Αν ήθελε να βάλει κάποιος ένα πρόσωπο δίπλα στο λήμμα «success story», αυτό θα ήταν του Γιώργου Σακελλαρόπουλου.

Οι Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου δεν εμφανίστηκαν σαν κομήτης. Βρίσκονται στους πρόποδες του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα, κοντά στη Σπάρτη, από το 1992 και έκτοτε σαρώνουν διεθνείς διακρίσεις και γράφουν ιστορία για τα ελληνικά χρώματα. Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος είχε βάλει στην... τροπαιοθήκη του 581 διεθνή βραβεία, ωστόσο πριν φύγει το 2022 προσέθεσε το... πετράδι του στέμματος: την παγκόσμια πρωτιά στα gourmet ελαιόλαδα και δεκάδες άλλες διακρίσεις στις επιμέρους κατηγορίες.

Δεν είναι, όμως, μόνο η δική του παγκόσμια διάκριση που τον (ξανα)φέρνει στο προσκήνιο. Οι Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, συγκεντρώνοντας 4.945,78 πόντους, έδωσαν το 35% των συνολικών πόντων που έλαβε η χώρα μας (14.264,91) στην κατηγορία Flavored Oils of the World της παγκόσμιας κατάταξης, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατακτήσει την 1η θέση ανάμεσα σε 38 χώρες του κόσμου.

«Η πρώτη θέση του κόσμου, ως εταιρεία-παραγωγός, στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων για εμάς ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα μετά από 31 χρόνια συνεχούς ενασχόλησης και προσπάθειας. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς να κατατάσσονται τα ελαιοπροϊόντα μας στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου, συμπληρώνοντας συνολικά 617 διεθνείς βραβεύσεις γεύσης και ποιότητας σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο ότι τα πέντε τελευταία χρόνια ελαιόλαδά μας έχουν βρεθεί τέσσερις φορές. στην πρώτη θέση του κόσμου, κάτι που δεν έχει συμβεί με άλλον ελαιοπαραγωγό σε παγκόσμιο επίπεδο στην κατηγορία μας», σημειώνει ο Γ. Σακελλαρόπουλος μιλώντας στο «MoneyPro».

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα δεν είναι, όμως, ακόμα ένα βραβείο, μια διεθνής διάκριση. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Γ. Σακελλαρόπουλος αποκαλύπτει το μεγάλο project: «Σήμερα, τα βιολογικά ελαιόλαδά μας αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα “Παρεμβατική μελέτη μεσογειακής διατροφής”, που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο του Harvard και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, στην καθημερινή διατροφή 1.000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων μας συμμετέχουν αποκλειστικά στην έρευνα με τίτλο “Olives for health”, που διενεργείται από ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale της Αμερικής, σε συνεργασία με ερευνητές από το Τμήμα Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Yale. Η έρευνα βρίσκεται πλέον στη γνωστή επιστημονική βάση δεδομένων κλινικών μελετών ClinicalTrials.gov (με κωδικό NCT05218980) των 50 πολιτειών της Αμερικής και άλλων 220 χωρών και διατηρείται από την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine) στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Σκοπός αυτών των μελετών είναι να εκτιμήσουν τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία που προκύπτουν από την καθημερινή κατανάλωση των βιολογικών ελαιοπροϊόντων μας». Φυσικά, σε τέτοιες συνθήκες διεθνούς αβεβαιότητας και εκρηκτικής αύξησης του κόστους παραγωγής, η πίεση είναι αφόρητη, ειδικά όταν έχεις να ανταγωνιστείς μεγάλους παίκτες από την Ισπανία ή την Ιταλία.

«Ο βαθμός δυσκολίας που είχε όλο αυτό το εγχείρημα για εμάς και το δικό μας μέγεθος ήταν πολύ μεγάλος, σχεδόν άνισος, μιας και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Οι νέοι ανταγωνιστές μας σε διεθνές επίπεδο πολλαπλασιάζονται και προέρχονται από πολλές χώρες πλέον, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια το ελαιόλαδο τους ήταν άγνωστη λέξη. Για να γίνει αντιληπτό το θέμα των ανταγωνιστών, θα αναφέρω το γεγονός ότι η παγκόσμια κατάταξη των ελαιολάδων του 2022 προσμέτρησε ελαιόλαδα από 38 ελαιοπαραγωγικές χώρες. Το ελληνικό ελαιόλαδο, όπως και οι ελληνικές ελιές έχουν εξαιρετική προοπτική σε διεθνές επίπεδο, με σημαία την ποιότητα και μόνο. Η πραγματικότητα είναι πως έχουμε μια χώρα με δυνατότητα παραγωγής προϊόντων ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, με συγκεκριμένα και ίσως μοναδικά χαρακτηριστικά», σημειώνει ο Γ. Σακελλαρόπουλος.

Ο τιμηθείς και με το βραβείο «Ευπρέπεια» του IPU για την αγάπη του στην ελληνική γη σκύβει και προς τους νεότερους παραγωγούς, που θέλουν, αλλά διστάζουν να επενδύσουν στο ελληνικό λάδι. «Εδώ και 31 χρόνια έχουμε εστιάσει στην αποδεδειγμένα υψηλή ποιότητα των βιολογικών ελαιοπροϊόντων που ιδιοπαράγουμε, θέλοντας να έχουν ανώτερα γευστικά χαρακτηριστικά. Θα έλεγα στους νέους παραγωγούς ότι η ελαιοκομία δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας, αλλά ένας αγώνας αντοχής, με πολλές και δύσβατες διαδρομές, με δύσκολες στιγμές, που απαιτεί υπομονή και επιμονή στον στόχο».

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 11/2