Γεωργαντάς στα Παραπολιτικά 90,1: Δεν διαφαίνεται ζήτημα επισιτιστικής επάρκειας στην Ελλάδα - Ομαλή η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στην εκπομπή «Secret» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο
Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει κάνει παρεμβάσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση για τους καταναλωτές, πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο υπουργός τόνισε ότι μετά τον Ιούλιο θα υπάρξει ελάφρυνση για όλους μετά το πλαφόν στην τιμή, ενώ σε ότι αφορά τους αγρότες είπε ότι υπήρχε κάλυψη έως 80% στην ρήτρα αναπροσαρμογής. Στο ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο παρατηρείται σταθεροποίηση και μικρή αποκλιμάκωση των τιμών. Τόνισε πως γίνονται έλεγχοι, βεβαιώνονται πρόστιμα και όπως είπε το επόμενο διάστημα θα γίνει χρήση της διάταξης για δημοσιοποίηση των ονομάτων για όσους αισχροκεδρούν. Αναφερόμενος στον τομέα ευθύνης του ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως η κοινή αγροτική πολιτική στην ΕΕ πρέπει να υφίσταται και τόνισε πως έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την αναγκαιότητα αυξημένης γεωργικής παραγωγής.
Ολόκληρη η συνέντευξη - Τι είπε ο κ. Γεωργαντάς:
Για τα νέα μέτρα για το ρεύμα
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία πάρα πολύ νωρίς έχει κάνει παρεμβάσεις συγκεκριμένες στα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης και βεβαίως στους λογαριασμούς του ρεύματος με εκπτώσεις οι οποίες έγιναν από τότε στα τιμολόγια. Στη συνέχεια είχαμε τα καινούργια μέτρα που ανακοινώθηκαν το χειμώνα και βεβαίως είμαστε συνέχεια σε μια παρακολούθηση της δυναμικής αυτής διαδικασίας μη ξέροντας ούτε το μέγεθος ούτε το χρόνο τον οποίο θα επεκταθεί αυτή η κρίση. Και βεβαίως αναμένοντας την όποια ευρωπαϊκή συνολική λύση για το ζήτημα η οποία δυστυχώς όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει έχει καθυστερήσει, εμείς προχωρήσαμε και ουσιαστικά ιδρύσαμε ένα ταμείο ενεργειακής μετάβασης και δώσαμε επιδοτήσεις, είμαστε οι πρώτοι στην ΕΕ που το κάναμε, προσπαθώντας να μειώσουμε την επιβάρυνση των καταναλωτών μας. Δεν αργήσαμε, είμαστε συνεχώς πάνω από το πρόβλημα και ερχόμαστε τώρα με μια παρέμβαση η οποία έχει αναδρομικότητα και έχει και προοπτική για τον επόμενο χρόνο οπότε νομίζω ότι έχουμε πλέον μια συνολική παρέμβαση η οποία θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ερωτηθείς αν περιλαμβάνεται ο αγροτικός τομέας στα νέα μέτρα
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ως προς τον αγροτικό τομέα καλυπτότανε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για πολλούς μήνες. 50% για τους δύο μήνες Ιανουαρίου–Φεβρουαρίου στους οποίους δεν υπήρχε ιδιαίτερη κατανάλωση γιατί δεν λειτουργούν τα αρδευτικά δίκτυα και στη συνέχεια πάλι το 80% με τις τελευταίες ανακοινώσεις που είχανε γίνει πριν από δύο μήνες. Τώρα βεβαίως όλοι οι καταναλωτές αλλά βεβαίως και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας θα έχουν μετά τον Ιούλιο αυτή την καθολική ελάφρυνση το οποίο θα υπάρξει στην τιμή.
