Με το δείπνο προς τιμήν του πρώην πρόεδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ξεκίνησαν οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου «The Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά ο Economist και το powergame.gr.

Στην ομιλία του ο Φρανσουά Ολάντ, αναφέρθηκε στη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, το ρόλο της ΕΕ απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, την νέα μορφή του ΝΑΤΟ μετά την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας, τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα.

«Θα είμαστε πάντα φίλοι της Ελλάδας, ανεξαρτήτως του ονόματος του προέδρου της Γαλλίας» διεμήνυσε ο Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία που παρέθεσε ως επίτιμος καλεσμένος στο άνοιγμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit».
5674175
 

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση, τόνισε ότι πρέπει να προωθηθεί η απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, για το οποίο θα πρέπει να μπει ανώτατο όριο στην τιμή του. 

Ο Ολάντ αναφέρθηκε και στην Τουρκία, προειδοποιώντας πως θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική έξι ετών. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα μέρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί σύνορα» είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει και στον Ερντογάν να ασκηθεί πίεση».


Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

«Σήμερα η Ευρώπη ζει μία διαδοχή κρίσεων», επεσήμανε ο κ. Ολάντ, αναφερόμενος πρώτα στην κρίση της ευρωζώνης, μετά στην κρίση με τα μεταναστευτικά ρεύματα, την πανδημία και τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία και η εκτίναξη των τιμών ενέργειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα πρέπει να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη και τη στιβαρότητα της Ευρώπης», ενώ τόνισε: «Σήμερα δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».

«Η Ευρώπη κατάφερε να υπερκεράσει πολλούς κλυδωνισμούς» ανέφερε ο κ. Ολάντ, αναρωτώμενος ωστόσο αν η συνεκτική και αλληλέγγυα θέση που έχει κρατήσει η ΕΕ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αντισταθεί σε όλες αυτές τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί προς τη Ρωσία, καθώς «το κόστος των κυρώσεων για τη Ρωσία μπορεί να είναι κόστος για τις χώρες μας».

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, αναφέρθηκε στην αγορά Rafale στην οποία προχώρησε η Ελλάδα τονίζοντας ότι η Άμυνα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ άλλων ζητημάτων. 

Για την Κίνα ανέφερε ότι έχει μόνο να χάσει αν στραφεί προς την Ταϊβάν. Ο Φρ. Ολάντ αναφέρθηκε στην Τουρκία, τονίζοντας πως είναι μια χώρα που βρίσκεται καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ. «Πώς γίνεται να απειλεί μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα», διερωτήθηκε. 

Οι κίνδυνοι για την Ευρώπη

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε αναλυτικά στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε αυτή τη φάση των εξελίξεων του πολέμου στην Ουκρανία. Πρώτος κίνδυνος, όπως είπε, είναι να βρεθούν χώρες που θα ζητήσουν την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, επισημαίνοντας πως η Ουγγαρία ήδη έχει αναπτύξει μία τέτοιου είδους θέση. Αναφέρθηκε και στην Ιταλία, σημειώνοντας πως αν κερδίσει τις εκλογές η παράταξη της δεξιάς, έχει ήδη εκδηλώσει την επιθυμία για άρση μερικών κυρώσεων.

Ως δεύτερο κίνδυνο, αναφέρθηκε στην κόπωση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, με κάποιους από τους συμπολίτες μας να θεωρούν πως πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος.

Τρίτος κίνδυνος, είπε, είναι τα κράτη-μέλη που δυσκολεύονται να δεχθούν τις επιπτώσεις του πολέμου και θέλουν να αμβλύνουν την πίεση προς τη Ρωσία.

«Σε αυτό το πνεύμα της αντίστασης που έχουμε επιδείξει, ελπίζουμε πως θα διατηρήσουμε αυτή τη στάση και θα καταφέρουμε να έχουμε αίσιο τέλος» συμπλήρωσε.
5674192


Οι ενεργειακές προκλήσεις για την ΕΕ

Εν όψει και της αυριανής συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας, αναφέρθηκε σε τρείς προκλήσεις: Η πρώτη, ενεργειακής φύσης, «έχει να κάνει με την τιμή και την ποσότητα. Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτηση από το αέριο της Ρωσία, αναζητώντας άλλες μορφές ενέργειας».

