Παπανδρέου – Άντριου: Θύμα του πολέμου και της Covid η βιώσιμη ανάπτυξη
Αναφορά στις απανωτές κρίσεις που πλήττουν τον πλανήτη
Για το κεντρικό θέμα του σημερινού συνεδρίου Economist, που είναι η «Βιωσιμότητα σε έναν μη βιώσιμο κόσμο» μίλησε ο συντονιστής του συνεδρίου και έμπειρος δημοσιογράφος του «Economist», Τζον Άντριου.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι τελευταίες συνεδριάσεις για το κλίμα δεν είχαν ιδιαίτερο αποτέλεσμα, καθώς οι 17 στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη που είχαν τεθεί από το 2015 δεν έχουν επιτευχθεί. Επίσης, επισήμανε ότι «μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι αυτοί, αλλά ωστόσο αυτά τα οκτώ χρόνια είναι πολύ λίγα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η πανδημία επηρέασαν ακόμη περισσότερο τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το 2021 o δείκτης φτώχειας αυξήθηκε. Συγκεκριμένα, 119 εκατ. άνθρωποι βρέθηκαν κάτω από το όριο της φτώχειας και η κατάσταση θα χειροτερέψει.
Αυτά, μάλιστα, ίσχυαν πριν από την Ουκρανία. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, η κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας, η φτώχεια και η κοινωνική αναταραχή κυριαρχούν και μας καθυστερούν από το να επιτύχουμε τους στόχους για μια βιώσιμη ανάπτυξη».
Παπανδρέου: «Είμαστε αντιμέτωποι με μία πολυκρίση»
Για την ανάγκη συνεργασίας των επιχειρήσεων με την Κοινωνία των Πολιτών και την ακαδημαϊκή κοινότητα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη σε μια εποχή που ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια πολυκρίση, μίλησε ο πρόεδρος (co-chair) του UN Development Solutions Network Greece (SDSN Greece) και καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Ανδρέας Α. Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος τόνισε ότι «το Ελληνικό Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε τη δράση του στη χώρα μας το 2017. Βασικός στόχος του Δικτύου είναι η ανάπτυξη συνεργειών με τις κυβερνήσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο και την Κοινωνία των Πολιτών για την οικοδόμηση δίκαιων και βιώσιμων κοινωνιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας είναι μέλη του Δικτύου και συμβάλλουν ενεργά στις προσπάθειές μας».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις απανωτές κρίσεις που πλήττουν τον πλανήτη, όπως η κλιματική αλλαγή, η πανδημία, οι οποίες δοκιμάζουν τους στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.
Για το Δίκτυο Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος με το παγκόσμιο hub που δημιουργήθηκε στην Αθήνα. Παράλληλα, τόνισε ότι πρόκειται να γίνουν ετήσια συμπόσια μεταξύ της Ακαδημίας Αθηνών και της Κινεζικής Ακαδημίας, που στοχεύουν να ενώσουν τη φιλοσοφία της Αρχαιότητας με τις σύγχρονες προκλήσεις, για να αντληθούν νέες ιδέες για το μέλλον με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Στόχος μας, όπως είπε ο Ανδρέας Α. Παπανδρέου, είναι να συγκεντρώσουμε τη σύγχρονη εξειδίκευση, με τη Δημοκρατία, και να μείνουμε στον σωστό δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Πηγή: Powergame.gr