Ο χειμώνας αναμένεται να είναι «βαρύς», ενόψει του ενεργειακού «εφιάλτη», που «ρίχνει» την σκιά του στην Ευρώπη. Έτσι, οι Βρυξέλλες αναζητούν λύσεις για τις αυξημένες τιμές και οι προτάσεις στο τραπέζι είναι πολλές.

Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία και άλλες χώρες πλέον επίσημα ζητούν την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς σήμερα πληρώνουμε ακριβά το ρεύμα, λόγω της αυξανόμενης τιμής του φυσικού αερίου.

Όπως τόνισε ο Αυστριακός Καγκελάριος, πρέπει να «σταματήσει αυτή η τρέλα» να καθορίζει ο Πούτιν πόσο θα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι το ρεύμα τους. Οι Βρυξέλλες αρχίζουν πλέον να βλέπουν θετικά την πρόταση αυτή και αναμένεται να συζητηθεί σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας.

Οι αυξανόμενες τιμές του ηλεκτρικού έχουν επιβαρύνει σημαντικά τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, λόγω των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρή δημοσιονομική τρύπα.

Ανησυχητική ήταν και η έκθεση της τράπεζας HSBC σύμφωνα με την οποία θεωρείται «αναπόφευκτη» η ύφεση στην ευρωζώνη λόγω της ενεργειακής ακρίβειας.