Σημείωσε πως θα πρέπει «να βάλουμε ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και να κάνουμε ανακατανομή της ενέργειας». Αναρωτήθηκε, ωστόσο, αν η Ευρώπη μπορεί να συμφωνήσει σε αυτά τα μέτρα;

Η δεύτερη πρόκληση, όπως είπε, είναι «οικονομικής και δημοσιονομικής φύσης». «Τα περισσότερα κράτη-μέλη, καλούνται τώρα να κάνουν περαιτέρω δαπάνες, είτε για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά με επιδοτήσεις, είτε για να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Τα δημόσια οικονομικά θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο. Η ΕΚΤ αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο. Αυτό θα έχει επίπτωση στα δάνεια που έχουν πάρει κράτη-μέλη και καταναλωτές».

Και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει η ΕΕ να δράσει. Ίσως να εγκαθιδρύσει ένα πλαίσιο αποδεκτό από όλους. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη για την ΕΕ να βοηθήσει αυτή τη μετάβαση

Η τρίτη πρόκληση, τέλος, είναι στρατιωτικής φύσης, τόνισε. Η Ευρώπη επεσήμανε αναφερόμενος στη Ρωσία, κατάλαβε πως η οικονομική ευημερία δεν συνάδει με τη στρατιωτική δύναμη. «Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε πως μπορούμε να ανοίξουμε εμπορικά τα σύνορά μας με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, αυτές θα υιοθετήσουν τους κανόνες της δημοκρατίας» σημείωσε.

«Η Ευρώπη να αναπτύξει την άμυνά της»


Ο επίτιμος προσκεκλημένος του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» αναφέρθηκε τέλος εκτενώς στην ανάγκη η Ευρώπη να «αναπτύξει την άμυνά της». Όπως είπε: «Η άμυνα της Ευρώπης εντός του ΝΑΤΟ μπορεί αν είναι πολύ αξιόπιστη, να έχει δυναμικό και να χαίρει σεβασμού».

Αναφέρθηκε στις δαπάνες ύψους 100 δισ. ευρώ της Γερμανίας, προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα καταβάλλει μία σημαντική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση». «Και όχι μόνο αγοράζοντας τα Rafale», πρόσθεσε χαριτολογώντας. Ενώ σημείωσε πως είναι ο ρόλος του γαλλογερμανικού άξονα, που έχει κοντινή σχέση αυτή τη στιγμή, να δυναμώσει τον αμυντικό δεσμό μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Χαρακτήρισε δε, θετικό στοιχείο την ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στο γεγονός πως οι ΗΠΑ, επί Ομπάμα και Τραμπ, βρίσκονταν «σε φάση απόσυρσης» τα τελευταία χρόνια, αλλά και πως ο Τζο Μπάιντεν στην αρχή της θητείας του είχε στραφεί περισσότερο προς την Κίνα (παρά στον ρωσικό κίνδυνο).
20220908211454_R6SG1535


Η καλή και η κακή λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας

5674115
Ως προς τον πόλεμο της Ουκρανίας, ανέφερε πως η πρώτη δυνατή λύση είναι να έχουμε ένα πάγωμα της σύρραξης, ένα στάτους-κβο. Αν όμως, είπε, σήμερα παγώσει η σύρραξη και προβούμε σε έναν κανονισμό όπως αυτός του Μινσκ, αυτό θα σημαίνει ότι ο Πούτιν κέρδισε τον πόλεμο και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν τότε το παράδειγμα της Ρωσίας.

«Η άλλη επιλογή», τόνισε, «είναι να διασφσλίσουμε ότι ο Πούτιν θα δεχθεί πιέσεις. Αυτό θα επιτευχθεί με περαιτέρω κυρώσεις προς την Ρωσία, στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές», ενώ όλα αυτά θα έχουν επίπτωση και στην στάση που θα τηρήσει η Κίνα.

Αν μεν επικρατήσει το πρώτο σενάριο, «τότε και η Κίνα μπορεί να στραφεί στην Ταίβάν, μιμούμενη τη Ρωσία«. Αν όμως επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, «τότε η Κίνα θα ξέρει πως έχει μόνο να χάσει αν στραφεί (στρατιωτικά) εναντίον την Ταϊβάν».