Αναφορικά με την εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Δυο πράγματα πρέπει να γίνονται για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα επισιτιστικής επάρκειας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά συνολικά σε όλη την Ευρώπη. Το ένα είναι να λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα, να λειτουργεί το ενωσιακό εμπόριο, να λειτουργεί το διεθνές εμπόριο και το δεύτερο να υπάρχει η παραγωγική δραστηριότητα, να πάει καλά η καλλιεργητική περίοδος στη χώρα μας και να πάει καλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και για τα δύο αυτά στοιχεία είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι, λειτουργεί πάρα πολύ καλά και η εφοδιαστική αλυσίδα και μάλιστα λειτουργεί διευρυμένη. Για παράδειγμα η Σερβία χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ και η οποία είχε αναστείλει για ένα διάστημα τις εξαγωγές σιταριού και αραβόσιτου προφανώς θέλοντας να δει τις ανάγκες της, από προχθές ανέστειλε αυτή την απαγόρευση και πλέον γίνονται εξαγωγές και από τη Σερβία και γίνεται και προς τη χώρα μας. Και γίνονται βεβαίως από την Βουλγαρία, από τη Ρουμανία, από τη Γερμανία γίνονται από πάρα πολλές χώρες οπότε η όποια ποσότητα από συγκεκριμένα προϊόντα που εισαγότανε από τη Ρωσία και από την Ουκρανία, από την Ουκρανία κυρίως γιατί η Ρωσία συνεχίζει και κάνει εξαγωγές πολλές από τις οποίες φτάνουν και στη χώρα μας συνεχίζει και γίνεται. Είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Δημητριακών και παρακολουθώ και τους ελλιμενισμούς που γίνονται και τα φορτηγά που έρχονται. Παράλληλα όμως είναι μια καλλιεργητική περίοδος η οποία αυτή τη στιγμή δείχνει στοιχεία ότι θα ειναι μια πολύ παραγωγική χρονιά για όλους τους αγρότες μας. Προσπαθήσαμε να τους ενισχύσουμε σε σχέση με το αυξημένο κόστος παραγωγής δηλαδή σε ένα μήνα θα προστεθούν στην ελληνική αγορά και οι φετινές σοδιές και σε μαλακό και σε σκληρό σιτάρι. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα καμιά ανησυχία τουλάχιστον στο ευρωπαϊκό πεδίο.
Αναφορικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και πως θα αντιμετωπιστούν
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Υπάρχει βεβαίως επάρκεια αλλά υπήρχε μια πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών σε αρκετά προϊόντα και αυτό είχε ξεκινήσει ήδη
από το Φθινόπωρο λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους παραγωγής και επιδεινώθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τις τελευταίες 15-20 ημέρες παρατηρείται αρχικώς μια σταθεροποίηση των τιμών αυτών και μικρή σχετική αποκλιμάκωση. Ας ελπίσουμε να συνεχιστεί έτσι ώστε όσο πιο γρήγορα να επανέλθουμε στα προηγούμενα επίπεδα. Σε σχέση με τη διάταξη για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων οι οποίες αισχροκερδούν , πρώτον για το ποιος έχει κέρδος μη θεμιτό προβλέπεται μια συγκεκριμένη διάταξη του υπουργείου ανάπτυξης και η σύγκριση γίνεται με τα επίπεδα του Σεπτέμβριου του 2021. Καταλαβαίνετε ότι το σημαντικό είναι το κόστος αγορά ενός προϊόντος και βεβαίως η πώλησή του. Γίνονται πολλοί έλεγχοι, έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις το προηγούμενο διάστημα, θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει και χρήση της διάταξης για τη δημοσιοποίηση αυτών των περιπτώσεων οι οποίες με βάση το νόμο πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Να ξεκαθαρίσω ότι σε δύο περιπτώσεις γίνονται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν είτε αυτές στις οποίες βεβαιώνεται πρόστιμο πάνω από 50 χιλιάδες €, είτε σε αυτές που ασχέτως ποσού τους έχουν βεβαιωθεί δύο παραβάσεις αυτό το διάστημα. Άρα περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε τα αποτελέσματα των ελέγχων και αν υπάρχει περίπτωση δημοσιοποιήσεως αλλά με βάση και την πλατφόρμα για τα αποθέματα την οποία έχουμε δημιουργήσει και μπορεί να γίνεται η παρακολούθηση της ροής των εμπορευμάτων νομίζω ότι πολύ εύκολα θα διαπιστώσουμε όλες αυτές τις περιπτώσεις.
