Φυσικό αέριο: «Τινάζει» την ευρωπαϊκή αγορά - Αυξήσεις σοκ μετά την ανακοίνωση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλι
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα, πως η Ρωσία θα ξεκινήσει να πουλά φυσικό αέριο σε ρούβλια στις «μη φιλικές χώρες» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις για την τιμή του φυσικού αερίου σε Μ. Βρετανία και Ολλανδία, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωσε πως η Ρωσία θα ξεκινήσει να πουλά φυσικό αέριο σε ρούβλια στις «μη φιλικές χώρες» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νομοθεσία που θα θεσπίσει ελάχιστα επίπεδα αποθεμάτων του καυσίμου.
Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και πριν από τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) στην Ολλανδία το συμβόλαιο φυσικού αερίου είχε αυξηθεί πάνω από 10%, ενώ πλέον η αύξηση βρίσκεται λίγο κάτω από την ποσοστιαία δεκάδα (9,75%), με τιμή 108,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αντίστοιχα, για το βρετανικό συμβόλαιο οι αντίστοιχοι αριθμοί κυμαίνονται στο 13,33% και στις 264,74 πένες ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες.
Την ίδια ώρα, δεν παρατηρείται ίδια αύξηση της τιμής για το αμερικανικό συμβόλαιο, το οποίο μέχρι πριν από λίγη ώρα κυμαινόταν στο +0,66%.
Ο Πούτιν «στριμώχνει» τις χώρες της Ευρώπης μέσω της πληρωμής σε ρούβλια
Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη (23/3) ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έδωσε, μάλιστα, προθεσμία μίας εβδομάδας στις Αρχές της χώρας του προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το νέο σύστημα σε ρούβλια.
«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν» είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας πως πρόκειται για μια αντίδραση στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν «μέσα σε μία εβδομάδα» το νέο σύστημα, που πρέπει να είναι «σαφές, διαφανές» και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών, περιλαμβανομένης «της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος».
Η ανακοίνωση αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και το δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν «παγώσει» περίπου 300 δισ. δολάρια ρωσικών αποθεματικών στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε «κλοπή».
«Είναι σαφές πως το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα για εμάς», είπε ο Πούτιν.
Ως τώρα, οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες παρέμεναν αλώβητοι από τις βαριές δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Η Ουάσιγκτον διέταξε εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Όμως, το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει προς την Ευρώπη, η οποία εξαρτάται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τη Μόσχα.
Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ενδέχεται να συζητηθεί η απόφαση της Ρωσίας να γίνεται η πληρωμή σε ρούβλια
«Αυτό μπορεί να συζητηθεί», είπε η πηγή αυτή. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες ενδέχεται επίσης να εξετάσουν αν το αίτημα της Μόσχας θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
Φυσικό αέριο: Στόχος της ΕΕ η απεξάρτηση από τη Ρωσία
Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για συντονισμένες προμήθειες φυσικού αερίου για λογαριασμό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στόχος η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρωπαϊκής ηπείρου και η μείωση της εξάρτησής της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, σχέδιο το οποίο οι «27» αναμένεται να εγκρίνουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται πως, πριν από μερικές ημέρες, και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε μιλήσει για την αυτονομία της ΕΕ, τονίζοντας πως «εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ισχυροί».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στο φόρουμ της Αττάλειας στην Τουρκία, είχε σημειώσει ότι η αυτονομία της ΕΕ δεν έχει σχέση μόνο με τον στρατό. «Αυτονομία σημαίνει όχι τόσο πολλή εξάρτηση» ανέφερε, και τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η ΕΕ να εξαρτάται από το ρωσικό αέριο.
Επίσης, στο φόρουμ στο οποίο είχε μιλήσει, ο Μπορέλ είχε επισημάνει ότι «η στρατηγική αυτονομία δεν έχει να κάνει με την οικοδόμηση ευρωπαϊκής στρατιωτικής συμμαχίας και την αποσύνδεση από το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι και θα παραμείνει ο τρόπος διαβεβαίωσης της εδαφικής άμυνας στην Ευρώπη, για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».