Το θέμα των επικουρικών συντάξεων έχει μεγάλη και νεφελώδη ιστορία… Ήταν τέτοια η ασφαλιστική επιπολαιότητα του νόμου Κατρούγκαλου, ώστε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες κατόρθωσαν τελικά να πληρωθούν πολυετή αναδρομικά χιλιάδες συνταξιούχοι με ποσά άνω των 40.000 ευρώ.

Για το 2023 οι επικουρικές θα αυξηθούν σημαντικά. Ας δούμε αναλυτικά τις αυξήσεις, καθώς διαφέρουν οι προϋποθέσεις, ενώ διττός είναι και ο τρόπος υπολογισμού τους.

Κατ’ αρχάς στις επικουρικές συντάξεις η αύξηση διαφέρει από τις κύριες, αφού εξαρτάται από την ύπαρξη πλεονασμάτων. Δηλαδή καμία σχέση με τις αυξήσεις των κύριων συντάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος 4387/2016 του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει ότι «οι επικουρικές δεν αυξάνονται ούτε μειώνονται έως το 2022, αν υφίσταται αρνητικό αποτέλεσμα ίσο με το 0,5% των εσόδων του ΕΤΕΑΕΠ. Από το 2023 και μετά υπάρχει η ευελιξία για αύξηση επικουρικών συντάξεων, εφόσον δεν προκύπτει έλλειμμα». Από τι εξαρτάται όμως η φετινή αύξηση; Σύμφωνα με τους ειδικούς, «στα έσοδα του Ταμείου λαμβάνεται υπόψη η περιουσία του και τα διαθέσιμα».

Τι προβλέπεται

  • Η πρώτη αύξηση αφορά το ποσό για τα έτη ασφάλισης μέχρι το 2014. Ο υπολογισμός γίνεται με συντελεστή 0,45% ανά έτος στις συντάξιμες αποδοχές.
  • Η δεύτερη αύξηση αφορά τα έτη από το 2015 και μετά. Το ποσό υπολογίζεται ανάλογα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν, αλλά και την ηλικία για σύνταξη. Δηλαδή όσο μεγαλύτερες είναι οι εισφορές τόσο αυξάνεται η επικουρική μετά το 2015. Μεγαλύτερη αύξηση θα έχει στην επικουρική αυτός που βγαίνει στα 67 από αυτόν στα 64 με τον ίδιο συντάξιμο μισθό.

Ο κρατικός προϋπολογισμός έχει προβλέψει πάντως και έξτρα ποσό 165.000.000 ευρώ για το 2023, ώστε να αναπληρωθεί η απώλεια εσόδων από την υποχρεωτική ένταξη των νέων ασφαλισμένων στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που ψηφίστηκε με τον νόμο 4826/2021 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2022. Η πρόβλεψη στον νόμο για το ΤΕΚΑ είναι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναπληρώνει την απώλεια εσόδων που προκαλείται στο ΕΤΕΑΕΠ κάθε χρόνο.

Οι επικουρικές θα είναι μεγαλύτερες για όσους πάρουν σύνταξη το 2023, καθώς θα υπολογιστούν με υψηλότερους μισθούς και περισσότερα έτη ασφάλισης. Ωστόσο υπάρχουν διαφορές που ευνοούν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς υπολογίζονται οι μισθοί και οι εισφορές με τα δώρα, δηλαδή 14 μισθοί, ενώ στο Δημόσιο οι επικουρικές βγαίνουν με εισφορές 12 μισθών, αφού τα δώρα έχουν καταργηθεί.

Αναγνώριση χρόνου

  • Σε γενικές γραμμές υπάρχει δυνατότητα εξαγοράς έως και 7 πλασματικών ετών για αύξηση της επικουρικής σύνταξης. Δηλαδή σπουδές, στρατιωτική θητεία, τέκνα, αλλά και συμπλήρωση 40ετιών για μεγαλύτερη επικουρική ασφάλιση.
  • Στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζονται μόνο η στρατιωτική θητεία και 200 μέρες για ανεργία ή ασθένεια την τελευταία δεκαετία πριν από την έξοδο στη σύνταξη.
  • Στην περίπτωση του Δημοσίου, αν τα έτη ασφάλισης είναι λιγότερα από 40, για την επικουρική σύνταξη αναγνωρίζονται η στρατιωτική θητεία, ο χρόνος ανατροφής τέκνων και η προβλεπόμενη διάρκεια των σπουδών. Προσοχή! Εδώ η ηλικία συνταξιοδότησης δεν αλλάζει, αλλά η επικουρική, αν δεν συμπληρώνονται οι ίδιες προϋποθέσεις με την κύρια, θα καταβληθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.


Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 11/4