Eurostat: Στο 4,5% συρρικνώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Στο 7% αυξήθηκε στην ευρωζώνη
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε καθεμία από τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις της
Στο 4,5% συρρικνώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat.
Σημειώνεται πως πρόκειται για τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Σε μηνιαίο επίπεδο, δηλαδή σε σύγκριση με τις τιμές του Μαρτίου, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα καθορίστηκε στο 1,1%.
Συνολικά για την ευρωζώνη, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά η υποκείμενη αύξηση των τιμών υποχώρησε απροσδόκητα, ενισχύοντας τα επιχειρήματα για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων στην τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.
Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί απότομα από διψήφιους δείκτες στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά παραμένει πολύ υψηλός στην Ε.Ε., τονίζει το Reuters, καθιστώντας μια νέα αύξηση επιτοκίων απαραίτητη και αφήνοντας μόνο το μέγεθός του ανοιχτό για συζήτηση, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να διχάζονται μεταξύ 25 και 50 μονάδων βάσης.
Ειδικότερα, στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε οριακά τον Απρίλιο στο 7%, έναντι 6,9% τον Μάρτιο. Πάντως, εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ ο πληθωρισμός, που εξαιρεί το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6%, από 5,7%, κάτω από τις προβλέψεις για 5,7%, και είναι η πρώτη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε καθεμία από τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις της. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά, έχουν υποστηρίξει μια πιο μετρημένη κίνηση αυτόν τον μήνα, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού αρκετά δραστικά, ώστε να περιορίσει την οικονομία. Αλλά άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ίζαμπελ Σνάμπελ, υποστήριξαν ότι μια κίνηση περί των 50 μονάδων βάσης πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι ως επιλογή, επειδή η αύξηση των τιμών αποδεικνύεται επίμονη, αυξάνοντας τον κίνδυνο να φτάσει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.
Σχεδόν και τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ φαίνεται να συμφωνούν ότι απαιτείται μεγαλύτερη αυστηροποίηση των πολιτικών μετά το ρεκόρ αυξήσεων επιτοκίων κατά 350 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο.
Μια βασική ανησυχία είναι ότι η αύξηση των μισθών επιταχύνεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και αυτό θα αυξήσει το κόστος των υπηρεσιών, το μοναδικό μεγαλύτερο στοιχείο στο καλάθι των τιμών καταναλωτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες αυξήθηκαν στο 5,2%, από 5,1%, αλλά η αύξηση των τιμών των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών επιβραδύνθηκε στο 6,2%, από 6,6%. Ειδικότερα, εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (13,6%, έναντι 15,5% τον Μάρτιο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,2%, σε σύγκριση με 6,6% τον Μάρτιο), τις υπηρεσίες (5,2%, έναντι 5,1% τον Μάρτιο) και την ενέργεια (2,5%, σε σύγκριση με -0,9% τον Μάρτιο).
Οι επενδυτές βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων 3% της ΕΚΤ να αυξάνεται σε περίπου 3,75% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αν και οι προσδοκίες για τα επιτόκια ήταν ευμετάβλητες τους τελευταίους μήνες, κινούμενα σε μεγάλο εύρος μετά την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές του Μαρτίου.
Πηγή: powergame.gr