«Ξεπαγώνει» το θέμα των τριετιών, την ώρα που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Το «ξεπάγωμα» των τριετών συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας σε επίπεδα κάτω του 10%.

Υπενθυμίζεται ότι οι τριετίες είχαν «παγώσει» με το δεύτερο μνημόνιο από τον Φεβρουάριο του 2012, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν την προσαύξηση του 10% για κάθε τριετία όσοι δεν τις είχαν συμπληρώσει μέχρι τότε.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο του 2022 κατέγραψε μείωση σε 11,4% (από 11,5% τον Οκτώβριο), γεγονός που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για ταχεία πτώση του ποσοστού κάτω του 10%.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους), οι εργαζόμενοι με τις κατώτατες αμοιβές χάνουν ετησίως από έναν έως 4,5 μισθούς, εξαιτίας των «παγωμένων» τριετιών από την επιβολή του μέτρου έως σήμερα, ενώ συνολικά τη δεκαετία 2012-2022 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα απώλεσαν περί τα 12 δισ. ευρώ.


Τα τρία σενάρια για τον κατώτατο μισθό

Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2023 και, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα είναι «γενναία αλλά ρεαλιστική».

Σύμφωνα με τα τρία σενάρια, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι:
- Κατά 6%, στα 756 ευρώ
- Κατά 7-8%, στα 763-770 ευρώ
- Κατά 10%, στα 784 ευρώ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά επιδομάτων, όπως το βοήθημα ανεργίας.

Σήμερα το επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 8%, το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 473 ευρώ.