Χτυπούν και πάλι τα τηλέφωνα των χρηματιστηριακών εταιρειών από πελάτες-επενδυτές οι οποίοι είχαν χρόνια να ασχοληθούν με το Χρηματιστήριο.

Τη διαπίστωση αυτή μεταφέρει μιλώντας στο «ΜΡ» κορυφαία χρηματιστηριακή πηγή σε τραπεζική ΑΧΕΠΕΥ, θέλοντας να καταδείξει ότι η κίνηση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, έπειτα από οκτώ χρόνια, στον δρόμο για τις 1.000 μονάδες δεν συμβαίνει χωρίς λόγο. Οι επενδυτές βλέπουν ότι έχουν ορατότητα θετικών εξελίξεων μπροστά τους.

Το γεγονός, δε, ότι το χρηματιστηριακό ράλι εξελίσσεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου αντικατοπτρίζει την εκτίμηση του «έξυπνου» χρήματος ότι η κυβερνητική και η οικονομική σταθερότητα είναι «εξασφαλισμένες». Επιπλέον, με τις τράπεζες ανακεφαλαιοποιημένες, να οδεύουν σε αυξημένη οργανική κερδοφορία και διανομές μερισμάτων έπειτα από 10 «πέτρινα χρόνια», ανοίγει η όρεξη για εισροές κεφαλαίων στον κλάδο, ο οποίος έχει αυξήσει την κεφαλαιοποίησή του κατά 65% το τελευταίο εξάμηνο.  

Υπεραξίες

Στις τράπεζες, που κατά γενική ομολογία, αποτελούν τη λοκομοτίβα της αγοράς, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν σημαντικές υπεραξίες, με την Goldman Sachs να δίνει περιθώρια ανόδου 32%. Ήδη, υπάρχει καταγεγραμμένη προσφορά από fund, το ιταλικό ΙΟΝ, για την Πειραιώς, για την απόκτηση του 27%, αλλά σε τιμή που υπολείπεται αισθητά της τρέχουσας. Το ΙΟΝ έδινε τον περασμένο Οκτώβριο 1,34 ευρώ (όταν η μετοχή στοίχιζε 1,20) και πλέον αγγίζει το 1,71 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς ξεπερνάει τα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ πλέον έχει «μπει στο μάτι» του διεθνούς δείκτη MSCI για να τη συμπεριλάβει στις αλλαγές που θα ανακοινώσει στις 9 Φεβρουαρίου και που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2023.

Ανώδυνα

Νεότερες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι είναι πιο ανώδυνη, ίσως και για πολιτικούς λόγους, η πώληση προεκλογικά από το ΤΧΣ του 1,48% που κατέχει στη Eurobank. Κι αυτό διότι το ποσοστό είναι ελάχιστο, αλλά τα έσοδα σοβαρά, μεταξύ 60-70 εκατ. ευρώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι στην Εθνική το ποσοστό του ΤΧΣ ανέρχεται σε 40% και στην Alpha κοντά στο 9%. Ένας επιπλέον λόγος που βλέπουμε την αγορά της Αθήνας να πρωταγωνιστεί σε θετικές αποδόσεις, προσεγγίζοντας τις 1.000 μονάδες, είναι και το «παιχνίδι» προεξόφλησης της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας εντός του πρώτου εξαμήνου. Η επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί το εχέγγυο για ασφαλέστερες τοποθετήσεις. Αφού σε εμπιστεύονται οι μεγάλοι ξένοι οίκοι, για ποιον λόγο να μην εμπιστευθείς κι εσύ το Χρηματιστήριο της χώρας σου;



Αποκλιμάκωση

Ενόψει της αναβάθμισης, οι επενδυτές βλέπουν ότι οι ξένοι «παίζουν» πολύ δυνατά την ελληνική αγορά και τις αξίες της. Στην πρώτη έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας για το 2023, συγκεντρώθηκαν προσφορές 21 δισ. ευρώ! Γνωρίζοντας ότι από τη στιγμή που η χώρα θα ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα, τα υψηλά επιτόκια θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται. Κι αν η απόδοση του 10ετούς βρίσκεται στο 4%- 4,2%, σε λίγους μήνες θα βρεθεί αρκετά χαμηλότερα. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη των ξένων απέναντι στην ελληνική οικονομία εδραιώνεται και αποκτά απτό χαρακτήρα, αφού μπορεί να «μεταφραστεί» βραχυπρόθεσμα σε κέρδη.

Άλλωστε, με βάση τις συγκλίνουσες απόψεις των αναλυτών, το 2023 η εταιρική κερδοφορία αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Ενα μονοψήφιο Ρ/Ε αγοράς για το 2023 μπορεί άνετα να δώσει περιθώριο ανόδου 20% από τη στιγμή που οι τράπεζες έρχονται στο προσκήνιο της κερδοφορίας, με προσδοκώμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 9%-11%. Κι αν αυτό είναι το γενικό πλαίσιο προσδοκιών, η αγορά δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς τα... deals.

Κατασκευαστικές

Πέρα από τις τράπεζες, το ενδιαφέρον και η προσοχή περιστρέφονται γύρω από κλάδους και εταιρείες που κατά το πρόσφατο παρελθόν οι επενδυτές έβλεπαν, αλλά δεν άγγιζαν. Ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται στο προσκήνιο. Από τη μία, το πολυαναμενόμενο deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που θα βρεθεί με τεράστια ρευστότητα μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, και από την άλλη οι κατασκευαστές, που λόγω ανόδου στις τιμές των πρώτων υλών έχουν κόψει τις εκπτώσεις στα έργα, με αποτέλεσμα να αυξάνει το περιθώριο κέρδους από τον τζίρο που θα πραγματοποιήσουν φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται σε υψηλά 15 ετών, ο Mytilineos, που, επίσης, έχει κατασκευαστικό κομμάτι μετά την αναδιοργάνωση του ομίλου, βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ πέρασε από το 9μηνο σε καθαρή κερδοφορία και αναμετράται με υψηλά από το 2019 και η Αβαξ βιώνει σερί ανοδικών συνεδριάσεων.

Ενέργεια

Deals αναμένονται και στην ενέργεια, με τη ΔΕΗ να έχει τον πρώτο λόγο ενόψει εξελίξεων στο θέμα της εξαγοράς της ENEL Romania. Αν κάτι δεν έχει διευκρινιστεί, πάντως, στη συνείδηση των συναλλασσομένων τις τελευταίες ημέρες είναι αν τα κέρδη 6% της αγοράς στην εκκίνηση της χρονιάς είναι συγκυριακά, λόγω της «παράδοσης» που θέλει τα χρηματιστήρια να ανεβαίνουν τον πρώτο μήνα κάθε έτους, ή βρίσκονται προ θετικών εκπλήξεων...

*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 21 Ιανουαρίου 2023.