Η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων στην τελευταία έρευνα για τη λεγόμενη «Φέρουσα Ικανότητα της Αθήνας - Αττικής ως τουριστικού προορισμού» αποτυπώνει τους ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας Airbnb στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε τη Δευτέρα η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), στο πλαίσιο της 52ης ετήσιας γενικής της συνέλευσης, το 43% των κλινών στον κεντρικό τομέα της πρωτεύουσας αντιστοιχεί στη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb και τα ενοικιαζόμενα (με τη συντριπτική πλειονότητα, άνω του 90%, να αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ το 57% αφορά τα ξενοδοχειακά καταλύματα).

Για τον κεντρικό τομέα της πρωτεύουσας, με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΞΑΑΑ, όσον αφορά τον αριθμό των κλινών τα τελευταία χρόνια, την περίοδο 2015-2022, οπότε εντοπίζεται και η επιδείνωση των δεικτών φέρουσας ικανότητας τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της Αθήνας, τα προσφερόμενα δωμάτια και οι κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αυξηθεί κατά 374% και 377%, αντίστοιχα, ενώ τα ξενοδοχειακά δωμάτια και οι κλίνες έχουν αυξηθεί κατά μόλις 11% και 12%, αντίστοιχα. Τον Σεπτέμβριο του 2022 λειτουργούσαν 12.165 καταλύματα τύπου Airbnb στην περιοχή της Αθήνας, ενώ τον Ιούλιο του 2015 μόλις 2.116 τέτοιου τύπου καταλύματα.

Συνεπώς, κατά την περίοδο Ιούλιος 2015 - Σεπτέμβριος 2022 τα καταλύματα της οικονομίας διαμοιρασμού - Airbnb στην περιοχή της Αθήνας αυξήθηκαν κατά περίπου 475%.

Από την άλλη πλευρά, οι ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στην Αθήνα, κατά την περίοδο 2015-2021 έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25%. «Από τα παραπάνω έπεται ότι η αύξηση των καταλυμάτων στην περιοχή της Αθήνας τα τελευταία χρόνια οφείλεται κατά συντριπτικό ποσοστό στην αύξηση των καταλυμάτων τύπου Airbnb, τα οποία πλέον προσφέρουν πάνω από το 40% των διαθέσιμων κλινών στην Αθήνα. Αυτά τα καταλύματα, τα οποία εκτείνονται κυρίως στις περιοχές Εμπορικό τρίγωνο, Κουκάκι - Μακρυγιάννη, Μουσείο - Εξάρχεια, Νεάπολη, Νέος Κόσμος, Αγίου Κωνσταντίνου, Ακρόπολη, Κολωνάκι, Θησείο, Κεραμεικός, Πετράλωνα, Κυψέλη, Σταδίου, Ζάπειο, Γκάζι (βλέπε Σχήμα 26), έχουν δημιουργήσει μία μεγέθυνση, που ουσιαστικά συνεπάγεται μία αυξανόμενη προσέλκυση περισσοτέρων τουριστών και ενδεχομένως ελλοχεύει κινδύνους ως προς την ισορροπία αστικής ανάπτυξης του κέντρου της Αθήνας», σημειώνεται στην έρευνα.