Δένδιας σε Ολάντ για Τουρκία - «Η Ελλάδα βασίζεται στη συμμαχία με τη Γαλλία»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απηύθυνε ομιλία στο πάνελ με τίτλο: «Η Ευρώπη σε ταραγμένους καιρούς – να πάμε το όραμα της ενότητας και της αλληλεγγύης στο επόμενο επίπεδο».

Με σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Economist και το powergame.gr και απευθυνόμενος προς το τιμώμενο πρόσωπο, τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα δεχτεί κανενός είδους αναθεωρητισμό και πως προσβλέπει στη συμμαχία με την Ευρώπη και τη Γαλλία.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας, στην αρχή της ομιλίας του, αφού καλωσόρισε τον Φρανσουά Ολάντ στη Θεσσαλονίκη, τόνισε καταχειροκροτούμενος ότι «δεν ξεχνάμε τη βοήθεια που μας προσφέρατε». «Η αλληλεγγύη και η ενότητα που διδάξατε κύριε πρόεδρε είναι στοιχεία που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη ακόμα περισσότερο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις» πρόσθεσε.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε μια τεράστια δοκιμασία για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όμως από αυτή την κρίση, όπως και άλλες το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βγαίνει πιο ενισχυμένο» επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως «η πατρίδα μας, η Ελλάδα συνέβαλε σε αυτό, στο πλαίσιο των αξιών μας που είναι συνδεδεμένο με το διεθνές δίκαιο αντιμετωπίζουμε και την ενεργειακή κρίση».
5674167
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «η Ελλάδα απορρίπτει τις απειλές (σ.σ. από την Τουρκία) και καλούμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ να κατανοήσουν το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας». Σε αυτό το σημείο, ο Νίκος Δένδιας απευθύνθηκε και πάλι προς τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, λέγοντα πως προ ημερών είχε τη χαρά να φιλοξενήσει τη Γαλλίδα ομόλογό του «κι επανέλαβα μπροστά της ότι η Ελλάδα βασίζεται στη συμμαχία και τη σχέση που έχει με τη Γαλλική Δημοκρατία. Κι έχω να πω ξεκάθαρα ότι η απάντησή μας στις προκλήσεις που δεχόμαστε είναι μια απάντηση σύγχρονης, ισχυρής δημοκρατίας που απορρίπτει τους αναθεωρητισμούς από οπουδήποτε κι αν προέρχονται». Ενώ κατέληξε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προσβλέπει «σε ένα ευρωπαϊκό κοινό μέλλον με ομόνοια και αλληλεγγύη».

Καλογηράτος: Να επενδύσουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς εξάρτηση από τρίτους

Την οπτική του κόσμου της επιχειρηματικότητας και ειδικά της ελληνικής ναυτιλίας απέναντι στις σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις, την ανάγκη αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και την επιμονή στον ορίζοντα της πράσινης μετάβασης, παρουσιάσε ο CEO της Capital Product Partners L.P. κ. Γεράσιμος Καλογηράτος.

Για ένα «τέλος εποχής», μίας εποχής όπου υπήρχε σταθερότητα, αυξανόμενη ευμάρεια και ειρήνη στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο κ. Τζέρι Καλογηράτος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Capital Product Partners L.P., στην ομιλία του, που ακολούθησε εκείνη του επίτιμου καλεσμένου της διοργάνωσης, τέως προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά την έναρξη του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καλογηράτος αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από τις ελλείψεις φυσικού αερίου, την ανάγκη ανασύνταξης, επιχειρηματιών και κυβερνήσεων. Αναφορικά με την αντίδραση της ΕΕ, διαπίστωσε ότι «ο χρόνος έχει πια τελειώσει», πως η ΕΕ «πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να κινείται συντονισμένα και αποφασιστικά» αλλά και «να βρει τρόπους να συζητά και να αποφασίζει και να αντιμετωπίζει κρίσεις».