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Είναι μια περίοδος με έκτακτες συνθήκες και βεβαίως εδώ πρέπει να προστατεύσουμε τον καταναλωτή. Δεν είναι μόνο παράνομο να αισχροκερδεί κάποιος μια τέτοια περίοδο είναι και τελείως ανήθικο. Είχαμε πρόστιμα πολύ μεγάλα ένα πρόστιμο 650 χιλιάδες που επιβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ αλλά δεν αρκεί το πρόστιμο για αυτό προχωρήσαμε στη διάταξη περί δημοσιοποίησης των ονομάτων. Νομίζω όμως ότι ήδη έχουν περάσει αυτά τα μηνύματα στην αγορά, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας και όποια δικαιολόγηση όποιας αυξημένης τιμής κάποια στιγμή νομίζω ότι δεν υφίσταται πλέον με την έννοια ότι κάποια προϊόντα βρίσκονται προς πώληση με αγορές που είχανε γίνει το Φθινόπωρο άρα δεν δικαιολογείται μεγάλη τους τιμή οπότε αυτά εξετάζονται, εξακριβώνονται και όπου πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα αυτό θα γίνει.
Αναφορικά με τα πρόβλημα που υπάρχει με τους εργάτες γης
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Παρακολουθούμε την υπόθεση αυτή πολύ επισταμένα σε συνεννόηση με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μας απασχολεί πάρα πολύ. Έχουμε θεσμοθετήσει ένα πλαίσιο το οποίο διευκολύνει πάρα πολύ τους εργάτες γης στο να έρθουν και να εργαστούν στη χώρα μας. υπάρχει έξω από την εξαίρεση, την κατά παρέκκλιση διαδικασία η οποία εφαρμόστηκε πέρυσι και φέτος επειδή λόγω κορονοϊού ήταν δύσκολο να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες όπως γνωρίζαμε το προηγούμενο διάστημα διευκολύναμε αγρότες μας
για να πάρουν εργατικά χέρια. Και βεβαίως με νόμο από αυτή την κυβέρνηση που πλέον έχει κατατεθεί πλέον οι άδειες αυτές είναι 5ετούς διάρκειας, με το ίδιο παράβολο που μέχρι τώρα δινόταν η άδεια για ένα μόνο χρόνο. Ο κ. Μηταράκης έχει επισκεφτεί κάποιες χώρες έτσι ώστε να υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες που να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την είσοδο αγροτών γης για να μπορέσουμε να μας βοηθήσουν την περίοδο αυτή. Βεβαίως υπάρχουν οι ίδιες ανάγκες σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες οπότε εμείς το θεσμικό πλαίσιο το διευκολύναμε και το κάναμε όσο πιο απλό γίνεται για να υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Δυστυχώς τα τελευταία αρκετά χρόνια δεν βλέπουμε έλληνες εργάτες γης. Στην βόρεια Ελλάδα υπάρχουν από συγκεκριμένες χώρες εργάτες γης που έρχονται το καλοκαίρι, το καλό είναι ότι πολλά χρόνια έρχονται στους ίδιους εργοδότες οπότε είναι πιο ομαλή η εξέλιξη των πραγμάτων. Στα νησιά υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα γιατί πολλές φορές έρχονται για να δουλέψουν ως εργάτες γης αλλά τους προσφέρονται και άλλες ευκαιρίες να εργαστούνε ίσως σε ξενοδοχεία ή και κάπου αλλού οπότε δημιουργούνται διάφορα ζητήματα. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι ότι έχουμε απλουστεύσει πάρα πολύ το πλαίσιο, θα πρέπει να είναι βεβαίως και οι αμοιβές τους ελκυστικές γιατί έχουν τις ίδιες προτάσεις και από Ισπανία και από Ιταλία. Είμαστε σε συνεννόηση με τους αγρότες μας για να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε αυτό όμως που πρέπει να γίνει είναι οργανωμένα να προσκληθούν αυτοί οι εργάτες γης από τις χώρες που αναφέραμε να γίνει μια πρώτη αρχή και στη συνέχεια να υπάρχει ροή που πρέπει να υπάρχει. Στους εργάτες γης υπάρχει μια διαφοροποίηση δεν μπορούν να έχουν καθ’ όλο το χρόνο άδεια διαμονής, υπάρχει ένα διάστημα που πρέπει να γυρνάνε στη χώρα τους και να επιστρέφουν. Δημιουργήσαμε ένα πολύ απλουστευμένο και εύκολο θεσμικό πλαίσιο για να διευκολύνουμε κάθε τέτοια επιλογή των εργοδοτών.
