Ο φόβος του οικονομικού κραχ «σκεπάζει» Ευρώπη και ΗΠΑ
Με κομμένη την ανάσα οι αγορές
Σοκ στις ΗΠΑ από τις εικόνες με ράφια των σουπερμάρκετ άδεια από βρεφικό γάλα η εφοδιαστική κρίση οδηγεί τον Μπάιντεν να στραφεί στις εισαγωγές βρεφικού γάλακτος κίνηση πρωτοφανής την ώρα που οι ΗΠΑ παράγουν το 98% του γάλακτος που καταναλώνουν.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του mega «Οικογένειες διανύουν έως και 160 χιλιόμετρα προσπαθώντας να βρουν βρεφικό γάλα» δήλωσε χαρακτηριστικά μέλος του Κογκρέσου, Ράντι Φίστρα.
Είναι σημάδια της επερχόμενης κρίσης που ήδη σκεπάζει τον πλανήτη λένε οι ειδικοί.
Ο Μπάιντεν υπόσχεται να επιτραπεί στους πιο φτωχούς γονείς ποικιλία στο βρεφικό γάλα μέσω κουπονιών και καλεί την αρχή ανταγωνισμού να πολεμήσει την κερδοσκοπία.
Οι πολίτες της χώρας περιμένουν το διάγγελμα του προέδρου τους να δώσει λύσεις.
Την ίδια ώρα οι G7 φοβούνται και την έλλειψη σιτηρών.
Ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης βάζει σε συναγερμό την Ευρώπη και την Αμερική.
«Να σταματήσει ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τους Ρώσους» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
«Στο λιμάνι της Οδησσού είναι μπλοκαρισμένη μια τεράστια ποσότητα σιτηρών, που υπολογίζονται σε 25 εκατομμύρια τόνοι, το οποίο σημαίνει φαγητό για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που το χρειάζονται επειγόντως» ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός, Αναλένα Μπέρμποφγκ.
Την επίπτωση της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία βλέπουν οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο στις τιμές των σιτηρών, των ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων.
«Ανησυχώ βαθιά, ειδικότερα για τους κινδύνους ο λιμός να επεκταθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου εξαιτίας της δραματικής κατάστασης επισιτιστικής ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουντέρες.
Το «χαρτί» των πυρηνικών παίζει ο Πούτιν
Αυτά που φοβούνται οι πολιτικοί επιβεβαιώνουν ήδη οι αγορές που κινήθηκαν πτωτικά για έκτη ημέρα με το επερχόμενο κράχ να έχει ρίξει βαριά την σκιά του Την ίδια ώρα ο εφιάλτης του πυρηνικού χτυπήματος αναζωπυρώνεται.
«Η κατάσταση μπορεί να φτάσει μέχρι και σε κάποιου είδους πυρηνική κρίση, διότι η ρωσική ηγεσία δεν έχει τίποτε να χάσει» δήλωσε ο Ρώσος φιλόσοφος, Γκρεγκ Γιούντιν.
Την αίσθηση της παγκόσμιας κοινότητας επιβεβαίωσε και ο Μεντβέντεφ που προειδοποίησε τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία ίσως φέρει πυρηνικό πόλεμο.