Οι υψηλές τιμές είναι εδώ για να μείνουν παραπάνω από έναν χειμώνα

Ο κ. Καλογηράτος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και, όπως είπε, είναι μεγαλύτερες απ’ όσες θα μπορούσαμε να φανταστούμε έναν χρόνο πριν. Σημείωσε πως σε συνομιλίες του με σειρά εταιρειών-κολοσσών ενέργειας και κοινής ωφελείας απ’ όλη την Ευρώπη, πολλές από τις οποίες πλέον «χρεοκοπημένες ή στα όρια χρεοκοπίας, και έχουν κρατικοποιηθεί» ήταν έκδηλη η αγωνία πώς θα καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες τους με τις στρόφιγγες του ρωσικού αερίου κλειστές.
20220908204851_R6SG1157
Είπε άλλωστε ότι είναι «κοινό μυστικό» στη βιομηχανία παραγωγής LNG, ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια και ως ότου κατασκευαστούν νέες υποδομές υγροποίησης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλα μέρη της Ευρώπης και του κόσμου, δεν θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο μέσω της οδού του LNG, αφού το LNG που υπάρχει τώρα σε προσφορά, είναι κατά βάση πεπερασμένη ποσότητα. Κατά συνέπεια, τόνισε, «οι υψηλές τιμές είναι εδώ για να μείνουν παραπάνω από ένα χειμώνα και θα συνοδεύονται παραπάνω από μία φορές, με πιθανές ελλείψεις κατά την κορύφωση της ζήτησης». Ο αντίκτυπος, άλλωστε θα χτυπήσει και τη βιομηχανία το ίδιο βαριά, αν όχι περισσότερο από τον καταναλωτή, σχολίασε, επισημαίνοντας ότι «σε αυτό το σημείο, η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία παίζει κρίσιμο ρόλο».

Και αυτό γιατί οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων ελέγχουν περισσότερο από 1 στα 4 πλοία μεταφοράς LNG. Άλλωστε, επεσήμανε, «ελληνόκτητα πλοία επαναεροποίησης του LNG ετοιμάζονται να δέσουν στη Γερμανία και να δώσουν την πολυπόθητη δυνατότητα να εισάγει δια θαλάσσης, σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου για το χειμώνα«.

Να μην αφήσουμε το πλεονέκτημα και το know how να πέσουν σε ξένα χέρια

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Capital Product Partners L.P. αναφέρθηκε και στις διαπιστώσεις που μας βοήθησε να κάνουμε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πρώτον, πόσο ευάλωτη παραμένει η ειρήνη και η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρώπη. Δεύτερον, ανέδειξε την ανάγκη «να ανασυνταχθούμε, επιχειρηματίες και κυβερνήσεις, και να αναδείξουμε τις βιομηχανίες στις οποίες έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και έχουμε δημιουργήσει στρατηγικό κεφάλαιο», όπως είναι η ελληνόκτητη ναυτιλία.

Η τελευταία, καθώς και η ασφάλεια προμήθειας σε τρόφιμα, πρώτες ύλες και ενέργεια, πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην αφήσουμε αυτό το πλεονέκτημα και το know how να χαθεί ή να πέσει σε ξένα χέρια, προειδοποίησε.
20220908204327_R6SG1106

Τρίτον, είπε χαρακτηριστικά, «να σκεφτούμε την αυτάρκεια της Ευρώπης, πρώτα σε ενέργεια αλλά και σε άλλους στρατηγικούς πόρους, που θα μας διασφαλίσουν ανεξαρτησία και αυτάρκεια στο μέλλον». Αναφέρθηκε στον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, στην παραγωγή μικροτσίπ και τις πρώτες ύλες για την παραγωγή και διύλισή τους, προειδοποιώντας πως η Κίνα «είναι ήδη μπροστά, ιδιαίτερα στις πρώτες ύλες, και δημιουργεί καταστάσεις μονοπωλίου».

Σχετικά με την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, υπογράμμισε ότι: «Απαιτείται τολμηρή κοινή πολιτική στην εξασφάλιση ενέργειας βραχυπρόθεσμα, αλλά και στη χάραξη ενεργειακής αυτονομίας για όλη την Ευρώπη μέσω ενός κοινού σχεδίου. Που θα εξασφαλίσει τις απραίτητες διασυνδέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τη διανομή της ενέργειας, όπως καλύτερες διασυνδέσεις αγωγών… αξιοποίηση του ευρωπαϊκού στόλου για θαλάσσια μεταφορά ενέργειας, αλλά και εκμετάλλευση των ΑΠΕ και της πυρηνικής ενέργειας, με παραγωγή εκεί που υπάρχει το απαραίτητο δυναμικό, αλλά κατανάλωση, εκεί που υπάρχει το έλλειμμα».

