Σωσίβιο για τον τουρισμό οι Αύγουστος – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού
Προπομπός για έναν θετικό Σεπτέμβριο οι υψηλές πληρότητες και αφίξεις των εισερχόμενων ταξιδιωτών
Μπορεί, παραδοσιακά, ο Αύγουστος να είναι ο ισχυρός «παίκτης» του ελληνικού τουρισµού, όµως φέτος αποτελεί τον βασικό δείκτη της συνολικής τουριστικής αγοράς. ∆ιότι όχι µόνο θα διαµορφώσει τις πρώτες προβλέψεις για το φθινόπωρο και τα σενάρια επιµήκυνσης των φετινών διακοπών, αλλά θα είναι και ο καταλύτης των εσόδων για το συνολικό ταµείο του 2021. Μέχρι στιγµής, ο µέσος όρος πληρότητας πανελλαδικά στα ξενοδοχεία είναι 80%, µε ευνοηµένα τα νησιά µαζικού τουρισµού, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος, η Ρόδος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά, η Κέρκυρα και η Σκιάθος, αλλά και άλλοι προορισµοί, όπως η Κως, η Κύθνος, η Ηπειρος (Πρέβεζα, Πάργα), η Χαλκιδική, η Αττική και ο Αργοσαρωνικός.
Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της σεζόν
Σε δυσµενές κλίµα παραµένουν οι ξενοδοχειακές µονάδες της επαρχίας που βασίζονται στον περιηγητικό τουρισµό, όπως οι ∆ελφοί, η Αρχαία Ολυµπία, η ∆ράµα και η Καστοριά, όπου καταγράφονται πληρότητες κάτω του 50%. Αν θέλουµε να είµαστε ακριβείς στην περιγραφή της συνολικής εικόνας, θα πρέπει να λάβουµε υπόψη πως οι τρεις πρώτοι µήνες της τουριστικής κίνησης (Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος) θεωρούνται χαµένοι. Στην ουσία, η ταξιδιωτική κίνηση τονώθηκε συνολικά στη χώρα την τελευταία εβδοµάδα του Ιουλίου, γεγονός που προκάλεσε και την αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων που είχαν κάνει κυβερνητικοί και τουριστικοί φορείς, µε εκτιµήσεις άνω του 50% των εσόδων του 2019. Σήµερα, δέκα ηµέρες πριν κλείσει ο Αύγουστος, µήπως µπορούµε να ελπίζουµε σε µια θετική ριζική µεταβολή; είναι το ερώτηµα που έθεσαν τα «Π»: «Πλέον, µπορούµε να πούµε µε βεβαιότητα ότι ο Αύγουστος κινείται ακριβώς όπως είχε κινηθεί και ο Αύγουστος του 2019. Ο µέσος όρος πληρότητας αγγίζει το 80%, µε ελάχιστους, θα έλεγα, ζηµιωµένους», σχολιάζει ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Ο… Δούρειος Ίππος της οικονομίας
«Ο ελληνικός τουρισµός, διανύοντας τη δεύτερη χρονιά πανδηµίας COVID-19, δείχνει ότι το 2022 µπορεί να είναι ο “∆ούρειος Ιππος” της οικονοµίας, εφόσον έχουµε κανονικά επιδηµιολογικά δεδοµένα και τα οικονοµικά στοιχεία των επιχειρήσεων µπορούν να αντεπεξέλθουν, έστω και οριακά», υπογραµµίζει. Σχετικά µε τις ευνοηµένες περιοχές της χώρας, ο κ. Τάσιος µένει στο γεγονός ότι -συνολικά- όλη η Ελλάδα πήγε καλά τον Αύγουστο, µε τις πληρότητες να αγγίζουν τα επίπεδα του 2019, κυρίως χάρη στη ζήτηση του µοντέλου «ήλιος - θάλασσα». Ερωτηθείς για την πορεία του τουρισµού στις περιοχές που µπήκαν στο «κόκκινο», ο πρόεδρος της ΠΟΞ εξηγεί πως η Ελλάδα συγκριτικά µε τον ανταγωνισµό της Μεσογείου βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδηµιολογική κατάσταση. «Η χώρα µας “κοκκίνισε” το τελευταίο διάστηµα, µέσα δηλαδή στον Αύγουστο, σε αντίθεση µε την Ισπανία και την Τουρκία, που έγιναν “κόκκινες” από τον Ιούλιο. Αυτό όχι µόνο έφερε περισσότερες κρατήσεις τον Αύγουστο στην Ελλάδα, αλλά η χώρα κατάφερε να αποφύγει ένα µαζικό κύµα ακυρώσεων», τονίζει και συµπληρώνει πως εξίσου κρίσιµο ρόλο στη θετική πορεία του Αυγούστου έπαιξε και το γεγονός ότι το µεγαλύτερο ποσοστό των εισερχόµενων τουριστών ήταν εµβολιασµένοι.
