Τα σύνορα ακόµα και σε 144.000 αλλοδαπούς εργάτες για να καλύψουν τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής -και όχι µόνο- ετοιµάζεται να ανοίξει µε προσεκτικά βήµατα η κυβέρνηση, µέσω της αναµόρφωσης του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, δίνοντας έτσι µια άµεση λύση στο χρονίζον και διαρκώς επιδεινούµενο και στις κατασκευές πρόβληµα της έλλειψης νόµιµων εποχικών εργατών.

Το σχετικό νοµοθέτηµα του αρµόδιου υπουργού, Νότη Μηταράκη, είναι σχεδόν ολοκληρωµένο, ώστε να κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, η µεταρρύθµιση αυτή φιλοδοξεί να λύσει ένα µεγάλο πρόβληµα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα µας µε την έλλειψη σε εργάτες γης ή σε εργαζόµενους στον τουριστικό-ξενοδοχειακό κλάδο, κάνοντας πιο απλή τη διαδικασία για τη µετάκληση πολιτών τρίτων χωρών για εξαρτηµένη εργασία.

Στόχος είναι η κάλυψη αναγκών της εγχώριας αγοράς εργασίας σε µόνιµο και εποχικό προσωπικό και µε µετανάστες, καθώς και µέσω της ευελιξίας σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του ευρισκόµενου στη χώρα εργατικού δυναµικού. Ειδικότερα, ένας εργοδότης που επιθυµεί να απασχολήσει πολίτη τρίτης χώρας για εξαρτηµένη ή εποχική ή προσωρινή εργασία θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση µετάκλησης στην υπηρεσία «µίας στάσης» της αρµόδιας ∆ιεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Αφού εγκριθεί η αίτηση του εργοδότη, ο αλλοδαπός αυτός θα λαµβάνει την απαιτούµενη εθνική θεώρηση εισόδου, θα εισέρχεται στην Ελλάδα και θα υποβάλλει αίτηµα για τη χορήγηση της απαιτούµενης άδειας διαµονής. Στην περίπτωση της εποχικής ή προσωρινής εργασίας, ο αλλοδαπός δύναται να εισέλθει και να ξεκινήσει να εργάζεται δυνάµει της αντίστοιχης εθνικής θεώρησης εισόδου. Υπογραµµίζεται ότι άδειες εποχικής εργασίας θα δίνονται µόνο αν υπάρξει σύµβαση µε εργοδότη/αγρότη: Συνεπώς, θα δοθούν εποχικές άδειες µόνο αν υπάρχει ανάγκη από τους παραγωγούς.

Γενικότερα, στόχος του νοµοσχεδίου είναι η απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, δηµιουργώντας, έτσι, µέσω της διαφάνειας, ένα πλαίσιο χορήγησης αδειών διαµονής που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τόσο των πολιτών όσο και της Ελλάδας.

Απλοποίηση

Συγκεκριµένα, µε τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης κλείνουν οι εξαιρέσεις και εξαλείφεται η δυνατότητα λήψης διαφορετικών τύπων αδειών για παρεµφερείς σκοπούς. Παράλληλα, απλοποιείται η νοµοθεσία µε οµαδοποίηση τύπων αδειών, ενώ θεσπίζεται ενιαία διαδικασία έκδοσης για συναφείς άδειες. Επίσης, καταργούνται οι εθνικές ρυθµίσεις αδειών (ιδίως κατ’ εξαίρεση) όπου υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες και καθορίζονται τα απαιτούµενα δικαιολογητικά σε συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία. Αντίστοιχα, θεσπίζεται για σχεδόν όλους τους τύπους ενιαία διάρκεια ισχύος (3+3 έτη) και ενιαίο παράβολο (90 ευρώ/έτος). Παράλληλα, στόχος είναι η µείωση του διοικητικού βάρους για τον πολίτη, µε αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών, όπου είναι τεχνικά δυνατό.

«Η χώρα µας είναι υπέρ της νόµιµης µετανάστευσης, που διεξάγεται µε κανόνες και που δεν ορίζεται από κυκλώµατα λαθροδιακινητών», τονίζουν χαρακτηριστικά στα «Π» πηγές από το υπουργείο Μετανάστευσης. Για τον σκοπό αυτό, όπως επισηµαίνουν, «προχωράµε στην αλλαγή του Κώδικα Μετανάστευσης, για να µπορέσουµε να προσελκύσουµε αφενός εργατικό δυναµικό για τον πρωτογενή τοµέα, τον τουρισµό και τις κατασκευές, αφετέρου εξειδικευµένο προσωπικό υψηλής ειδίκευσης, π.χ. στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, αλλά και επενδυτικό κοινό, που πλέον αναγνωρίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας». Υπενθυµίζουν, δε, ότι υπάρχουν ήδη επιτυχηµένα παραδείγµατα, όπως η µεταφορά του «soft ware house» της Deutsche Telekom από την Αγία Πετρούπολη και την Αττάλεια στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη πλέον των 500 µηχανικών Η/Υ (πλέον των µελών των οικογενειών τους) έχουν ήδη µετακοµίσει και εργάζονται στη συµπρωτεύουσα, ενώ η διαδικασία αδειοδότησης έγινε µε fast track διαδικασίες, για να µπορέσει η Ελλάδα να συναγωνιστεί χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που επίσης τους διεκδικούσαν.

Ηλεκτρονικά

Ενα από τα µέτρα που σχεδιάζονται είναι η περαιτέρω αυτοµατοποίηση των διαδικασιών της λήψης άδειας διαµονής από πολίτες τρίτων χωρών, µε αµιγώς ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χορήγησης και ανανέωσης αδειών και µε δηµιουργία ηλεκτρονικής θυρίδας για κάθε πολίτη τρίτης χώρας. Επίσης, µε την ψηφιοποίηση όλου του αρχείου της νόµιµης µετανάστευσης στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου και τις ∆ιευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων και µε τη δηµιουργία κέντρων λήψης βιοµετρικών δεδοµένων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, για την επιτάχυνση της επίδοσης των αδειών διαµονής.

Σε απάντηση ανησυχιών που έχουν εκφραστεί ότι ενδεχοµένως να δηµιουργηθούν έτσι ακόµα και µουσουλµανικές µειονότητες σε ορισµένες περιοχές, αρµόδιες πηγές είναι κατηγορηµατικές: «Σε καµία περίπτωση. Οι άδειες διαµονής που θα χορηγηθούν θα ισχύουν για εννέα µήνες ανά έτος, µε την υποχρέωση ο δικαιούχος να επιστρέφει στη χώρα προέλευσής του. Ταυτόχρονα, για να επιστρέψει, θα πρέπει να παρουσιάσει ενεργή σύµβαση εποχικής εργασίας πριν από την αναχώρησή του για την Ελλάδα. Ενα απολύτως λειτουργικό πλαίσιο νόµιµης µετανάστευσης µε κανόνες. Επιπλέον, το νέο αυτό καθεστώς ισχύει για πέντε χρόνια, µε την παρέλευση των οποίων ο δικαιούχος θα απολέσει αυτοµάτως τη δυνατότητα επιστροφής στη χώρα µας».

Αναφέρουν, δε, ότι τα αιτήµατα που έχουν υποβληθεί από τις Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις της Ελλάδας για εποχικούς εργάτες γης αγγίζουν τις 101.000 τον χρόνο και συνολικά τις 144.000 για αλλοδαπούς.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 11/2