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη ενός «ενιαίου σχεδίου αντιμετώπισης του σοκ που θα υποστεί η οικονομία, με στήριξη τόσο στον καταναλωτή, αλλά και στη βιομηχανία».

Κριτική προς την ΕΕ

Ο κ. Καλογηράτος σημείωσε ότι «η Ευρώπη θα αποδείξει ότι μπορεί να κινείται συντονισμένα και αποφασιστικά. Πρέπει να παραδεχθούμε, και ο πρόεδρος Ολάντ όλα αυτά τα έχει ζήσει από πρώτο χέρι, ότι υπήρξαν στιγμές που η Ευρώπη δεν κατάφερε να απαντήσει, ούτε έγκαιρα, ούτε συντονισμένα».

«Στην τωρινή συγκυρία φοβάμαι, όπως είπε και ο ίδιος (ο κ. Ολάντ) ότι ο χρόνος έχει πια τελειώσει» συμπλήρωσε. «Εμείς που προερχόμαστε από τον κόσμο των επιχειρήσεων και κατανοούμε και την αξία της σκληρής διαπραγμάτευσης, αλλά και της έγκαιρης απόφασης, συχνά απορούμε με τις καθυστερήσεις αλλά και τη μυωπική προσέγγιση»
20220908212306_R6SG1543

Και επεσήμανε: «Η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπους να συζητά και να αποφασίζει και να αντιμετωπίζει κρίσεις. Με επίγνωση ότι είναι ένωση κυρίαρχων κρατών, αλλά και χωρίς καταστροφικούς εθνικούς εγωισμούς».

Μία μάχη όχι μόνο των κυβερνήσεων

Τέλος, επεσήμανε ότι σε αυτή τη μάχη η Ευρώπη δεν είναι μόνη και πως «ο επιχειρηματικός κόσμος, και ειδικά της εμπορικής ναυτιλίας, μπορεί και πρέπει να συμβάλλει σε αυτή και να αναλάβουμε και εμείς, κρίσιμες δεσμεύσεις». Μεταξύ αυτών, να συνεχίσει να βοηθά στην προσπάθεια να πετύχει η Ευρώπη την ενεργειακή της αυτονομία και να συμβάλλει ώστε να λειτουργούν αδιάλλειπτα οι εφοδιατικές αλυσίδες.

Επίσης, είπε, ο κόσμος της ναυτιλίας πρέπει να συνεχίσειν τις επενδύσεις στην πράσινη ναυτιλία, σε καύσιμα και τεχνολογίες, στην ανανέωση του στόλου. Σε «επενδύσεις τελικά σε ένα βιώσιμο μέλλον, χωρίς εξάρτηση από τρίτους».

Παρακολουθήστε το άνοιγμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr 



Τζιτζικώστας: Κομβικός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη

Για έναν «πολύ σημαντικό ανερχόμενο θεσμό που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην Θεσσαλονίκη, έναν τόπο ανάπτυξης που αξίζει κανείς να επενδύσει», έκανε λόγο με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Πιο αναλυτικά, όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας: «Αναβαθμίζουμε όχι μόνο τον ρόλο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας. Συζητάμε για τα θέματα που αφορούν το κοινό μας σπίτι, την ΕΕ και τις δύσκολες εξισώσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα.

Είναι γεγονός πως σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές παράλληλες προκλήσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και την κλιματική αλλαγή». Τονίζοντας τη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε πως «η Ευρώπη πρέπει να δώσει απαντήσεις και λύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για να μη μείνει κανένας πολίτης πίσω. Σε όλες αυτές τις προκλήσεις ο ρόλος περιφερειών και δήμων είναι κομβικός».

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως το 90% των δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής πραγματοποιείται από τους δήμους, τους θεσμούς που βρίσκονται πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες. «Το ευρωπαϊκό μέλλον πρέπει να χτιστεί από τη βάση προς τα πάνω με επίκεντρο τις περιφέρειες και την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της», υπογράμμισε.

