Οφειλές σε εφορία και ΕΦΚΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα ρύθμισης χρεών - Έως και 72 δόσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Η επανεκκίνηση της οικονομίας επιβάλλει δεύτερη ευκαιρία σε όσους μπήκαν σε ρύθμιση αλλά δεν μπόρεσαν να την κρατήσουν
Νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν άντεξαν την πίεση της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να έχουν μία ακόμα ευκαιρία ώστε να κλείσουν εκκρεμότητες με την εφορία και τον ΕΦΚΑ. Έτσι λοιπόν, σήμερα το οικονομικό επιτελείο θα εξειδικεύσει το μέτρο για ρύθμιση χρεών από 36 ως 72 δόσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Δυτική Μακεδονία.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, τα χρέη στον ΕΦΚΑ έφτασαν στα 4,7 δισ ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι αθροίζοντας τα με τις οφειλές προς την εφορία- που πολλές φορές αντιστοιχούν στα ίδια ΑΦΜ-πιάνουμε ή ξεπερνάμε τα 24 δισ ευρώ.
Η πάγια ρύθμιση, η οποία σε ειδικές περιπτώσεις φτάνει στις 48 δόσεις, προφανώς δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς όσους έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο, πόσω μάλλον όταν πέρα από αυτά τα χρέη της δύσκολης τριετίας 2020- 2022, υπάρχει ένα “βουνό” οφειλών. Στις εφορίες, τα συσσωρευμένα χρέη ως το τέλος του 2019 ήταν 105,6 δισ ευρώ, ενώ οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονταν σε περίπου 41 δισ ευρώ.
Με αυτό το δεδομένο, αναβιώνουν ρυθμίσεις που «χάθηκαν», υπό δύο προϋποθέσεις: 1) οι οφειλέτες να εξοφλήσουν 2 δόσεις για να ανοίξει η ρύθμισή τους 2) οι «χαμένες» δόσεις θα προστεθούν ως «ουρά» στο τέλος της ρύθμισης (επιμήκυνση), αναφέρει ο ιστότοπος iefimerida.gr.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προβληματίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι το διαχρονικά χαμηλό ποσοστό οφειλών που βρίσκονται σε κάποια ρύθμιση. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόλις το 4,8% των οφειλών- δηλαδή κάτι παραπάνω από 5,3 δισ ευρώ- είναι ενταγμένο σε ρύθμιση.
Τα χρέη της πανδημίας
Στην τριετία 2020- 2022, παρά τα μέτρα στήριξης που έφτασαν τα 50 δισ ευρώ, οι φορολογικές οφειλές έφτασαν στα 18,2 δισ. ευρώ κι αν προστεθούν οι “ουρές” του Δεκεμβρίου είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσουμε τα 19 δισ ευρώ.Στο ίδιο χρονικό διάστημα, τα χρέη στον ΕΦΚΑ έφτασαν στα 4,7 δισ ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι αθροίζοντας τα με τις οφειλές προς την εφορία- που πολλές φορές αντιστοιχούν στα ίδια ΑΦΜ-πιάνουμε ή ξεπερνάμε τα 24 δισ ευρώ.
Η πάγια ρύθμιση, η οποία σε ειδικές περιπτώσεις φτάνει στις 48 δόσεις, προφανώς δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς όσους έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο, πόσω μάλλον όταν πέρα από αυτά τα χρέη της δύσκολης τριετίας 2020- 2022, υπάρχει ένα “βουνό” οφειλών. Στις εφορίες, τα συσσωρευμένα χρέη ως το τέλος του 2019 ήταν 105,6 δισ ευρώ, ενώ οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονταν σε περίπου 41 δισ ευρώ.
Επανεκκίνηση της οικονομίας
Η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την τριετή κρίση «επέβαλε» κατ’ αρχάς μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους μπήκαν σε ρύθμιση αλλά δεν μπόρεσαν να την κρατήσουν. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 370 χιλιάδες οφειλέτες έχασαν τις ρυθμίσεις των 100, των 120 και των 72 δόσεων της πανδημίας. Μόνο για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, μιλάμε για περίπου 6 δισ. ευρώ που κινδυνεύουν να χαθούν εάν δεν δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.Με αυτό το δεδομένο, αναβιώνουν ρυθμίσεις που «χάθηκαν», υπό δύο προϋποθέσεις: 1) οι οφειλέτες να εξοφλήσουν 2 δόσεις για να ανοίξει η ρύθμισή τους 2) οι «χαμένες» δόσεις θα προστεθούν ως «ουρά» στο τέλος της ρύθμισης (επιμήκυνση), αναφέρει ο ιστότοπος iefimerida.gr.
«Ανάσα» στους φορολογούμενους
Αναμένεται λοιπόν να δοθεί «ανάσα» σε φορολογούμενους, που ενώ κράτησαν με νύχια και δόντια τους διακανονισμούς που είχαν κάνει με εφορίες και ΕΦΚΑ, δεν κατάφεραν να σταθούν όρθιοι στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Γι' αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα ειδικής ρύθμισης, στα πρότυπα της “πανδημικής”, για εξόφληση είτε άτοκα ως σε 36 δόσεις είτε έντοκα σε 72 δόσεις. Η κρίσιμη περίοδος “γέννησης” των οφειλών καλύπτει από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ως το τέλος του 2022. Αυτό που μένει να απαντηθεί εάν η ρύθμιση αυτή θα καλύψει και οφειλές από ΦΠΑ ή όχι.Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προβληματίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι το διαχρονικά χαμηλό ποσοστό οφειλών που βρίσκονται σε κάποια ρύθμιση. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόλις το 4,8% των οφειλών- δηλαδή κάτι παραπάνω από 5,3 δισ ευρώ- είναι ενταγμένο σε ρύθμιση.