Το μεγάλο κραχ στην αγορά των κρυπτονομισμάτων – Φόβοι για ντόμινο κατάρρευσης με τεράστιες συνέπειες για τους επενδυτές
Φόβοι ότι η πτώχευση του ανταλλακτηρίου FTX θα πυροδοτήσει ντόµινο κατάρρευσης, µε ανυπολόγιστες συνέπειες για τους επενδυτές
Η ώρα της κρίσης για τα κρυπτονοµίσµατα έφτασε ακριβώς την περίοδο που συµπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που η συγκεκριµένη αγορά κατέγραφε ιστορικό υψηλό, µε κεφαλαιοποίηση 3 τρισ. δολαρίων.
Τον νέο σοβαρό κύκλο αναταραχής προκάλεσε η πτώχευση του ανταλλακτηρίου FTX, άλλοτε ενός από τα µεγαλύτερα χρηµατιστήρια κρυπτονοµισµάτων παγκοσµίως. Το FTX κατέρρευσε και χρειάστηκε να διασωθεί από τον µεγάλο του αντίπαλο, το Binance. Οµως, αφότου η συµφωνία διάσωσης από την Binance ναυάγησε, υπό τον φόβο της «µαύρης τρύπας» του FTX, η βι[1]οµηχανία του crypto βρίσκεται πλέον µπροστά στη δική της «Lehman Brothers», δείχνοντας πόσο ευάλωτο είναι το «οικοσύστηµα» των κρυπτονοµισµάτων σε ένα ντόµινο κατάρρευσης, µε ανυπολόγιστες συνέπειες για τους επενδυτές. Βitcoin και ethereum, τα δύο µεγαλύτερα κρυπτονοµίσµατα, έχουν χάσει πάνω από το 75% της αξίας τους σε σχέση µε έναν χρόνο πριν, ενώ η κεφαλαιοποίηση του κλάδου συρρικνώθηκε από τα 3 τρισ. δολάρια σε 900 δισ. δολάρια.
Ο Sam Bankman-Fried, ο 30χρονος ιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος του FTX, είδε τον ρόλο του στη σκηνή των κρυπτονοµισµάτων να αλλάζει µέσα σε λιγότερο από µία εβδοµάδα. Ο Bankman-Fried εµφανίστηκε ως σωτήρας στο κραχ της αγοράς το καλοκαίρι, όταν παρενέβη για να διασώσει µεγάλα ονόµατα του κλάδου που κατέρρευσαν. Εως και πρότινος, πολλοί µάλιστα τον παροµοίαζαν µε τον J.P. Morgan.
Ωστόσο, η ειρωνεία της τύχης τον ανάγκασε τώρα να καταθέσει αίτηση πτώχευσης, την τελευταία από µια σειρά πτωχεύσεων µεγάλων εταιρειών του κλάδου, υποβάλλοντας και την παραίτησή του. Το τέλος του success story επιδείνωσε περαιτέρω το κλίµα εµπστοσύνης των επενδυτών. Και ενώ πριν από δύο εβδοµάδες η αποτίµηση της αγοράς ξεπερνούσε το 1 τρισ. δολάρια, έχει διολισθήσει πε[1]ρίπου στα 843,6 δισ. δολ., σύµφω[1]να µε στοιχεία του CoinMarketCap. Το χρηµατιστήριο του Bankman[1]Fried είχε αποτιµηθεί στα 32 δισ. δολάρια, όταν άντλησε χρηµατοδότηση τον Ιανουάριο και η λίστα των χαµένων τώρα περιλαµβάνει µεγάλα ονόµατα των επενδύσεων, όπως το Vision Fund της Soft Bank, το Ontario Teachers’ Pension Plan, το hedge fund Tiger Global Management και η Lightspeed Venture Partners. Σηµειώνεται πως αίτηση για πτώχευση στο δικαστήριο του Ντελαγουέρ έγινε σε χρόνο-ρεκόρ. Οι επενδυτές δεν πρό[1]λαβαν να αντιδράσουν και αυτό προκαλεί πρόσθετα προβλήµατα, αλλά και ερωτήµατα στην αγορά.
ΟΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩ∆ΕΙΣ ΕΚΡΟΕΣ
Σύµφωνα µε ανώνυµες πηγές που επικαλείται το Reuters, τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια από κεφάλαια πελατών «έκαναν φτερά» από την FTX. Ο Sam Bankman-Fried µετέφερε κρυφά κεφάλαια πελατών ύψους 10 δισ. δολαρίων από το FTX στην εταιρεία συναλλαγών Alameda Research, που ανήκει στον ίδιο, και ένα µεγάλο µέρος έχει εξαφανιστεί. Το ποσό δεν έχει ακόµη διευκρινιστεί και κυµαίνεται µεταξύ 1 δισ. και 2 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, τα προβλήµατα έγιναν πιο έντονα όταν το Σάββατο 12 Νοεµβρίου ο γενικός σύµβουλος της FTX στις ΗΠΑ, Ryne Miller, δήλωσε σε µια ανάρτηση στο Twitter ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας µεταφέρονται στην ψυχρή αποθήκευση, γνωστή ως «cold storage», προκειµένου «να µετριαστούν οι ζηµιές, όταν παρατηρούνται µη εξουσιοδοτηµένες συναλλαγές». Η εταιρεία ανάλυσης Blockchain Nansen δήλωσε ότι κατέγραψε εκροές 659 εκατ. δολαρίων από την FTX International και την FTX U.S. µέσα σε 24 ώρες.
Την ίδια ώρα, η blockchain Elliptic είπε ότι cryptos αξίας περίπου 473 εκατ. δολαρίων «µεταφέρθηκαν από την FTX υπό ύποπτες συνθήκες νωρίς σήµερα το πρωί». Γίνεται, λοιπόν, σαφές πως τα χρήµατα που έχουν χαθεί είναι πολλά. Εντούτοις, δεν χρειάζεται να νιώθει κανείς άσχηµα για τους δισεκατοµµυριούχους, αφού εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη µοίρα από τους υπαλλήλους του FTX, οι οποίοι, σύµφωνα µε το «Forbes», κατείχαν το 3% του ανταλλακτηρίου µέσω δικαιωµάτων προαίρεσης µετοχών, ποσοστό µεγαλύτερο από αυτό κάθε άλλου µεµονωµένου εξωτερικού επενδυτή, σύµφωνα µε το έγγραφο, το οποίο µετά τον γύρο χρηµατοδότησης του Ιανουαρίου άξιζε 950 εκατ. δολάρια, ενώ σήµερα -µετά τη χρεοκοπία- µάλλον έχει µηδενική αξία.
Πάντως, µετά την κατάρρευση του FTX, το οποίο πριν από ελάχιστες ηµέρες ήταν κολοσσός στην αγορά, γεννάται η απορία σχετικά µε το αν τελικά υπάρχουν και άλλοι που κινδυνεύουν.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ – Ένθετο moneypro