Στουρνάρας στους FT: Στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 12 χρόνια η Ελλάδα
Τα μηνύματα προς την επόμενη κυβέρνηση – Ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών μετά το δυστύχημα στα Τέμπη
«Στο κατώφλι της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 12 χρόνια βρίσκεται η Ελλάδα». Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, στους Financial Times ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, καλώντας παράλληλα την επόμενη κυβέρνηση της χώρας να διατηρήσει τη δημοσιονομική σύνεση.
Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στους Financial Times ότι είναι βέβαιος πως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα εντός μηνών, εάν οι βουλευτές δείξουν πρόθεση να διατηρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να επωφεληθούν από ένα «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγεται ώστε να μειώσουν σημαντικά το βάρος του χρέους της χώρας.
«Πιστεύουμε ότι το 2023 είναι η χρονιά που θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
Οι εκλογές και ο «ενάρετος κύκλος»
Όπως σχολιάζουν οι FT, οι αναφορές του διοικητή της ΤτΕ «έρχονται καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις εκλογές της άνοιξης, με το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Το κόμμα έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει να διαχειρίζεται προσεκτικά τα δημόσια οικονομικά. Ο Στουρνάρας δήλωσε ότι ο πιθανότερος χρόνος της αναβάθμισης είναι “αμέσως μετά τις εκλογές”, αλλά ότι θα μπορούσε να έρθει ακόμη και πριν στηθούν οι κάλπες».
Ο κ. Στουρνάρας περιέγραψε ως «ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» τη δυνατότητα «να μειώσουμε τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ σε τέτοιο επίπεδο, ώστε σε εννέα χρόνια από τώρα οι πληρωμές τόκων, οι οποίες είναι τώρα υπό περίοδο χάριτος, να μην δημιουργήσουν νέο πρόβλημα χρέους».
Οι FΤ υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα έχασε την επενδυτική της βαθμίδα τον Ιανουάριο του 2011, «όταν η οικονομική της κρίση απειλούσε να διαλύσει την ευρωζώνη. Η αξιολόγησή της έπεσε μέχρι και το CCC-, προτού ανακάμψει στο BB+, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας απέκτησε δυναμική. Η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει περισσότερο από 24 ποσοστιαίες μονάδες τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ μόνο πέρυσι, με την οικονομία της να επεκτείνεται λίγο πάνω από 5% κατά τη διάρκεια του 2022».
«Πριν από μερικά χρόνια, λίγοι άνθρωποι περίμεναν ότι η Ελλάδα θα παρέμενε στην ευρωζώνη. Τώρα, όχι μόνο παραμένει, αλλά έχει καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της ευρωζώνης», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, προειδοποιώντας πάντως ότι αυτός ο «ενάρετος [οικονομικός] κύκλος» δεν πρέπει να σπαταληθεί.
Το μήνυμα για τα Τέμπη
Παράλληλα, με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε ορισμένες απελπιστικά αναγκαίες επενδύσεις στις ταλαιπωρημένες υποδομές της χώρας. «Η Ελλάδα έχει καταφέρει να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των τιμών και των μισθών, αλλά η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με άλλα μέλη της ευρωζώνης», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ. «Οι υποδομές της χώρας και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα παραμένουν ένα ζήτημα», πρόσθεσε.
Το βρετανικό έντυπο σχολιάζει ότι, παρά την ανάκαμψη των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη, που αντιστοιχεί στο 170% της εγχώριας παραγωγής. «Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος διάσωσης, οι επίσημοι πιστωτές ανέλαβαν ένα μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας, ενώ χρέωσαν σχετικά χαμηλά επιτόκια στην κυβέρνηση για την εξυπηρέτησή του μέχρι το 2032», σημειώνεται.
«Η ανάπτυξη θα είναι επίσης χαμηλότερη φέτος, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να επιβαρύνουν τη ζήτηση», τονίζουν οι FT. «Θα χρειαστεί μια βιώσιμη δημοσιονομική προσπάθεια», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση να περάσει από ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα σε δημοσιονομικό πλεόνασμα μέχρι το 2024.
Ο πληθωρισμός και το μήνυμα για τα επιτόκια
«Ο υψηλός πληθωρισμός θα επιβαρύνει επίσης τις οικονομικές προοπτικές. Οι πιέσεις στις βασικές τιμές – οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τις μεταβολές στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας και θεωρούνται καλύτερη ένδειξη του υποκείμενου πληθωρισμού – έφτασαν σε νέο περιφερειακό υψηλό 5,6%», σημειώνεται στο δημοσίευμα. «Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισήμανε ότι οι μετρήσεις του γενικού πληθωρισμού ήταν πολύ καλύτερες (χαμηλότερες) από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών της ενέργειας».
Τέλος, όσον αφορά την πορεία τον επιτοκίων, ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε στους FT ότι ο ίδιος «δεν θα δεσμευόταν εκ των προτέρων για συγκεκριμένες περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων σε ένα περιβάλλον όπου ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται».
«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της σύγχυσης στην αγορά αντί να την περιορίσει», σχολίασε ο κ. Στουρνάρας, με το οικονομικό έντυπο να υπογραμμίζει ότι οι αναφορές του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη «έρχονται σε σύγκρουση με τον όλο και πιο γερακίσιο τόνο πολλών συναδέλφων του που καθορίζουν τα επιτόκια της ΕΚΤ». «Η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι “πολύ, πολύ πιθανό” να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από 2,5% σε 3% στη συνεδρίασή της στις 16ης Μαρτίου, προειδοποιώντας ότι “ο πληθωρισμός είναι ένα τέρας που πρέπει να χτυπήσουμε στο κεφάλι”», υπενθυμίζουν οι FT.