Αναφορικά με την κοινή αγροτική πολιτική
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Η κοινή αγροτική πολιτική πρέπει να υφίσταται, πρέπει να αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια για να ξέρουμε ακριβώς και τις προτεραιότητες, τις αναγκαιότητες και τις εκκρεμότητες. Υπήρξε ένα μεταβατικό στάδιο ’21-’22, αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μια συζήτηση με βάση τα νέα δεδομένα . Υπάρχουν δεδομένα που δημιουργήθηκαν από δύο ανάγκες, το ένα ήταν το δεδομένο των κλιματικών αλλαγών το οποίο βεβαίως έχει γίνει έντονο τα τελευταία δύο χρόνια. Ήταν βεβαίως ο κορονοϊός που ήταν μια περίσταση που δημιούργησε δυσλειτουργίες και την ανάγκη να υπάρχει μια αναστολή των κοινών πολιτικών και τώρα υπάρχει μια άλλη αναγκαιότητα η οποία συζητείται ήδη από τα ευρωπαϊκά όργανα, είναι η αναγκαιότητα για αυξημένη παραγωγή. Μέσα σε αυτή την αναγκαιότητα υπάρχει το μέχρι τώρα μέτρο της αγρανάπαυσης το οποίο μπορεί να ανασταλεί και δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να εκμεταλλευτούν όλες τις διαθέσιμες εκτάσεις άσχετα από την υπαγωγή τους στο μέτρο. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα της πολιτικής την οποία πλέον
θέλει να ακολουθήσει η ΕΕ ακριβώς επειδή ενδιαφέρει και η παραγωγή για να μην έχουμε ζητήματα επισιτιστικής επάρκειας. Έχουν γίνει οι παρατηρήσεις στο στρατηγικό σχέδιο που κατέθεσαν όλα τα κράτη μέλη, εμείς στείλαμε απαντήσεις στις παρατηρήσεις που μας γίνανε τις τελευταίες μέρες, υπάρχει ένα συμβούλιο υπουργών το επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι θα βρούμε το δρόμο μας συνδιαμορφώνοντας μια κοινή αγροτική πολιτική η οποία θα λάβει υπόψη της και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί αλλά χωρίς να υπάρχει απόκλιση από τους κεντρικούς στόχους οι οποίοι ήδη έχουν προκαθοριστεί για το ’23-’27. Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει.
Αναφορικά με τη ρύθμιση για τον συμψηφισμό των χρεών των αγροτών για να μπορούν να πάρουν τις επιδοτήσεις
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Έχει προχωρήσει, έχει ψηφιστεί η συγκεκριμένη αυτή διάταξη. Προχωράει, γίνεται με έναν τρόπο που τον κεντρικό έλεγχο τον έχει το υπουργείο Οικονομικών γιατί με αυτό τον τρόπο συμψηφίζονται οφειλές των αγροτών ως φυσικά πρόσωπα ή ως συνεταιρισμών προς το δημόσιο οπότε προχωράει και βεβαίως θα εκκαθαριστούν μέσα από αυτή τη διαδικασία πολλές οφειλές συνεταιρισμών και αγροτών για να μπορούν να δραστηριοποιηθούνε ελεύθερα.