαγγελματικά από την καταστροφή του δάσους, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
«Είναι περίπου 900 ρητινοπαραγωγοί, που μπορούμε να τους πούμε ότι θα έχουν στήριξη στο εισόδημά τους τώρα, και απασχόληση αύριο. Το δάσος που κάηκε προϋποθέτει πολλές εργασίες, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτοί οι άνθρωποι να απασχοληθούν εκεί. Πρόθεσή μας είναι να μείνουν στον τόπο τους εφόσον το επιθυμούν. Να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους δουλειά ώστε να μείνουν στον τόπο τους. Το δάσος προσφέρει θέσεις εργασίας, και θα φροντίσουμε αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους. Είναι κατεύθυνση του πρωθυπουργού αυτή» είπε ο κ. Πέτσας, μιλώντας στο «MEGA».
Τα δάση μας είναι εγκαταλελειμμένα
Παράλληλα, ο κ. Πέτσας μίλησε για εγκατάλειψη των δασών, σε ό,τι αφορά στα θέματα καθαρισμού και προστασίας.
«Η πυροπροστασία έχει διάφορες πτυχές. Στους δήμους δόθηκαν στις αρχές Μαΐου 16,9 εκατ. ευρώ για πυροπροστασία, ακόμα 1,5 εκατ. ευρώ στους 7 συνδέσμους της Αττικής για τα περιαστικά μας δάση, και λόγω της Μήδειας και της προσομοίωσης έκτακτης ανάγκης που είχαμε κάνει στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας δόθηκαν άλλα 3 εκατ. ευρώ σε 18 περιοχές που κρίθηκε ότι διέτρεχαν κίνδυνο στην Αττική, και σε αυτές προστέθηκαν οι περιοχές της Λίμνης στην Εύβοια και της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να γίνουν καθαρισμοί και απομάκρυνση εύφλεκτων υλών. Γίνονταν καθαρισμοί όλα αυτό το χρονικό διάστημα. Αλλά τα δάση μας είναι εγκαταλελειμμένα σε ό,τι αφορά στα θέματα καθαρισμού και προστασίας εδώ και δεκαετίες. Η προσέγγιση από την κυβέρνηση είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας με την υπαγωγή όλων των υπηρεσιών των δασαρχείων κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ώστε να έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα και προστασίας του δάσους, και απομάκρυνσης ξερών δέντρων, και διάνοιξης οδών, αλλά κυρίως δενδροφύτευσης, αναδάσωσης, με δέντρα όχι τόσο εύφλεκτα όπως είναι τα πεύκα, ώστε να υπάρχουν φυσικές αντιπυρικές ζώνες» ανέφερε ο κ. Πέτσας σχετικά με τα χρήματα που διατίθενται στους δήμους για πυροπροστασία, αλλά και το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.
Απαντώντας σχετικά με τη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για να κόψει κάποιος ένα δέντρο, και αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να αλλάξει, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «δεν χρειάζονται σε όλα νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά η διάθεση να κοιτάζει κάποιος το δάσος και όχι το δέντρο. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, αναγκάζονται να κόβουν δέντρα για να μη μπει η φωτιά μέσα στο σπίτι τους, ενώ αυτή η δουλειά έπρεπε να γίνει πολύ πιο πριν».