Ζέρβας: Το όραμα της αλληλεγγύης περνά μέσα από τους δήμους της Ευρώπης

Τη χαρά και τιμή της Θεσσαλονίκης να φιλοξενεί το συνέδριο για άλλη μία χρονιά εξέφρασε ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κάνοντας ειδική αναφορά στο τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης, τον κ. Φρανσουά Ολάντ. «Είναι τιμή μας να υποδεχόμαστε έναν φίλο που τίμησε τη φιλία των δύο χωρών στην πιο καθοριστική στιγμή των τελευταίων δεκαετιών».

«Ο Ολάντ δεν βοήθησε μόνο εκείνες τις ώρες την Ελλάδα, συνέβαλε στη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι ενέργειες του τον κατέστησαν εγγυητή της συνοχής και αλληλεγγύης της Ευρώπης», συμπλήρωσε.
5674157

Συνεχίζοντας ο κ. Ζέρβας τόνισε πως μπορεί οι μεγάλες αποφάσεις να λαμβάνονται στο υψηλότατο επίπεδο, όμως οι κοινωνίες χτίζονται χαμηλά, στις πόλεις, χωριά περιφέρειες. Το όραμα της αλληλεγγύης περνά μέσα από τους δήμους της Ευρώπης.

Κλείνοντας, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις για την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ λέγοντας πως «οι προκλήσεις είναι συνεχείς, αν τότε ήταν η οικονομική κρίση, σήμερα έχουμε τον πόλεμο πολύ κοντά μας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία εξέλιξη που φαντάζει, ακόμη και σήμερα, αδιανόητη. Προκλήσεις όπως η ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, επισιτισμός, εμφανίστηκαν σε έναν αιώνα που η κλιματική αλλαγή θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα για την ανάπτυξη».

Εικόνες από το δείπνο προς τιμήν του πρώην προέδρου της Γαλλίας

5674139
5674142
5674141
5674028
5674050
305402999_466764625337185_320754420104254177_n__1_

5674098
5674134

5674051
5674108
5674016
5674057

5674109

Το «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» έχει στόχο να προσφέρει φρέσκιες, ισχυρές και προσανατολισμένες στη δράση πληροφορίες και προτάσεις, μέσα από μια εις βάθος συζήτηση με διεθνείς προσωπικότητες χάραξης πολιτικής, πολιτικούς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.


Το «παρών» στα πάνελ του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit», θα δώσουν σημαντικοί πολιτικοί της Ευρώπης, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των κομμάτων και 12 διακεκριμένοι CEOs μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και διεθνών funds. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει από μόνο του το υψηλό ενδιαφέρον της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για το τι μέλλει γενέσθαι, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στις επιχειρήσεις και την οικονομία, εν μέσω μίας ραγδαίας ενεργειακής και γεωπολιτικής περιδίνησης. Από το τι μπορούμε να προβλέψουμε για τις πηγές, τις τιμές και την επάρκεια της ενέργειας, έως το τι απειλές ή συνέπειες θα υπάρξουν για την πολιτική και κοινωνική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το βλέμμα στη νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση, οι διοργανωτές επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις και στα ερωτήματα αναφορικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, τον κεντρικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια. Την ίδια ώρα, θα παρουσιαστούν και έργα υποδομής και κυκλικής οικονομίας που βρίσκονται υπό εξέλιξη.

Μέσα από αυτά, το συνέδριο θα επιχειρήσει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα εξής ζητήματα:
• Πώς μπορεί η ΕΕ να ενισχύσει τον ρόλο της στις διεθνείς συγκρούσεις
• Οι επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο.
• Η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ο ρόλος της Βόρειας Ελλάδας.
• Οι ελληνικοί στόχοι και ο τρόπος εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.
• Απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τον άνθρακα: Η μεγάλη πρόκληση για την πράσινη μετάβαση.
• Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Τα διδάγματα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν επιβεβαιώσει την ενεργό συμμετοχή τους με φυσική παρουσία, μεταξύ άλλων:

• Ο Φρανσουά Ολάντ, τέως πρόεδρος της Γαλλίας. Για την ακρίβεια, ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδαςκατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, είναι το τιμώμενο πρόσωπο του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr. Προς τιμήν του, οι διοργανωτές του Συνεδρίου παραθέτουν αύριο δείπνο, με υψηλούς προσκελημένους, διακεκριμένα πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου, ξένους και Έλληνες πολιτικούς.

Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον Μάιο του 2012 έως τον Μάιο του 2017, κλήθηκε να εφαρμόσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας, ενώ ήταν σημαντικός ο ρόλος του κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη αύριο και μεθαύριο, έχει κι ένα χαρακτηριστικό συμβολισμό, με δεδομένο ότι πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα βγήκε από το καθεστώς της ενισχυμένης ευρωπαϊκής εποπτείας.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, όταν, το καλοκαίρι του 2015, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε έτοιμο το λεγόμενο Plan B για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο Φρανσουά Ολάντ είχε αναλάβει απευθείας επαφή με το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, λέγεται πως είχε πει στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό την περιβόητη φράση: «Βοήθησέ με, για να σε βοηθήσω». Ο Ολάντ ανέλαβε τότε προσωπικά σε συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ να πείσει ο ίδιος τη σκληρή Γερμανίδα καγκελάριο για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Στην περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι ήταν εκείνος που λειτούργησε καταλυτικά με όχημα το επιχείρημα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμβιβασμό και η Ελλάδα να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Τώρα, επτά χρόνια μετά, ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να ανοίξει το συνέδριο του Economist και του powergame.gr σε μια επίσης πολύ κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη. Άλλωστε το «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» πραγματεύεται το ζήτημα «Η Ευρώπη σε περίοδο ανασφάλειας: Μεταφέροντας το όραμα της ενότητας και της αλληλεγγύης στο επόμενο επίπεδο».

• Ο Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ένθερμους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως μέσο για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Ο Φερχόφστατ αποτελεί αφοσιωμένο ευρωπαϊστή με θέσεις υπέρ της ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ο Βέλγος ευρωβουλευτής είχε πολλές φορές υπερθεματίσει για την ανάγκη πραγματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί επικεντρώθηκαν στη διόρθωση των αριθμών και όχι στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις και ότι οι Έλληνες πολιτικοί φοβήθηκαν να προχωρήσουν λόγω των πελατειακών σχέσεων.

• Ο Πέτερ Αλτμάιερ, τέως ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας της Γερμανίας. Μιλώντας στο powergame.gr, ο Γερμανός πολιτικός εμφανίστηκε πεπεισμένος πως μία νέα κρίση της ελληνικής οικονομίας θα αποφευχθεί, ακόμη και αν επικρατήσει ύφεση στην υπόλοιπη Ευρώπη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των ενεργειακών συνεπειών αυτής. Ο κ. Αλτμάιερ έδωσε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών, ενώ εκτίμησε πως η τωρινή κρίση, παρότι καταστροφική για την Ουκρανία, μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για χώρες όπως η Ελλάδα, να αναδειχθεί ως ενεργειακός κόμβος.

• Η Λόρα Λόχμαν, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Βαθιά γνώστρια της ρωσικής πραγματικότητας λόγω της προϋπηρεσίας της στην αμερικανική πρεσβεία της Μόσχας, αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στοιχεία στα ζητήματα που έχουν προκύψει από τη νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

• Ο Πάολο Σκαρόνι, αναπλ. πρόεδρος της Rothschild Group, πρόεδρος της A.C. Milan, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ENI. Θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς Ιταλούς επιχειρηματίες και βαθύς γνώστης ενεργειακών και γεωπολιτικών ζητημάτων. Ο Σκαρόνι εδώ και χρόνια έχει υπερθεματίσει σε αλλαγή της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, υποστηρίζοντας πως αυτή θα πρέπει να εστιάσει στη διαφοροποίηση όχι μόνο των πηγών εφοδιασμού, αλλά επίσης των διαδρομών διαμετακόμισης, και η Ελλάδα έχει να κερδίσει από αυτήν την προσπάθεια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του Forum, σήμερα και αύριο, σε απευθείας μετάδοση από το site του powergame.gr.

Περισσότερα για το πρόγραμμα του Συνεδρίου ΕΔΩ.

Tα Παραπολιτικά είναι χορηγός επικοινωνίας  του «The Thessaloniki Metropolitan Summit»