Ενεργειακή κρίση: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για μπλακ άουτ – Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της Γερμανίας
Συμβουλεύουν να υπάρχουν μετρητά στο σπίτι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Η ενεργειακή κρίση έχει φέρει στο προσκήνιο τις απειλές για ενδεχόμενα μπλακάουτ το επόμενο διάστημα ελέω και της έλευσης του χειμώνα, με την κυβέρνηση της Γερμανίας να εξετάζει μια σειρά μέτρων έκτακτης ανάγκης, αφού πιθανόν να προκύψει και ζήτημα πρόσβασης σε μετρητά από τους πολίτες.
Η απειλή των μπλακάουτ λόγω ενεργειακής κρίσης λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από τις Αρχές της Γερμανίας, αφού σύμφωνα με το Reuters, γίνονται συνέχεια συζητήσεις και καταστρώνονται σχέδια έκτακτης ανάγκης ενώ παράλληλα ο κρατικός μηχανισμός εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ώστε να είναι προετοιμασμένος για διακοπές ρεύματος.
Διακοπές ρεύματος μπορεί να προκαλέσει η εκτίναξη του κόστους ενέργειας ή ακόμα και κάποιο σαμποτάζ, με τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, ιδιαίτερη είναι η ανησυχία και στον τραπεζικό τομέα για τις αναλήψεις χρημάτων.
Ειδικότερα, οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας εκφράζουν ανησυχίες ότι οι τράπεζες δεν είναι προετοιμασμένες για μεγάλα μπλακάουτ και θεωρούν ότι αυτός ο απρόβλεπτος μέχρι πρότινος κίνδυνος, θα προκαλέσει πρόβλημα στις αναλήψεις και σε άλλες συναλλαγές.
Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν μετρητά πιο πολύ από την υπόλοιπη Ευρώπη
Βέβαια, σύμφωνα με την Deutsche Kreditwirtschaft, την οργάνωση-ομπρέλα του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι τράπεζες θεωρούν «απίθανο» να γίνει ένα πλήρες μπλακάουτ αλλά βρίσκονται «σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και τις αρχές» και εξετάζουν το ενδεχόμενο.
Οι Γερμανοί, άλλωστε, θεωρούν ότι τα μετρητά προσφέρουν ασφάλεια και ανωνυμία και έτσι, η πρόσβασή τους σε αυτά, καθίσταται αναγκαία, αφού είναι οι πολίτες που τα χρησιμοποιούν περισσότερο από άλλους της Ευρώπης.
Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών γίνονται με μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank, η οποία διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, αποσύρουν περισσότερα από 6.600 ευρώ ετησίως κυρίως από τα ΑΤΜ των τραπεζών.
Το ενδεχόμενο capital controls
Μια κοινοβουλευτική έκθεση πριν από μια δεκαετία προειδοποιούσε για «δυσαρέσκεια» και «επιθετικούς διαπληκτισμούς» σε περίπτωση που οι πολίτες δεν μπορούσαν να έχουν στα χέρια τους μετρητά σε περίπτωση μπλακάουτ.
Εάν γίνει μπλακάουτ, μια επιλογή για τις αρχές θα μπορούσε να είναι είναι η επιβολή capital controls, δήλωσε μία πηγή στο Reuter
Τα σχέδια που είναι στο τραπέζι περιλαμβάνουν την Bundesbank, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, να συσσωρεύει επιπλέον δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης και πιθανά όρια στις αναλήψεις.
Οι αξιωματούχοι και οι τράπεζες εξετάζουν επίσης τον τρόπο διανομής, συζητώντας, για παράδειγμα, την πρόσβαση κατά προτεραιότητα στα καύσιμα για τους μεταφορείς μετρητών.
Στις συζητήσεις σχεδιασμού συμμετέχουν η κεντρική τράπεζα, η ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς BaFin και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Να υπάρχουν μετρητά στο σπίτι
Μια αδυναμία που αποκάλυψε ο σχεδιασμός αφορά τις εταιρείες ασφαλείας που μεταφέρουν χρήματα από την κεντρική τράπεζα στα ΑΤΜ και τις τράπεζες.
«Υπάρχουν μεγάλα κενά», δήλωσε ο Andreas Paulick, διευθυντής της BDGW. Τα τεθωρακισμένα οχήματα θα πρέπει να σχηματίζουν ουρά στα πρατήρια καυσίμων όπως όλοι οι άλλοι, είπε.
Η οργάνωση διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας και νομοθέτες για να προωθήσει την υπόθεσή της.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε προληπτικά το ρεαλιστικό σενάριο ενός μπλακάουτ», δήλωσε ο Paulick. «Θα ήταν εντελώς αφελές να μη μιλάμε γι’ αυτό σε μια εποχή όπως η σημερινή».
Περισσότερο από το 40% των Γερμανών φοβούνται ένα μπλακάουτ τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Funke Mediengruppe.
Το γραφείο καταστροφών της Γερμανίας δήλωσε ότι συνιστά στους πολίτες να κρατούν μετρητά στο σπίτι για τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.