Δόθηκε στη δημοσιότητα η επικαιροποιημένη έκδοση της μελέτης σύγκρισης κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες που δημοσιεύτηκε αρχικά του Δεκέμβριο του 2017.

Στη μελέτη συνέβαλαν το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων της Σχολής Mηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ.

Στόχος της μελέτης είναι η βραχυπρόθεσμη αποτίμηση του κόστους θέρμανσης στην Ελλάδα, υπό το ράλι ανατιμήσεων που παρατηρείται σήμερα πανευρωπαϊκά, στην ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, αντίστοιχα.

Η ενεργειακή κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα για τα νοικοκυριά και την τσέπη τους, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος θέρμανσης των σπιτιών, δημιουργώντας πρόσθετα «βάρη».

Τι ισχύει σήμερα

Ποικίλα συμπεράσματα προκύπτουν από την ενδεικτική σύγκριση μεταξύ των τιμών που ισχύουν σήμερα με το κόστος θέρμανσης προ τετραετίας: το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί 128%, η αντλία θερμότητας έχει αυξηθεί πάνω από 73%, η θέρμανση με συσκευές ηλεκτρικών αντιστάσεων έχει αυξηθεί 59% ενώ η θέρμανση με συνήθη λέβητα πετρελαίου έχει αυξηθεί 6,56%.
ερευνα_θερμανση2

Τα σημερινά δεδομένα, κάπως έτσι, έχουν καταστήσει μία από τις ακριβότερες μορφές θέρμανσης το φυσικό αέριο, (προ κρίσης η πλέον φθηνότερη λύση), απλησίαστη τη θέρμανση με ηλεκτρικές σόμπες και μία από τις φθηνότερες μορφές ενέργειας το πετρέλαιο.

Στη σχετική μελέτη το βασικό σενάριο που ελήφθη υπόψη για την εξαγωγή του κόστους της ωφέλιμης θερμικής ενέργειας είναι η τετραμηνιαία κατανάλωση καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού με θερμικές ανάγκες που προσεγγίζουν τις 3.000 kWhth (κιλοβατώρες) ανά 4μηνο (Βασικό Σενάριο), ή ισοδύναμα τις 4.500 kWhth ανά σεζόν (όπου η χειμερινή σεζόν ισούται με 6 μήνες, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022). Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του κόστους ανά είδος θέρμανσης ελήφθη υπόψη τιμή πετρελαίου στα 1,13 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή αυτή έγινε αναγωγή σε κιλοβατώρα για να είναι ευχερέστερη και δόκιμη η σύγκριση.

Όπως προκύπτει από την έρευνα την πιο ακριβή θέρμανση τη δίνει η ηλεκτρική ενέργεια, το τζάκι ανοικτού θαλάμου είναι το δεύτερο ακριβότερο είδος θέρμανσης, ενώ το τρίτο ακριβότερο μέσο θέρμανσης είναι το φυσικό αέριο!

Η πλέον συμφέρουσα λύση, αν και με υψηλό κόστος επένδυσης, είναι οι αντλίες θερμότητας που έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης και η θέρμανση με βιομάζα (πέλετ ξύλου).