Τα στοιχεία
Τα όσα αναφέρει ο κ. Τάσιος επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τον Ιούλιο του 2021, βάσει των οποίων παρατηρείται σταθερή άνοδος στη διακίνηση επιβατών, καθώς και στις αφίξεις από το εξωτερικό. Συνολικά, τα στοιχεία από όλα τα αεροδρόµια της χώρας για τους πρώτους επτά µήνες του έτους καταγράφουν άνοδο 41,4% σε σχέση µε το 2020, ενώ σε σχέση µε το πρώτο επτάµηνο του 2019 καταγράφεται πτώση 63,5%. Ειδικότερα, τον Ιούλιο ήρθαν στην Ελλάδα 2.825.115 ταξιδιώτες, ενώ τον Ιούλιο του 2020 είχαν αφιχθεί 1.144.681 επιβάτες. Ο συνολικός αριθµός διακινηθέντων επιβατών φέτος τον Ιούλιο έφτασε τους 6.640.981, παρουσιάζοντας άνοδο 140,6% σε σχέση µε τη διακίνηση του Ιουλίου του 2020, που ήταν 2.760.261 επιβάτες. Σε σχέση µε τα στοιχεία του Ιουλίου του 2019, οι αφίξεις των επιβατών εξωτερικού παρουσιάζουν µείωση 31%, καθώς είχαν καταγραφεί 4.096.657 επιβάτες εξωτερικού, ενώ συνολικά καταγράφη[1]καν 9.930.332 επιβάτες.
Το στοίχημα
Το µεγάλο στοίχηµα του ελληνικού τουρισµού επικεντρώνεται πλέον στην επιµήκυνση της τουριστικής σεζόν, µε τις πρώτες ενδείξεις να είναι θετικές ως προς τη ζήτηση στην Ελλάδα. Γύρω στις 15 Σεπτεµβρίου αναµένεται να φανεί και η συνολική εικόνα για το πώς έχει κινηθεί συνολικά ο Αύγουστος, ενώ σηµαντικό ρόλο θα παίξει και το πόσο µεγάλο θα είναι το ποσοστό των εµβολιασµένων τουριστών που θα επιλέξουν την Ελλάδα για διακοπές. «Η ελληνική ξενοδοχία περιµένει να δουλέψει και τον Σεπτέµβριο και τον Οκτώβριο. Θεωρώ πως οι περιοχές κοντά σε αερολιµένες που πραγµατοποιούν πτήσεις τσάρτερ, όπως για παράδειγµα το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Ρόδος, η Κως, κ.ά., θα έχουν κινητικότητα τον Σεπτέµβριο», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, αφήνοντας ερωτήµατα για τα αεροδρόµια της Θεσσαλονίκης, της Πελοποννήσου και της Καβάλας, που ενδέχεται να καταγράψουν µικρότερη κινητικότητα. Ενα άλλο στοιχείο που θα παίξει ρόλο στην επόµενη και τελική φάση της φετινής τουριστικής χρονιάς είναι η παρατεταµένη ισχύ των vouchers του 2020, κάτι που αφορά κυρίως τους µεγάλους tour operators. Σύµφωνα µε τον κ. Τάσιο, η ρευστότητα όσον αφορά το 2022 θα φανεί από τα τέλη Σεπτεµβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου. Θεωρεί πως το µεγάλο στοίχηµα θα είναι στο τραπεζικό σύστηµα, µε όποια δηλαδή επιμήκυνση και αναδιάρθρωση δανείων. «Πάγιο αίτηµά µας είναι να αλλάξει η αποπληρωµή των δανείων εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ, που είναι για πέντε χρόνια. Θα πρέπει να είναι επτά έως δέκα», προ[1]τείνει, εξηγώντας πως αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη διαπραγµάτευση της κυβέρνησης µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