Reuters: Οι νέοι στην Ελλάδα δεν τα βγάζουν πέρα με την ακρίβεια - Επιστροφή στο πατρικό;
Εκτοξεύονται οι τιμές των ενοικίων
Στο πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα εξαιτίας της εκτίναξης των ενοικίων και του κόστους ζωής εστιάζει ρεπορτάζ του Reuters, που επικαλείται μαρτυρίες νέων ανθρώπων.
Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες, ενώ η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον ρυθμό της ευρωζώνης φέτος χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, οι νέοι μένουν όλο και περισσότερο εκτός αγοράς ακινήτων λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, των αυξανόμενων ενοικίων και της περιορισμένης προσφοράς μικρών διαμερισμάτων.
Τα αυξανόμενα ενοίκια και η δυσκολία ανεύρεσης είναι ένα πρόβλημα σε πολλές χώρες, αλλά στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα οξύ καθώς το βιοτικό επίπεδο και ο πλούτος των νοικοκυριών έχουν ήδη ακρωτηριαστεί από την κρίση χρέους που ξεκίνησε το 2009 και τα χρόνια λιτότητας που ακολούθησαν, σημειώνεται.
Ενοίκιο 200 ευρώ για 25 τ.μ.
Η Χριστίνα Παππά αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ανακουφίστηκε όταν, αναγκασμένη να αναζητήσει φθηνότερο ενοίκιο γιατί στην Καισαριανή όπου έμενε της ζητήθηκε αύξηση 12,5% φτάνοντας το ενοίκιό της στα 500 ευρώ, βρήκε ένα διαμέρισμα με 200 ευρώ τον μήνα. «Δύσκολο να τα βγάλεις πέρα μα μισθό 650 ευρώ τον μήνα», είπε χαρακτηριστικά.
«Η ενεργειακή κρίση με τρομάζει πολύ, το ότι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα είχαμε τέτοια αύξηση των τιμών. Με τρομάζει η ιδέα πώς θα τα καταφέρω και θα συνεχίσω να μένω μόνη», είπε το 27χρονο κορίτσι.
Το σπίτι που βρήκε είναι μόλις 25 τ.μ. στο Νέο Ψυχικό χωρίς κοινόχρηστα, που σημαίνει χωρίς θέρμανση.
«Πολλοί άνθρωποι στην ηλικιακή μου ομάδα αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Είτε επιλέγουν έναν συγκάτοικο είτε συνεχίζουν να ζουν με τους γονείς τους», τόνισε.
Η οικονομία αντέχει, το κόστος ζωής αυξάνεται
Ενώ η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα, σημειώνοντας ετήσιο ρεκόρ 7,7% το δεύτερο τρίμηνο, ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο υψηλό τριών δεκαετιών, στο 12%, από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών του ευρώ, γράφουν οι συντάκτες του Reuters.
Ο δείκτης κόστους στέγασης της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που αντικατοπτρίζει τα ενοίκια και το κόστος των στεγαστικών δανείων, εκτινάχθηκε 35,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνονται κατά 30,5% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1%, επισημαίνεται.
Αυτό συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα, το οποίο για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό έχει αυξηθεί κατά 13% από το 2018, σχολίασε ο Νίκος Μαγγίνας, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.
Σοκ ανατιμήσεων
Ο ίδιος αποδίδει την άνοδο των ενοικίων κυρίως σε «μια υπερβολικά πιεσμένη αγορά κατά τη διάρκεια της κρίσης (χρέους)».
«Τώρα έχουμε ένα σοκ από τις συνδυασμένες αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στο κόστος στέγασης. Μέχρι στιγμής δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει τα πιο αδύναμα εισοδήματα, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό θα συνεχιστεί το επόμενο έτος».
Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τη διαμόρφωση των τιμών είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό μικρών διαμερισμάτων 45-50 τ.μ. έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα Airbnb, ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικιών αντιμετωπίζουν τον έλεγχο πολύ πιο αυστηρών τραπεζών.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη… Θα δούμε πολλούς να επιστρέφουν στα παιδικά τους δωμάτια», είπε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος της E-Real Estate, προσθέτοντας ότι η ιδιοκτησία στην Ελλάδα έχει πέσει κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια σε περίπου 73%.
Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και μια πανδημία δύο ετών, είναι δύσκολο για έναν νέο άνθρωπο να έχει εξοικονομήσει 45.000-60.000 ευρώ για προκαταβολή σε ένα διαμέρισμα 150.000 ευρώ, είπε ο ίδιος μιλώντας στο Reuters.
Στις περισσότερες ελληνικές πόλεις τα ενοίκια έχουν αυξηθεί, αλλά η μεγαλύτερη άνοδος τα τελευταία 4 χρόνια καταγράφεται στη Αθήνα κατά 40%.
Πηγή: ΟΤ